ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τραμπ στη Σουηδία

​Μπορεί το Επεισόδιο-Σουηδία να μην είναι το βαρύτερο του Ριάλιτι Τραμπ, στις πυκνότατες από προσβολές, γκάφες και ύβρεις πρώτες μέρες της Προεδρίας, είναι πάντως απολύτως χαρακτηριστικό. Αποκαλύπτει την πνευματική συγκρότηση του νέου Προέδρου, τη μοναδική πηγή από την οποία αντλεί πληροφορίες και ενημερώνεται για τον κόσμο (το κανάλι FOX), τη ροπή του στο ψεύδος, αρκεί να διευκολύνει την προπαγανδιστική του στόχευση, την έφεσή του στη «διόρθωση» του πρώτου ψεύδους με δεύτερο ή και με τρίτο, τη δυσανεξία του και στην παραμικρή κριτική. Και βέβαια πιστοποιεί την παγερή αδιαφορία του για τα αισθήματα όσων προσβάλλει, ακόμα κι όταν πρόκειται για χώρες ολόκληρες ή και για λαούς, φυλές, θρησκείες ή ηπείρους.

Αν δεν ήταν ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη ο Ντόναλντ Τραμπ, ίσως ο ισχυρότερος, όλα αυτά θα είχαν περιορισμένο ενδιαφέρον. Αλλά τυχαίνει να διαχειρίζεται το βαλιτσάκι των πυρηνικών και, όπως γράφτηκε προ ημερών, να το περιφέρει σαν αθώο, ακίνδυνο χαρτοφύλακα. Τυχαίνει επίσης να έχει ήδη δείξει τη λατρεία του για τα όπλα κάθε λογής και τη δυσφορία που του προκαλεί η αναζήτηση ειρηνικών λύσεων και η προσπάθεια μείωσης των εξοπλισμών. Τυχαίνει εν ολίγοις να έχει κάνει τον κόσμο πολύ πιο σκοτεινό, όπως καταγγέλλει και η Διεθνής Αμνηστία. Και όχι μόνο λόγω της ρητορικής του μίσους, στην οποία μανιωδώς επιδίδεται τα τελευταία χρόνια, διχάζοντας πρώτα την ίδια την πατρίδα του, αλλά πλέον λόγω και των πράξεών του.

Και για το Επεισόδιο-Σουηδία βεβαίως, όπως και για οτιδήποτε δεν του πάει όπως επιθυμεί, ο Ντόναλντ Τραμπ έψεξε τον Τύπο, εννοείται εκείνον που δεν τον αντιμετωπίζει σαν τη μοναδική επί γης αυθεντία. Ο Τύπος φταίει που δεν είχε εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο Πρόεδρος. Ο Τύπος φταίει που δεν αυξήθηκε η εγκληματικότητα στη Σουηδία εξαιτίας των μεταναστών, όπως και πάλι ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε. Ο Τύπος φταίει, γιατί παρουσιάζει τον κόσμο λίγο πιο σύνθετο απ’ όσο ανέχεται ή αντέχει η προεδρική υψηλότης. Ο Τύπος φταίει που πολλοί Αμερικανοί τίμησαν την αργία της Ημέρας του Προέδρου διαδηλώνοντας κατά του ηγέτη τους, κατηγορώντας τον με τα συνθήματά τους ότι «ψεύδεται και εξαπατά». Ο Τύπος φταίει που ο Πρόεδρος αφαιρεί βάναυσα από δημοσιογράφους το δικαίωμα της προς αυτόν ερώτησης. Οπότε ανακύπτει το ερώτημα: Ποιος είναι φανατικότερος υποστηρικτής της ελευθεροτυπίας: ο Τραμπ, ο Πούτιν ή ο Ερντογάν;

Τις προάλλες, και για να ανεβάσει το ήδη καταπτοημένο ηθικό των δικών του, ο Πρόεδρος οργάνωσε μια εκδήλωση συναισθηματικού ντοπαρίσματος. Εκεί η σύζυγός του απάγγειλε από μικροφώνου το «Πάτερ ημών». Παραθρησκευτικό κιτς και φαρισαϊσμός; Σίγουρα. Επιασα πάντως τον εαυτό μου να λέει σιωπηρά, όχι το καζαντζακικό «Θεέ μου, και κάμε με Θεό», αλλά «Θεέ μου, κάμε να υπάρχεις. Κι μπορείς κι αν θέλεις, σώσον ημάς».