Ενας επικίνδυνος μεγαλομανής

Ενας επικίνδυνος μεγαλομανής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερώτημα εάν ο Ερντογάν μπορεί να «κάνει καμιά τρέλα στο Αιγαίο» συζητιέται τούτες τις μέρες με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, και συνήθως οι κουβέντες καταλήγουν, με δόση ανησυχίας, στο ότι «αυτός είναι ικανός για όλα». Στη δεινή θέση στην οποία τον έχουν φέρει οι απορρέουσες από τη μεγαλομανία του επιλογές στην εξωτερική πολιτική και στο εσωτερικό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το εφιαλτικό, για εμάς, σενάριο ενός θερμού επεισοδίου στα νησιά ή και στην Κύπρο, που θα έφερνε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

Κινδυνολογούν όσοι κρούουν τον κώδωνα μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, λένε εκείνοι που παρακολουθούν τα ανησυχητικά γεγονότα στη γείτονα, επισημαίνοντας το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ερντογάν, και την ανάγκη τώρα, που είναι στριμωγμένος, να αναζητήσει διαφυγή με την πρόκληση έντασης στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που τα «χαστούκια» έρχονται το ένα μετά το άλλο στα μέτωπα της πολιτικής του στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κουρδικό, και νωρίτερα στο τουρκικό φιάσκο της Αραβικής Ανοιξης. Ακόμα όμως και αν δεν φτάσουμε στον εφιάλτη μιας ένοπλης σύγκρουσης, π.χ. γύρω από μια βραχονησίδα, ή οι Τούρκοι δεν «πνίξουν» ένα πρωί τη Χίο και τη Λέσβο με μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι επιπτώσεις από την κλυδωνιζόμενη γείτονα έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αισθητές στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου.

Τουρκία και Ελλάδα δεν έχουν μόνο (τις γνωστές) ιστορικές διαφορές στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τις δένουν ισχυρές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις οι οποίες οικοδομήθηκαν, με δυσκολία λόγω των συχνών κρίσεων, στο όνομα των κοινών συμφερόντων και της καλής γειτονίας, στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι, επομένως, πολύ λογικό τώρα που (παραφράζοντας τη ρήση του Μαρξ για το Μάντσεστερ και την Ευρώπη στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης) η Τουρκία «φτερνίζεται» η Ελλάδα να «κρυολογεί», αν όχι, ακόμη, να απειλείται με «πνευμονία».

Ο τουρισμός και το εμπόριο έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά και, εν πολλοίς, το μέλλον τους στην τουρκική αγορά και το αντίθετο. Τούτες τις μέρες που το αίμα στην Τουρκία ρέει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και ο φόβος κλείνει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, η «καρδιά»της αγοράς της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας (κυρίως) Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη έως τα Γιαννιτσά και τα Γιάννενα, αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αγωνιά.

Περίμεναν για τις γιορτές τους τουρίστες από την άλλη ακτή και βλέπουν τις ακυρώσεις να πέφτουν «βροχή».

Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα με τα τουριστικά πακέτα –πολλά εκ των οποίων είναι κοινά με τους Τούρκους– στο Αιγαίο και στα απέναντι παράλια, το καλοκαίρι, εφόσον δεν ησυχάσουν τα πράγματα, προοπτική που δεν προκύπτει από πουθενά. Ας μην επιχαίρουν, λοιπόν, κάποιοι γιατί «καίγεται» το σπίτι του γείτονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή