80 χρόνια πριν… 21-I-1937

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟ ΗΝΤΕΝ: Λονδίνον, 20.– Ο εν Βερολίνω ανταποκριτής του Πρακτορείου Ρώυτερ τηλεγραφεί ότι ο χθεσινός εν τη Βουλή λόγος του [υπουργού των Εξωτερικών της Βρετανίας] κ. Αντονυ Ηντεν περί συνεργασίας της Γερμανίας εις την παγίωσιν της ειρήνης και της παγκοσμίου ευδαιμονίας [βλ. χθεσινό «Φ»] ανεγνώσθη μετά μεγάλης προσοχής υπό των ιθυνόντων της εξωτερικής πολιτικής του Ράιχ […]. Εν Βερολίνω τονίζεται ότι ο Αγγλος υπουργός βλέπει το γερμανικόν πρόβλημα οίον είναι, εφ’ όσον το θεωρεί ως ζήτημα λανθάνον και από πολλού παραμεληθέν». Μετά τα μεταπολεμικά γεγονότα και τας αναριθμήτους ταπεινώσεις και πολιτικάς και οικονομικάς διακρίσεις και τας πολλάς διπλωματικάς ραδιουργίας των τελευταίων ετών, η Γερμανία δύναται εν πλήρει δικαίω ν’ αξιώση από μέρους των άλλων Δυνάμεων στάσιν, η οποία θ’ αποκαθίστα την εμπιστοσύνην. Η απόπειρα [εννοείται του Ηντεν] του να εκτεθούν τα πράγματα κατά τρόπον, ο οποίος θα ηδύνατο ν’ αφήση να εννοηθή ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της ευρωπαϊκής συνεργασίας εξαρτάται εκ της Γερμανίας, δύναται να προκύψη μόνον εκ μιας αντιλήψεως της ευρωπαϊκής καταστάσεως παραμελούσης πολλά σημαντικά γεγονότα και δυναμένης να χαρακτηρισθή ως ανακριβής. Η έκκλησις προς συνεργασίαν δεν πρέπει ν’ απευθυνθή προς την Γερμανίαν, ήτις πάντοτε συνεβούλευσε την συνεργασίαν και ήτις υπέβαλε ταυτοχρόνως προτάσεις συνεργασίας πρακτικάς και ευκόλως πραγματοποιησίμους. […].

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Λονδίνον, 20.– Κατά τας εκ Μαδρίτης ειδήσεις, αι κυβερνητικαί δυνάμεις έθεσαν σήμερον εις κίνησιν τεθωρακισμένας αμαξοστοιχίας διά των οποίων προελαύνουν προς νότον κατόπιν της επιθέσεως ήν ενήργησαν χθες εις τον λόφον Λος Αντζελες. Τα επαναστατικά αεροπλάνα εβομβάρδισαν σήμερον το εργατικόν προάστειον της Μαδρίτης Βιλέρο. Εκ του βομβαρδισμού εφονεύθησαν περί τους είκοσι και περί τους ογδοήκοντα ετραυματίσθησαν.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ: Δημοσιευθέντος του Διατάγματος του διορισμού του αναχωρεί εις την θέσιν του ο γενικός πρόξενος εν Αντίς Αμπέμπα κ. Ανυσσάς.

ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ, ΒΟΛΩΝΙΝΗΣ, ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ: Σήμερον εις την αίθουσαν του Ωδείου Αθηνών δίδεται η συναυλία του περιφήμου τρίο των κ.κ. Σπ. Φαραντάτου πιάνο, Φρ. Βολωνίνη βιολίον και Δος Λήδας Κουρούκλη βιολοντσέλλον, με έργα Μπαχ, Ρόπαρτς και Σούμπερτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή