Στην παγωμένη Ελλάδα της παγερής Ευρώπης

Στην παγωμένη Ελλάδα της παγερής Ευρώπης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ασία και την Αφρική που διαχειμάζουν στην Ελλάδα ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ξεπαγώσει το όνειρό τους και θα μετακινηθούν στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, που η ανάγκη τους την πλάθει φιλόξενη, σε πραγματική χώρα ζουν, και όχι σε ιδεατή. Σε μια χώρα με πραγματικά προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά, τώρα και κλιματικά, όσα απορρέουν από τον βαρύτατο χειμώνα. Τα μοιράζονται μαζί μας, αλλά από θέση εξαιρετικά δυσκολότερη: χωρίς ασφαλή στέγη πάνω από το κεφάλι τους, χωρίς ιδιαίτερες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς πολλές ελευθερίες. Οση πρόσθετη ανακούφιση μπορεί να τους πρόσφερε η αλληλεγγύη που συναρτάται με την περίοδο των εορτών και τη συναισθηματική τους έξαψη, ακόμα όμως και η επιδεικτική, η προσανατολισμένη στις κάμερες, βιάστηκε να τους τη στερήσει ο παγετός, δεινός και στα νησιά του Αιγαίου. Και Αλκυονίδες γι’ αυτούς μάλλον δεν προβλέπονται.

Δεν μετριάζουμε τα βάσανα των προσφύγων όταν, με την προαναγγελία της «Αριάδνης», σπεύδουμε να διαβεβαιώσουμε επίσημα, υπουργικά, ότι κατορθώσαμε να ζουν πλέον όλοι τους σε χώρους θερμαινόμενους και ασφαλισμένους· η απλή επιθυμία, ή η διαβόητη πια «πολιτική βούληση», δεν μπορεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, φανερή άλλωστε και βοώσα.

Δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα των προσφύγων, και βεβαίως δεν βαυκαλίζουμε αποτελεσματικά τη συνείδησή μας, όταν δεν επιτρέπουμε, διά της αστυνομίας, τη φωτογράφιση του καταυλισμού της Μόριας ακόμα και απέξω.

Οταν απαγορεύουμε την καταγραφή της πραγματικότητας, δεν τη θεραπεύουμε κιόλας. Δεν θέλουμε άραγε να πληγεί η περίφημη «εικόνα της χώρας» και να ξεπέσουμε στα μάτια της Ευρώπης; Μα η εικόνα της Ελλάδας είναι τμήμα της συνολικής εικόνας της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, αλλά και σε κάθε προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα και την Ιταλία, δεν είναι άσχετο με τις προτεραιότητες και τις αξίες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Πολωνία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, τη Δανία κτλ. Ούτε καν σε ποσοστό 5% δεν ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση στις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Νότο σε άλλες χώρες. Επρεπε να μετεγκατασταθούν 160.000 άνθρωποι, αλλά οι «τυχεροί» ήταν μόνο 8.162· από την Ελλάδα 6.212 και 1.950 από την Ιταλία.

Η αδράνεια της Ευρώπης, η αδιαφορία της, εξίσου παγερή με τον χιονιά, και η αμοραλιστική πολιτική της, συναρτημένη με εκλογικές αγωνίες σε περιβάλλον εντεινόμενης ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας, δεν συνιστούν άλλοθι για την ελληνική κυβέρνηση. Και στο προσφυγικό, πορεύεται δίχως βαθύτερο σχέδιο και με προβληματικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.

Και κάτι ακόμα: Πόσο συνάδει με την όλη εξιδανικευτική ρητορική, όσον αφορά την κοινωνική στάση απέναντι σε ικέτες, η απόφαση των ξενοδόχων της Λέσβου να μη δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες; Και να μην κάμπτονται ούτε καν τώρα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή