80 χρόνια πριν στην «Κ» 29.Ι.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 29.Ι.1937

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Φυσιογνωμία αθηναϊκή συμπαθεστάτη εις την κοινωνίαν, ο Αναστάσιος Μεταξάς απέθανε χθες εκ γριππώδους πνευμονίας. Ο θάνατος του εξαιρετικού επιστήμονος, του κατ’ εξοχήν της ελληνικής γραμμής θιασώτου ως αρχιτέκτονος, του λιτού την εμφάνισιν, όσον και την καλλιτεχνικήν γραμμήν, του αληθινού άρχοντος και ευγενούς ανθρώπου ελύπησε βαθύτατα πάντας όσους συνειργάσθησαν μαζύ του και τον είχαν γνωρίσει εκ του πλησίον. Η δράσις του Αν. Μεταξά ως αρχιτέκτονος συνδέεται με την ιστορίαν των Αθηνών διότι πλείστα όσα μεγαλοπρεπή και καλλιτεχνικώς κατασκευασμένα κτίρια οφείλονται εις την έμπνευσιν αυτού, όπως το Νοσοκομείον Συγγρού, το μέγαρον του υπουργείου Συγκοινωνίας, το Αιγινήτειον Νοσοκομείον, το Νοσοκομείον των Παίδων, το μέγαρον της Γαλλικής και της Αγγλικής Πρεσβείας, τα μέγαρα της Λαϊκής και Ιονικής Τραπέζης και πολλά άλλα. Αλλ’ ό,τι δύναται να θεωρηθή ως επιστέγασμα της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του Αν. Μεταξά είναι το καλλιμάρμαρον Παναθηναϊκόν Στάδιον, του οποίου αι ελληνικαί γραμμαί και η όλη αρχιτεκτονική εθαυμάσθη υπό ξένων και Ελλήνων και εξησφάλισεν εις αυτόν την αθανασίαν, ως Ελληνος επιστήμονος την ψυχήν και τα αισθήματα. […] Γεννηθείς κατά το 1863 εσπούδασεν εις το Πολυτεχνείον της Δρέσδης και τα φώτα της γερμανικής επιστήμης δεν επηρέασαν την ελληνικήν ψυχήν του, ης τας εκδηλώσεις απετύπωσεν εις τα μνημειώδη έργα του. […] (Στη φωτογραφία, το Παναθηναϊκό Στάδιο στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα.)

BENIAMINO DE RITIS: Αύριον ώραν 7 μ.μ. εις το Ιταλικόν Ινστιτούτον θα γίνη διάλεξις περί Τσιμαρόζα με ομιλητήν τον καθηγητήν κ. Μπενιαμίνο Ντε Ριτς (sic). Διαρκούσης της διαλέξεως θα εκτελεστούν αποσπάσματα του μελοδράματος του Τσιμαρόζα «Κρυφός γάμος».

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ:  (Αυτό που το εξαφάνισαν…) Απεφασίσθη όπως διατεθή το ποσόν των επτακοσίων χιλιάδων δραχμών διά την διαρρύθμισιν και την βελτίωσιν του γηπέδου της ΑΕΚ παρά την Νέαν Φιλαδέλφειαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή