Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί σε διαρκή λιτότητα

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί σε διαρκή λιτότητα

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του επιχειρούν να «χτίσουν» (ακόμη) ένα ψέμα. Οτι, δήθεν, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και ότι, δήθεν, δεν θα πάρουν νέα μέτρα λιτότητας για να τα πετύχουν.

Ομως έχουν ήδη συμφωνήσει!

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας από τον Ιούλιο 2015 και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση των 17 ωρών συμφώνησε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Αυτό αποτυπώθηκε στο 3ο μνημόνιο με τη φράση «σημαντικά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα», τονίζοντας ότι η δέσμευση για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα αφορά «το 2018 και μετέπειτα» (ν. 4336/2015, σελ. 1015). Η δέσμευση αυτή επαναβεβαιώθηκε τον Ιούνιο 2016 στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental MoU, 16.06.2016) και στην Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης.

Η Εκθεση Συμμόρφωσης, με την οποία εκταμιεύτηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ της α΄ υποδόσης τον Ιούνιο 2016, αναφέρεται ρητά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 (EC, Compliance Report The Third Economic Adjustment Programme for Greece, First Review, June 2016, σελ. 14). Αλλά και στο πρόσφατο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε στη Δήλωση Συμπερασμάτων (Statement) στην οποία το Eurogroup «επαναβεβαίωσε» ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 «πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα».

Επίσης, όλες οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που υπεβλήθησαν σε συνεδριάσεις του Eurogroup για τη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων και αυτονόητων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, έχουν ως βασική παραδοχή την τήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι τα μέσα της μεθεπόμενης δεκαετίας. Για παράδειγμα, η έκθεση που προετοιμάστηκε για το Eurogroup της 9ης Μαΐου 2016 βασίστηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ επί μία δεκαετία μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου και 3,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2035!

Επιπλέον, χαρακτηριστική απόδειξη ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν σκέφτηκε να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα είναι η συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της α΄ αξιολόγησης. Στη συζήτηση αυτή (22 Μαΐου 2016), ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί για 3,5%, ώστε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 4% και να βγούμε επιτέλους από την κρίση.

Και τότε ο κ. Τσίπρας, αιφνιδιασμένος, ειρωνεύτηκε και μίλησε για «μαγική λύση». Και έκανε μαθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «το πρόβλημα με τη διαπραγμάτευση είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς».

Από όλα αυτά προκύπτει αβίαστα η αλήθεια: Ο κ. Τσίπρας για να κρατήσει την καρέκλα του, ήδη από το 2015, συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια. Δηλαδή σε διαρκή λιτότητα για τους Ελληνες. Η οποία κρατά αιχμάλωτη την ελληνική οικονομία και τσακίζει τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει μια νέα «Συμφωνία Αλήθειας». Με όλους! Στο εσωτερικό, με τους συμπολίτες μας. Στο εξωτερικό, με δανειστές και επενδυτές. Με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο. Συμφωνία στην οποία, εμείς, όλοι οι Ελληνες, δίνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και οι εταίροι και δανειστές θα δεσμευθούν σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και οι εταίροι και δανειστές θα μας δώσουν μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει την αποπληρωμή του χωρίς να στραγγαλίζει την οικονομία. «2% συν 4%» πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Σε αυτή τη βάση θα αποκατασταθεί η ορθή ισορροπία: η ιδιοκτησία του προγράμματος να ανήκει στους Ελληνες και η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του να ανήκει στους θεσμούς. Πάνω σε στόχους που θα χτίζουν, δεν θα γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη.

*Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή