80 χρόνια πριν στην «Κ» 5.ΙI.1937

80 χρόνια πριν στην «Κ» 5.ΙI.1937

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρώμη, 4.- Η ημιεπίσημος ιταλική εφημερίς «Τέβερε» δίδει μίαν πλήρη σχετικώς εικόνα της ουσίας των συνομιλιών, αι οποίαι διεξήχθησαν εν Μιλάνω μεταξύ των υπουργών των Εξωτερικών της Ιταλίας και της Τουρκίας, του κόμητος Τσιάνο και του Ρουσδή Αράς […]. Η εφημερίς συνοψίζει τα συμπεράσματα των συνομιλιών τούτων εις τα εξής τρία κύρια σημεία: 1. Κοινή μέριμνα της Ιταλίας και της Τουρκίας διά την συνεννόησιν και την ασφάλειαν των μεσογειακών κρατών. 2. Αναγνώρισις των δικαιωμάτων της Τουρκίας επί των Στενών των Δαρδανελλίων υπό την βασικήν προϋπόθεσιν ότι τα Στενά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ διά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του διεθνούς κομμουνισμού και 3. Διαπίστωσις της ανάγκης της εξετάσεως της αφορήτου πράγματι καταστάσεως εις την οποίαν έχουν περιέλθει ωρισμένοι λαοί του Ευξείνου Πόντου και ιδίως οι της Γεωργίας του Καυκάσου και του Ατζερμπαϊτζάν.

Η ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ ΩΣ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ:  (Κριτική με την υπογραφή Ε. [λένη Βλάχου] για την παράσταση του έργου «Ελισάβετ» του Αντρέ Ζοσσέ με το οποίο η Κοτοπούλη εγκαινίασε, την 1η Φεβρουαρίου 1937, το θέατρο «Ρεξ».) « […] Εις το βασιλικόν θεωρείον, η Α. Μ. ο Βασιλεύς και αι Α. Α. Β. Β. Υ. Υ. ο Διάδοχος Παύλος και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη […]. Το να πη κανείς ότι η Μαρίκα ήτο ενδεδειγμένη διά αυτό το έργον είναι λίγο. Το έργο θα μπορούσε να είχε γραφή δι’ αυτήν, και ήτο αληθώς ιδεώδης διά τον δυσκολώτατο αυτό ρόλο. Ολοι οι άλλοι ήσαν επίσης πολύ καλοί εις τους ρόλους των, ιδίως ο κ. Παππάς, ο οποίος έδωσε ένα Μπαίικον απολύτως τέλειον. Με πολύ χάρι και ωμορφιά έπαιξε η Κα Περίδου και ο κ. Μυράτ ήτο απολύτως ο Εσσεξ που εφαντάσθη ο Ζοσσέ. Τα σκηνικά ήσαν ωραία, ιδίως αι δύο πρώται εικόνες ήσαν ιδιαιτέρως επιτυχημέναι και τα κοστούμια καλλιτεχνικώτατα ήσαν εις το επίπεδον του συνόλου.» [Σημ. «Φ»: Η κριτικός δεν αναφέρεται καθόλου στη σκηνοθεσία του Γιαννούλη Σαραντίδη. Τα σκηνικά είχε κάνει ίσως ο αρχιτέκτονας Κίμων Λάσκαρις, αν και ο Γιάννης Τσαρούχης αναφέρει ότι φιλοτέχνησε τα σκηνικά και τα κοστούμια.]

ΑΝΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ: Την προσεχή Κυριακήν η Δις Αννα Τασσοπούλου εις τας 8 μ.μ. τραγουδεί από τον ραδιοφωνικόν σταθμόν του Βερολίνου διάφορα τεμάχια ξένων και Ελλήνων μουσουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή