80 χρόνια πριν… 06-01-1937

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

RENÉ PUAUX, Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝ: Επειτα από μίαν ασθένειαν που τον εκράτησε μερικάς εβδομάδας εις το κρεββάτι απέθανεν ένας ένθερμος φίλος της Ελλάδος, ο Ρενέ Πυώ. Διά τον άνθρωπον αυτόν η Ελλάς και κάθε τι που αφορά τον ελληνισμόν ήτο θρησκεία. Κανείς ίσως Ευρωπαίος δεν εγνώριζε καλύτερα από αυτόν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της νεωτέρας Ελλάδος, καμμία άποψις της συγχρόνου ιστορίας της χώρας μας δεν του ήτο άγνωστος. […] Ο Ρενέ Πυώ έγραψεν, εν συνεργασία με τον P. L. Alaux, τα «Πεπρωμένα του Ελληνισμού», και αφιέρωσε ωραίας σελίδας εις τον «Θάνατον της Σμύρνης». Εχει γράψει επίσης μίαν μελέτην περί του Βενιζέλου. […].

ΕΡΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ: Βελιγράδιον, 5.- Ο υπουργός των Εσωτερικών της Γιουγκοσλαυΐας κ. Κόρατσετς ωμίλησε την 1ην του νέου έτους από ραδιοφώνου […]. Εις τον λόγον του έκαμε απολογισμόν της δράσεως της κυβερνήσεως Στογιαντίνοβιτς. Ο κ. Κόρατσετς ετόνισεν ότι εις την πολιτικήν ζωήν της Γιουγκοσλαυΐας αποκατεστάθη η ομαλότης. Προς τούτο συνετέλεσεν η εξασθένησις των αντιμαχομένων πολιτικών κομμάτων και η ενδυνάμωσις της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως, η οποία ηδυνήθη ούτω να αναλάβη τα ηνία της διακυβερνήσεως της χώρας. […]. Ιδιαιτέρως συντελεστικόν εις την επιτευχθείσαν αποκατάστασιν της κοινωνικής ησυχίας είναι η ανύψωσις του επιπέδου της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και ο περιορισμός της κοινωνικής δυστυχίας. […] Αναφερόμενος εις τα περί ασκηθείσης πιέσεως εις το φρόνημα των εκλογέων ο κ. Κόρατσετς είπεν ότι αι φήμαι αυταί είναι τελείως αβάσιμοι καθ’ όσον αι δημοτικαί εκλογαί διεξήχθησαν απολύτως ελεύθεραι.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ: «Ο Οίκος της Τέχνης και του Τύπου». (Αρθρο υποστηρικτικό για αιτήματα καλλιτεχνών, συγγραφέων και δημοσιογράφων.)

ΣΤΡΑΤΗΣ Γ. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: Το προσεχές Σάββατον 9 Ιανουαρίου […] θα ομιλήση εν τη αιθούση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο δικηγόρος κ. Στρατής Γ. Ανδρεάδης. Θέμα: «Η θεωρητική και νομολογιακή εξέλιξις των πράξεων της Κυβερνήσεως εν τω Δημοσίω Δικαίω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή