80 χρόνια πριν… 16/17-Ι-1937

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΓΚΑΙΡΙΝΓΚ ΣΤΗ ΡΩΜΗ: Παρίσιοι, 16.- Το ταξίδιον του στρατηγού Γκαίρινγκ εις την ιταλικήν πρωτεύουσαν αποτελεί χαρακτηριστικήν ένδειξιν των νέων διπλωματικών ζυμώσεων αι οποίαι διεξάγονται εν Ευρώπη. Η μετάβασις του πρωθυπουργού της Πρωσσίας και στενού συνεργάτου του Χίτλερ εις την Ρώμην δεν είναι δυνατόν ή να επηρεάση σπουδαιότατα την εξέλιξιν της διεθνούς καταστάσεως. […] Μέχρι της στιγμής ουδέν θετικόν ανεκοινώθη περί των σκοπών του ταξιδίου, επικρατεί εν τούτοις η γνώμη ότι τούτο δεν είναι άσχετον προς την επελθούσαν προσέγγισιν μεταξύ Λονδίνου και Ρώμης. […] Είναι γνωστόν ότι ο καγκελλάριος Χίτλερ κατ’ επανάληψιν διεβεβαίωσεν ότι επιθυμεί την στενωτέραν σύσφιγξιν των αγγλογερμανικών σχέσεων. Ούτω, ο στρατηγός Γκαίρινγκ, εν Ρώμη, θα λάβη την ευκαιρίαν να αντιληφθή κατά πόσον είναι πραγματοποιήσιμος η σύμπραξις Αγγλίας, Ιταλίας και Γερμανίας. […] Αι γαλλικαί εφημερίδες συνεχίζουν τα σχόλιά των εκτεινόμεναι εις εικοτολογίας επί των πιθανών θεμάτων των συνομιλιών του κ. Ηέρμαν Γκαίρινγκ μετά του κ. Μπενίτο Μουσσολίνι εις Ρώμην. Η κυριαρχούσα εντύπωσις είναι ότι ο στρατηγός Γκαίριγκ αγωνίζεται να επιτύχη την μεσολαβήσει της Ιταλίας προσχώρησιν της Αγγλίας εις το αντιμπολσεβικικόν μέτωπον, αναγκαζομένης ούτω της Γαλλίας να εγκαταλείψη το σύμφωνόν της μετά της Σοβιετικής Ρωσσίας διά να μη ευρεθή εντελώς απομονωμένη. […] Ο «Φίλος του Λαού» φρονεί ότι η επίσκεψις του κ. Γκαίρινγκ εις Ρώμην πρόκειται να επισφραγίση την μεταξύ Ιταλίας και Ράιχ αλληλεγγύην έναντι των εν Ισπανία γεγονότων. (Στη φωτογραφία, Γκαίρινγκ, Εντα Τσιάνο, Μουσσολίνι, Γκαλεάτσο Τσιάνο και Εμμυ Γκαίρινγκ.)

100 ΕΤΗ ΕΜΠ: Χθες [15 Ιανουαρίου 1937] εγένετο εις το αμφιθέατρον του Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο ειορτασμός της μνήμης του Γερμανού φιλέλληνος και συνιδρυτού του Πολυτεχνείου Φρειδερίκου φον Τσέντνερ επί τη εκατονταετηρίδι του Ιδρύματος. Εις την τελετήν παρέστησαν η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος πρίγκηψ Παύλος, ο Πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Ιωάννης Μεταξάς, ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκηψ φον Ερμπαχ Σαίμπεργκ. Ωμίλησαν ο πρύτανις κ. Σίνος και ο πρεσβευτής πρίγκηψ φον Ερμπαχ. […]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή