ΑΠΟΨΕΙΣ

«Αντάρτικο πόλεων», το επόμενο βήμα

Εως σήμερα τουλάχιστον –με την ελπίδα ότι δεν θα αλλάξει αυτό– η Ελλάδα και η Αθήνα δεν αποτελούν στόχο των τζιχαντιστών του ΙSIS. Ισως γιατί θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο, πιθανώς γιατί δεν θεωρούν τη χώρα μέρος της Δύσης ή γιατί δεν μετέχει των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως γιατί τους χρησιμεύει ως δίοδος στην προσπάθεια μελών τους να φτάσουν στην καρδιά της Ευρώπης. Ευτυχώς για τον οποιονδήποτε λόγο, καθώς είναι φανερό ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε θέση να εγγυηθούν την… ασφάλεια των πολιτών. Δεν μπορούν καν να επιβάλουν την τήρηση του νόμου και της τάξης, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την καθημερινότητα.

Ετσι, ενώ δεν ζούμε τραγικά γεγονότα, όπως αυτά της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και παλαιότερα της Ισπανίας και άλλων χωρών, εμείς οι Ελληνες, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, βιώνουμε τη βία που ασκούν οι «μπαχαλάκηδες» που αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστές, αναρχοαυτόνομοι ή κάπως αλλιώς, και οι οποίοι θέλουν να ξεκληρίσουν το σύστημα, όπως πάλι οι ίδιοι διακηρύσσουν. Στα πανεπιστήμια, στους δρόμους, σε συνοικίες, σε πλατείες και όπου αλλού μπορεί να φτάσει η «επιχειρησιακή» τους δυνατότητα. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, έχει πάρει διάφορες μορφές, ακόμη και ακραίες, στη διάρκεια δεκαετιών, αλλά τα πολύ τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι οι «μπαχαλάκηδες» έχουν διαπιστώσει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους και πέρασαν πλέον στο στάδιο των καθημερινών προκλήσεων.

Η πυρπόληση των τριών τρόλεϊ στην Πατησίων, στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αποτελεί μεν κλιμάκωση, όμως προηγήθηκαν πολλά άλλα επεισόδια, με το κράτος να «σφυρίζει» αδιάφορα. Οπως πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στην «Καθημερινή», οι «μπαχαλάκηδες» έχουν πυρπολήσει συνολικά έξι τρόλεϊ και μερικά λεωφορεία την τελευταία τριετία στο ίδιο σημείο. Το ίδιο έχει συμβεί σε παρακείμενα μαγαζιά, σε εκατοντάδες κάδους σκουπιδιών, σε εκδοτήρια εισιτηρίων, σε ακυρωτικά μηχανήματα, σε ιδιωτικά αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων. Ολα αυτά στο όνομα διαφόρων… απελευθερωτικών στόχων και σκοπών, βασικά όμως στο πλαίσιο του πολέμου κατά του κακούργου συστήματος. Είναι γνωστό ότι τα «επιχειρησιακά κέντρα» των «μπαχαλάκηδων» βρίσκονται στα Εξάρχεια και στο Πολυτεχνείο, η δε κλιμάκωση των επιδρομών συμπίπτει με τη θαλπωρή που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες δυναμικές ομάδες όταν αγωνιζόταν για την κατάκτηση της εξουσίας και την ανοχή που επιδεικνύει ως κυβέρνηση τώρα. Είναι κατά κάποιον τρόπο οι συνέπειες της Κερατέας, των Σκουριών, του κινήματος «δεν πληρώνω», των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος, της πυρπόλησης της Μαρφίν με τους τρεις νεκρούς, του «κτισίματος» γραφείων καθηγητών και πιο πρόσφατα της επαναφοράς του «ασύλου» της ασυδοσίας στα πανεπιστήμια. Πιθανώς και μιας ιδεοληπτικής άποψης ότι είναι χρήσιμο να έχουν «τα παιδιά» τη δική τους επικράτεια στα Εξάρχεια για να μην ενοχλούν άλλες συνοικίες, αλλά και την εξουσία, τώρα που την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αβελτηρία που επιδεικνύει η κυβέρνηση, και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός, δεν εξηγείται αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα και πόλη στη Δύση όπου «το κίνημα της Γένοβας» και τα παρακλάδια του να έχουν σημειώσει τέτοια επιτυχία όπως στην Αθήνα. Γι’ αυτό και έχουν σπεύσει να συνδράμουν τους ιθαγενείς «μπαχαλάκηδες» πολλοί σύντροφοι από άλλες χώρες, όπως προκύπτει από συλλήψεις σε σχετικά επεισόδια. Δεν γίνεται ο Ν. Τόσκας να μην το γνωρίζει αυτό, έστω και αν δεν κάνει τίποτα, είτε επειδή έχει τα χέρια δεμένα είτε λόγω ανικανότητας. Αν όμως το γνωρίζει, θα πρέπει επίσης να ξέρει ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη «αντάρτικου πόλεων» σε μη ελεγχόμενη κλίμακα!