80 χρόνια πριν… 13-Ι-1937

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: (Από άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Joseph Paul-Boncour, δημοσιευόμενο στην «Κ».) « […] Τα γερμανικά σχέδια ενδιαφέρουν την Γαλλίαν περισσότερον. Αλλά δεν μας αρκεί ούτε εάν η Γερμανία σεβασθή την ακεραιότητα της Ισπανίας. Η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία των διαφόρων χωρών όχι απλώς η τυπική, αλλ’ η ουσιαστική, έχει ίσην σημασίαν προς την εδαφικήν των ακεραιότητα. Υπάρχουν σήμερον χίλιοι τρόποι διά να κυριεύση κανείς μίαν χώραν χωρίς να μεταβάλη τον γεωγραφικόν χάρτην. Και η χιτλερική πολιτική λαμβάνει λίαν ανησυχαστικήν θέσιν εν προκειμένω. Την ημέραν κατά την οποίαν εις το Μαρόκον, εις τας Καναρίους, εις τας ακτάς και εις το εσωτερικόν της Ισπανίας, η Γερμανία, θ’ αποκτήση πλοία, μεταλλεία, θ’ ασκή τον έλεγχον της βιομηχανίας και της οικονομικής ζωής του τόπου, την ημέραν κατά την οποίαν θ’ ασκή επιρροήν επί πάσης ισπανικής κυβερνήσεως, θα έχωμεν να υπερασπίσωμεν τρίτα σύνορα εις τα Πυρηναία και τας συγκοινωνίας μας με την γαλλικήν επαρχίαν [σημ. «Φ»: εννοεί μάλλον τη Βόρειο Αφρική], εις την οποίαν ευρίσκεται το εν τρίτον της στρατιωτικής μας δυνάμεως. Ο κίνδυνος είναι μέγας». […] [Σημ. «Φ»: Ο Joseph Paul-Boncour (φωτογραφία) αντιτάχθηκε σθεναρώς αλλά ανεπιτυχώς τον Ιούνιο του 1940 στις μεθοδεύσεις του Πιερ Λαβάλ, που οδήγησαν στην κατάλυση της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας.]

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ: Λονδίνον, 12.- Αγγέλλεται εκ Στοκχόλμης ότι η σουηδική Βουλή επανέλαβε τας εργασίας της σήμερον. Εν τω βασιλικώ λόγω τονίζεται η ανάγκη της ενισχύσεως της αμύνης των ακτών, διά την οποίαν θα διατεθούν 170.000.000 κορώναι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ: Σήμερον Τετάρτην, ώραν 6-7 εις τον «Ασκραίον», οδός Δραγατσανίου 6, θα ομιλήση ο κ. Συκουτρής με θέμα: «Γυναικείες μορφές εις την Ιλιάδα» και 7-8 θα εξακολουθήση την ανάλυσιν του «Φάουστ» του Γκαίτε.

ΛΙΛΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ: Την προσεχή εβδομάδα εις το θέατρον «Ολύμπια» δίδεται το αναγγελθέν ρεσιτάλ πιάνου της διακεκριμένης καλλιτέχνιδος κ. Λίλας Λαλαούνη. Το εξαιρετικώς ενδιαφέρον πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις Μπαχ, Μπραμς, Λιστ, Μπορτκιέβιτς, Μαργαρίτη και Ρόζενταλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή