Ελπίδες στη Μέρκελ για εκτόνωση…

Ελπίδες στη Μέρκελ για εκτόνωση…

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ταν βέβαιο από την πρώτη στιγμή ότι απόφαση μη έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα θα προκαλούσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν και του θρησκο-εθνολαϊκιστικού καθεστώτος του. Από την άλλη πλευρά, ήταν και είναι επίσης δεδομένο ότι η έκδοσή τους θα ήταν σκάνδαλο σε επίπεδο Δικαιοσύνης και πολιτική ντροπή για τη χώρα που θα το έκανε, δηλαδή για την Ελλάδα. Θα ήταν κυριολεκτικά μαύρη κηλίδα στην Ιστορία της, καθώς είναι συνεχείς και πλείστες οι αποδείξεις ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει τους εσωτερικούς αντιπάλους της χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα για να πείσει ότι τα δικαιώματα των πολιτών είναι στοιχειωδώς σεβαστά και η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι στοιχειωδώς ανεξάρτητη. Αρα ήταν απόλυτα βέβαιο ότι οι οκτώ Τούρκοι φυγάδες δεν θα αντιμετώπιζαν δίκαιη δίκη, γιατί πάνω σε αυτό το σημείο κρίθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τα παραπάνω περί Δικαιοσύνης αφορούν, βέβαια, τον νομικό πολιτισμό και την αντίστοιχη δεοντολογία, αλλά παραμένει το πρόβλημα της πραγματικότητας που δημιουργούν οι τουρκικές απειλές. Ιδιαίτερα αν είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί του Ερντογάν, ότι σε προσωπική επικοινωνία τους ο Ελληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε με μεγάλη ελαφρότητα και πλήρη ακρισία ότι θα παρέδιδε τους Τούρκους αξιωματικούς μέσα σε 15 μέρες. Που, αν είναι έτσι τα πράγματα (και δυστυχώς φαίνεται από αρκετές ενδείξεις ότι έτσι είναι), σημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ούτε με ποιον μιλάει ούτε την έννοια της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Με λίγα λόγια –πάντα εφόσον τα πράγματα έγιναν όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας και η διάψευση από την ελληνική πλευρά δεν είναι αρκούντως πειστική–, ο Αλ. Τσίπρας δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι μιλούσε με τον ηγέτη ενός αυταρχικού καθεστώτος που αδιαφορεί στην πράξη για την ανεξαρτησία των εξουσιών και δεν έχει καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα έδειξε πάλι ότι δεν έχει γνώση ή δεν παίρνει σοβαρά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη δική του χώρα, όπως άλλωστε φάνηκε και στην υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών που κατέληξε στη γνωστή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως, συνεχίζει να ζει και να δρα μέσα σε ένα σύννεφο αυταπάτης ή και άγνοιας. Σοβαρό έλλειμμα πολιτικής σκέψης για έναν πρωθυπουργό, είτε στη μία περίπτωση, είτε στην άλλη.

Και τώρα τι κάνουμε; είναι το ερώτημα, καθώς η πρόκληση έντασης και το «μπούλινγκ» από την πλευρά της Τουρκίας εκδηλώνονται ήδη. Η επίδειξη ψυχραιμίας, από τη δική μας πλευρά, είναι μία σύσταση εκ των ων ουκ άνευ, βέβαια. Δεν ξέρουμε ακόμη μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένη η Αγκυρα να φτάσει, αλλά προς το παρόν έχουμε την απειλή του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και λαθρομεταναστών. Επομένως, ίσως να συνοδεύσει την απειλή με θεαματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά συνοδευόμενη από υπερπτήσεις αεροσκαφών που θα παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Κάτι περισσότερο δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εκτός και αν περιμένουν να δουν την τύχη του νέου εντάλματος σύλληψης κατά των «8», που έχουν εξαγγείλει. Αν και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει νέα διαφορετική. Οι δύο άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι, πρώτον, να επιβάλει με κάθε τρόπο στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς απόλυτη σιωπή. Να απαγορεύσει οποιαδήποτε δήλωση από μέρους τους για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν και ακόμη περισσότερο, οποιαδήποτε δραστηριότητα. Με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν σταδιακά. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός πρέπει οπωσδήποτε να έλθει σε επαφή με την Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η τελευταία στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, με αντικείμενο τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό. Προκειμένου να μεσολαβήσει για να πέσουν οι τόνοι και οι απειλές περί ακύρωσης της επανεισδοχής, εξηγώντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κάποιους κανόνες σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Φαντασθείτε όμως η Ελλάδα να μην ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μόνη ελπίδα τον… Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή