Τα Σαββατιάτικα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα τους «ταράξει»  στη νομιμότητα

«Θα σας ταράξουμε στον εκδημοκρατισμό». Δεν διατύπωσε ακριβώς έτσι τη θεωρία του για τη Χρυσή Αυγή ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Μου θύμισε όμως το ακριβώς αντίθετο – «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» του Γιώργου Καμίνη. Το λέω επειδή αυτές τις ημέρες αναβιώνει η επίθεση του Γιώργου Γερμενή στον δήμαρχο Αθηναίων στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου, το 2013, λίγο αφότου ο Καμίνης σε συνεργασία με τον Νίκο Δένδια είχε απαγορεύσει τα συσσίτια «μόνο για Ελληνες» στην πλατεία Συντάγματος. Τότε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε ακολουθήσει τον Καμίνη στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, όπου μοίραζε λαμπάδες, και επιχείρησε να του επιτεθεί με γροθιά, την οποία εισέπραξε τελικά ένα 12χρονο κορίτσι. Ε λοιπόν, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τη Δευτέρα η υπόθεση πηγαίνει στο δικαστήριο (στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο). Μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στην κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά προφανώς συνδέεται. Και επειδή ήταν η πρώτη τέτοιου τύπου επίθεση· και επειδή ο Καμίνης θα εμφανιστεί ο ίδιος ως πολιτική αγωγή και θα επαναλάβει την πάγια θέση του πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον νόμο.

Ειδικές αποστολές στη Βαυαρία

Ειδική αποστολή στη Γερμανία για τα «τέσσερα Κ» της Ν.Δ. Αναφέρομαι στους Γ. Κουμουτσάκο, Γ. Κεφαλογιάννη, Στ. Καλαφάτη και Σ. Κεδίκογλου, οι οποίοι βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μόναχο και στο Βερολίνο, προσκεκλημένοι του ιδρύματος Hanns Seidel του CSU, μαζί με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνα Μπότσιου. Η νεοδημοκρατική ομήγυρη συνάντησε πολλούς Βαυαρούς, μεταξύ των οποίων τον αντιπρόεδρο του βαυαρικού κοινοβουλίου, Ράινχολντ Μπόκλετ, τον πρόεδρο της Κ.Ο. του CSU Τόμας Κρόιτσερ και τον διευθυντή διεθνών σχέσεων της βαυαρικής καγκελαρίας Αλφρεντ Αλεξάντερ Γκάσνερ. Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τους συνομιλητές τους: Το πρώτο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Το δεύτερο ότι δεν θέλουν να χάσουν τις εκλογές λόγω Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το τρίτο, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Αλλά μετά την απομάκρυνση απ’ το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Ισοδύναμα εγγυήσεων

Κάθε διαπραγμάτευση έχει και τα «ισοδύναμά» της. Οχι σαν αυτά έναντι της τρόικας που συνήθως αποδεικνύονταν «άνθρακες». Αλλά σαν εκείνα που αφορούν το «πολυφορεμένο» θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό. Κοινώς, στο «τυράκι» που θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία για να συναινέσει στην κατάργηση ή στη μεταβολή του καθεστώτος εγγυήσεων. Αυτή περνάει και μέσα από το τριμερές σύμφωνο φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου και ίσως από ένα σύμφωνο για την ασφάλεια. Εδώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι αναζητούνται τρόποι που να διασφαλίζουν την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας από τον κίνδυνο των ασύμμετρων απειλών στην ανατ. Μεσόγειο.

Οι τιμές του Ολάντ

Υποθέτω ότι στόχος του Ολάντ στο photo op με τον Παυλόπουλο στο Παρίσι δεν ήταν να περιλαμβάνεται ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά ας όψεται το πρωτόκολλο. Εξάλλου, στη συνάντηση των δύο, παρών από τη γαλλική πλευρά ήταν και ο Γάλλος ομόλογος του Κατρούγκαλου, Αρλέμ Ντεζίρ. Εκεί που ο Ολάντ τα έδωσε όλα, όμως, ήταν στο επίσημο δείπνο. Eβαλε δίπλα στον Πρόεδρο τη Νάνα Μούσχουρη –ο Κ. Γαβράς που ήταν καλεσμένος δεν τους έκανε την τιμή– ενώ για τα υπόλοιπα τραπέζια επέλεξε ανθρώπους του πολιτισμού και των επιχειρήσεων που έχουν συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων με την Ελλάδα. Σημειώνω ότι το δείπνο παρατέθηκε στο Jardin d’ hiver, τη μεγαλοπρεπή αίθουσα όπου ο Μιτεράν είχε κάνει έκτακτη συνεδρίαση όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Μεγάλες τιμές για τον Παυλόπουλο.

Ιπτάμενες εκπλήξεις

Μια έκπληξη περίμενε τους επιβάτες της απογευματινής πτήσης της Aegean από τις Βρυξέλλες με προορισμό την Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης. Τα… πόδια του Β. Κικίλια στον διάδρομο της οικονομικής θέσης. Οι επιβάτες χαιρετούσαν ένας ένας τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., για να αντιληφθούν δευτερόλεπτα αργότερα ότι δύο θέσεις πιο δίπλα, στο παράθυρο, καθόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Ω, κύριε πρόεδρε, κι εσείς εδώ!» ήταν η δεύτερη έκπληξη. Η συντροφιά ήταν ευδιάθετη. Οσο για τον Μητσοτάκη, κατάσκοπός μου λέει ότι στη διάρκεια της πτήσης «ξεκοκάλισε» την «Κ».

Ωρα Τσίπρα στο Κυπριακό

Στη γνωστή ώρα… Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο ραντεβού της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον Ν. Αναστασιάδη, παρουσία των Ν. Κοτζιά, Γ. Κασουλίδη και Ν. Χριστοδουλίδη. Για την ακρίβεια, ο Τσίπρας έστησε τον Αναστασιάδη μισή ώρα. Οταν εμφανίστηκε, ο Κύπριος πρόεδρος τον ρώτησε τι του συνέβη. «Ε, είχαμε ένα θεματάκι με τους θεσμούς λόγω των εξαγγελιών», απάντησε ο Τσίπρας. «Μα δεν τους είχες ενημερώσει;» αντέτεινε ο Αναστασιάδης. «Ε, όχι και πολύ αναλυτικά», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας. Το καλύτερο, βέβαια, το είπε στους δημοσιογράφους: «Εμείς θα βοηθήσουμε στο Κυπριακό, επειδή ξέρουμε από διαπραγμάτευση». Οταν αυτοτρολάρεσαι σε τέτοιο βαθμό, τα σχόλια είναι περιττά.

Τα αρχεία του Σημίτη

Η «κουλτούρα των αρχείων» δεν ήταν ποτέ ανεπτυγμένη στην Ελλάδα. Οχι ότι είναι η μόνη, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Θυμίζω ότι ο Κ. Σημίτης έστησε το Ιδρυμα Σημίτη χωρίς δημόσια χρηματοδότηση και εκχώρησε σε αυτό το προσωπικό του αρχείο.Το ενδιαφέρον αρχειακό υλικό εμπλουτίστηκε πρόσφατα με τη δωρεά των αρχείων δύο στενών συνεργατών του. Η Αννα Παπαδημητρίου–Τσάτσου προσέφερε στο Ιδρυμα το αρχείο του συζύγου της, Γ. Παπαδημητρίου, που περιλαμβάνει τις πολυμερείς διαβουλεύσεις για το ευρωσύνταγμα. Και ο Σωκρ. Κοσμίδης προσέφερε το αρχείο του, που καταγράφει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης την περίοδο 1996-2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή