80 χρόνια πριν… 08-Ι-1937

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ:  (Συνέχεια της διαμάχης για εργασία του Τωμαδάκη πάνω στον Σολωμό.) « […] Ενα τόσο μικρό πράμα δεν εμπόρεσε να το καταλάβη ο δύστυχος Τωμαδάκης, κ’ έχει την αξίωση να ερμηνέψη το Εργο του Σολωμού. Αυτό είναι το επιστημονικό ανάστημα του ανθρώπου, που δεν ντρέπεται να γράφη κουταμάρες κ’ έπειτα να βγαίνη να βρίζη τους άλλους και να τους λέει διαστροφείς, τη στιγμή που διαστροφέας είναι αυτός μονάχα. Το φαινόμενο είναι θλιβερώτατο, και γίνεται πιο θλιβερό όταν σκεφτή κανείς πως ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δάσκαλος στα παιδιά μας, διδάσκοντάς τα το θράσος, την ψευτιά και τη διαστροφή της αλήθειας, κ’ έχει αναλάβει να κάμη την κριτικήν έκδοση του Εθνικού μας ποιητή, που προορίζεται να γαλουχήση τη νεολαία στα μεγάλα εθνικά ιδανικά! […].»

Ο ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: «Η Φιλολογική Σελίς [υπεύθυνος ο Αιμίλιος Χουρμούζιος] ευρίσκεται άπαξ έτι εις την ανάγκην να διευκρινήση ότι αποτελούσα βήμα ελευθέρων φιλολογικών και πνευματικών συζητήσεων, δεν είναι δυνατόν ν’ αρνηθή την φιλοξενίαν της εις δημοσιεύματα εκφράζοντα γνώμας, προς τας οποίας η ιδία ενδεχομένως να διεφώνει. Την αυτήν θέσιν κρατεί και απέναντι των συνεργατών της, οι οποίοι ουχί σπανίως ευρέθησαν συγκρουόμενοι εις τας ιδίας της στήλας. […].»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΗΣ: Μαν. Τριανταφυλλίδη: «Ο Αλέξανδρος Πάλλης – Γενική εισαγωγή στο έργο του, ιδίως το γλωσσικό». Ομιλία που έγινε στο φιλολογικό μνημόσυνο της 27 Ιανουαρίου. [Δημοσιεύεται το κείμενο.] « […] Τους ξενισμούς που πλημμυρούν τη γλώσσα πολλών Αθηναίων μορφωμένων δεν τους συμπαθούσε [ο Πάλλης]. Δικός του είναι ο στίχος: “Αθήνα με τα ψεύτικα / συνήθεια σου τα ξένα”. Ακόμη και ο σοφέρ που κορνάρει γίνεται: ο μηχανικός, που ηχεί το βούκινο. […].»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟ ΠΟΙΗΤΗ:  (Από τη Φιλολογική Σελίδα της «Κ».) Σ. Π., Φάληρον.- Αν ο «Οίστρος» σάς κάμνει να φαντάζεσθε ότι κατέχετε «σκλάβα» που «του θείου κορμιού της η ερωτιάρα ζάλη ανατριχίλα λες σκορπάει τη βάρκα τη χρυσωμένη» και «η λαγγεμένη σάρκα λιγοθυμάει στου αφέντη την αγκάλη» τότε είσθε δικαιολογημένος. Αλλως είσθαι αδικαιολόγητος και ασυγχώρητος. Δυστυχώς αυτήν την φοράν δεν πταίει μόνον η έκφρασις.

ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΟΜΠΕΛ: Διάταγμα εκδοθέν εν Βερολίνω και φέρον την υπογραφήν του Χίτλερ ορίζει [ότι] αποδοχή του Βραβείου Νομπέλ εφεξής απαγορεύεται εις πάντα Γερμανόν. Το διάταγμα εξεδόθη διότι το Βραβείον Νομπέλ διά την ειρήνην απενεμήθη εις τον Γερμανόν σοσιαλιστήν φον Οσσιέτσκυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή