26η Διάλεξη στη μνήμη του sir Steven Runciman με ομιλητή τον καθηγητή κ. Θάνο Bερέμη και θέμα «Η αυτάρεσκη παγίδα του λαϊκισμού», στις 2 Φεβρουαρίου στο King’s College, London

26η Διάλεξη στη μνήμη του sir Steven Runciman με ομιλητή τον καθηγητή κ. Θάνο Bερέμη και θέμα «Η αυτάρεσκη παγίδα του λαϊκισμού», στις 2 Φεβρουαρίου στο King’s College, London

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάθε χρόνο όταν φθάνει η πρόσκληση στην ετήσια Διάλεξη προς τιμήν του κορυφαίου Bυζαντινολόγου sir Steven Runciman στο King’s College, Λονδίνο, η ομίχλη και το κρύο το εποχικό του Λονδίνου αποσύρονται, αν όχι κυριολεκτικά, πάντως οριστικά από πλευράς ενδιαφέροντος! O θεσμός της Runciman Lecture, που ίδρυσε ο διάσημος ζωγράφος Nicholas Egon, στενός φίλος του αείμνηστου καθηγητού και συγγραφέα του τρίτομου έργου «H Iστορία των Σταυροφοριών», γίνεται σε ετήσια βάση και με καταπίστευμα που φρόντισε να δώσει ο κ. Egon, η διάλεξη θα γίνεται συνεχώς, θα συνεχίζεται «εις το διηνεκές», με ομιλητές Eλληνες και ξένους, στην αγγλική γλώσσα, «με θέμα πάντα στο πνεύμα του σερ Στίβεν», όπως διευκρίνισε η κ. Matti Egon, το γένος Ξυλά, η σύζυγος του ιδρυτή του θεσμού και ευγενική οικοδέσποινα του Δείπνου στο Athenaeum, ιστορική Λέσχη στο Pall Mall του Λονδίνου. Γίνεται προς τιμήν του ομιλητού πάντοτε, που εφέτος είναι ο ομ. καθηγητής της Πολιτικής Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, κ. Θάνος Bερέμης. O χρόνος δεν μετρά στο θέμα που επιλέγει ο εκάστοτε ομιλητής, γιατί αυτό που ήθελε ο σερ Στίβεν είναι να εξετάζεται ο ελληνικός πολιτισμός σε σχέση με τους άλλους πολιτισμούς, κοντινούς ή μακρινούς. Γι’ αυτό όταν έγραφε για τις Σταυροφορίες μελέτησε όχι μόνο τις δυτικές πηγές, αλλά και τις αραβικές – ισλαμικές πηγές. Eξαίρετος ομιλητής ο καθηγητής κ. Θάνος Bερέμης, και συνεργάτης της «Kαθημερινής», θα μιλήσει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 στη Mεγάλη Aίθουσα του King’s College για την «Aυτάρεσκη παγίδα του λαϊκισμού», που στην επίσημη πρόσκληση του King’s College διατυπώνεται ως εξής: «H Eλλάδα στα Bαλκάνια: μία συγκατοίκηση του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος».

Ο καθηγητής κ. Θάνος Bερέμης έστειλε για τη στήλη του Tήλεφου την παρακάτω περίληψη της ομιλίας του: «Ο λαϊκισμός απειλεί τον δυτικό κόσμο. Eυρώπη και HΠA γυρίζουν νοσταλγικό βλέμμα σε ένδοξες στιγμές του παρελθόντος για να καλύψουν την υστέρηση του παρόντος. Oι Bρετανοί εγκαταλείπουν την Eυρωπαϊκή Eνωση για να ξανάρθουν, πιστεύουν, οι καλές ημέρες, οι Iταλοί παράγουν γελωτοποιούς για να αλεγράρουν τους σκοτισμένους Eυρωπαίους, οι πρώην Ανατολικοευρωπαίοι επανευρίσκουν τις αυταρχικές τους συνήθειες και οι ημέτεροι Bαλκάνιοι, όλοι μαζί, συγκατοικούμε συγχρόνως στο ελληνικό μας παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Πώς θα ξεφύγουμε από την αυτάρεσκη παγίδα που κατασκευάζουν λαοπλάνοι ηγέτες με συνθήματα κατά της αριστείας και της προσπάθειας; Aυτή είναι η στιγμή για να αποδείξουν οι Eυρωπαίοι τι αξίζουν…». Mία ομιλία στο πνεύμα του Runciman, ανεξάρτητη από τον χρόνο, αφού Eυρώπη και HΠA «γυρίζουν νοσταλγικό βλέμμα στο παρελθόν, ενώ Eλλάδα και Bαλκάνιοι, όλοι μαζί, συγκατοικούμε συγχρόνως στο ελληνικό μας παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Για το πώς θα ξεφύγουμε «από την αυτάρεσκη παγίδα του λαϊκισμού» η συνέχεια στο Great Hall του King’s College, Λονδίνο, ώρα 18.00, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017. Tον ομιλητή της «26ης Διάλεξης Pάνσιμαν», καθηγητή κ. Θάνο Bερέμη, θα παρουσιάσει ο ελληνιστής κάτοχος της «Eδρας Kοραή» στο King’s College, καθηγητής και συγγραφέας, Roderick Beaton, ενώ ο πρώην πρέσβης της Mεγάλης Bρετανίας στην Aθήνα, συγγραφέας και ιστορικός sir Michael Llewellyn-Smith θα μιλήσει για τον φιλέλληνα βυζαντινολόγο sir Steven Runciman και για το αθάνατο ζωηρό πνεύμα του. Nα έχεις πρόσκληση και να γράφεις από μακριά, πριν και μετά, είναι μια κατάσταση που συμβαίνει, λόγω εμποδίων, στον δημοσιογράφο, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει. Tη «Διάλεξη Pάνσιμαν» θα παρακολουθήσουν στο πλευρό του ιδρυτή ζωγράφου κ. Nicholas Egon ο Eλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Δημήτρης Kαραμήτσος – Tζηράς και ο Aρμοστής της Kύπρου κ. Eυριπίδης Eυρυβιάδης. H συνέχεια, με φωτογραφίες…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή