ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ντόναλντ, ο Αλέκος και ο Γιάνης

Σίγουρα δεν διαθέτει την κομψότητα ενός Κατρουγκάλου. Ούτε τη λεπτότητα των τρόπων και τη ρητορική ευγένεια ενός Πολάκη. Και άκομψος είναι, και χοντράδες λέει, και κίτρινη γουνίτσα στο κεφάλι έχει, και απρόβλεπτος είναι. Είναι λοιπόν εύλογο για ένα λαό, όπως ο ελληνικός, ο οποίος διαθέτει τόσο λεπτούς τρόπους, τέτοιο γούστο και επιλέγει με αυστηρά κριτήρια τις πολιτικές του ηγεσίες, ο κ. Τραμπ να προκαλεί ανησυχία και κάποια καχυποψία. Προτείνω δε, επειδή εμείς οι Ελληνες κατά βάθος είμαστε ψυχοπονιάρηδες να στείλουμε μια αντιπροσωπεία υπό τον κ. Φλαμπουράρη για να τον μυήσει στην πλανητική πολιτική. Κατ’ εξαίρεσιν, μάλιστα, θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε με τον κ. Βαρουφάκη και να του επιτρέψουμε να μας εκπροσωπήσει για να εξηγήσει στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να μπορέσει να τη διαλύσει μια ώρα αρχύτερα. Πλάκα πλάκα, πολύ θα ήθελα να δω συνάντηση Τραμπ με τον Φλαμπουράρη και τον Βαρουφάκη, γιατί καλόμαθαν με τον Σόιμπλε και την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ομως, για να σοβαρευτούμε. Δεν διαφωνώ ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ο κ. Τραμπ σε όσους δεν τον ψήφισαν. Ομως ο ευρωπαϊκός πανικός, αν και κατανοητός, για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να βρει τη θέση της στον κόσμο του 2017. Κατ’ αρχάς, υπάρχει η αντίφαση ενός μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Οποτε οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν τις καταγγέλλουμε. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σε όλον τον εικοστό αιώνα όχι μόνον περιέθαλψαν ένα μεγάλο μέρος της δικής μας προσφυγιάς, αλλά έσωσαν δις την Ευρώπη από την αλληλοεξόντωση. Μετά το θυμόμαστε και όποτε δεν παρεμβαίνουν, παθαίνουμε πανικό. Τόσα χρόνια δεν φώναζε η δική μας Αριστερά να φύγει το ΝΑΤΟ; Δεν θεωρούσαν απαράδεκτη τη συμμετοχή Ελλήνων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ; Και σήμερα που ο νέος πρόεδρος πάει να το διαλύσει επειδή το θεωρεί παρωχημένο, τι λένε;

Ο Τραμπ θα κηρύξει οικονομικό πόλεμο στη Γερμανία με στόχο τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Τιμή και δόξα στους ακραίους ευρωσκεπτικιστές και στους αριστεροδέξιους αντιευρωπαίους. Αυτό δεν επεδίωκαν; Να φύγει ο Σόιμπλε από τη μέση και να καταρρεύσει η οικονομική ηγεμονία της Γερμανίας δεν επιθυμούσαν; Τότε γιατί ανησυχούν; Για μία ακόμη φορά στην Ιστορία, οι ΗΠΑ θα σώσουν την Ευρώπη από τη Γερμανία. Θα μου πείτε, αν θέλουν οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν ή να μην παρεμβαίνουν, να το κάνουν όποτε τους το ζητάμε και όχι όποτε τους κατέβει. Οι Αμερικανοί, όμως, κοιτούν μόνον το συμφέρον τους. Τέτοιοι άνθρωποι είναι.

ΥΓ.: «Φονικές» και όχι «Πολλαπλές ταυτότητες» λέγεται το δοκίμιο του Μααλούφ που ανέφερα χθες.