Τα Σαββατιάτικα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάιατ έσπασε το άβατο

Για τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Ελλάδα, τα ελληνικά ΑΕΙ σημαίνουν περίπου ό,τι και το άβατο του Αγίου Ορους για τις γυναίκες, για ευνόητους λόγους. Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα πάτησε το πόδι του σε ελληνικό πανεπιστήμιο χωρίς να χρειαστεί παρουσία ειδικών δυνάμεων. Και όμως συνέβη. Ομορφα και διακριτικά, ο Τζέφρι Πάιατ πέρασε προ ημερών το κατώφλι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε σε τριάντα προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Σπύρου Λίτσα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ο φοιτητές δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς δεν ήξεραν το όνομα του ομιλητή, παρά μόνον την ημέρα και την ώρα της ομιλίας. Ο Πάιατ, έμπειρος διπλωμάτης καριέρας ο οποίος πριν από την Αθήνα υπηρέτησε στο μπαρουτοκαπνισμένο απ’ τους Ρώσους Κίεβο, έκανε ένα tour d’ horizon της διεθνούς πολιτικής, μίλησε για τη ρευστότητα στα Βαλκάνια κι επικεντρώθηκε στην κρίση στην Ουκρανία. Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσική ήπια ισχύ, μίλησε για τις προσπάθειες της Μόσχας να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Στο τέλος, ο οικοδεσπότης χάρισε στον Πάιατ ένα φούτερ με το σήμα του ΠΑΜΑΚ και ένα ημερολόγιο λέγοντάς του κάτι του τύπου «ελπίζω να μπορέσετε να γράψετε σε κάποια σελίδα του το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα». Υποθέτω, σε αυτήν τη ζωή. Σε αυτήν, εξάλλου, κατάφερε και ο Πάιατ να μπει σε πανεπιστημιακό χώρο.

Εμμονές

Κακό πράγμα οι εμμονές, ειδικά στην πολιτική. Ο λόγος για τον Γιώργο Κασαπίδη, που έκανε σημαία την προστασία της φέτας με αφορμή την ψήφιση της CETA από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Θυμίζω ότι για τη φέτα είχε κάνει επερώτηση και ως ανεξάρτητος βουλευτής προς τον τότε αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη και τον αρμόδιο από το κόμμα Λευτέρη Αυγενάκη. Τελικά έφαγε το κεφάλι του, αφού προηγουμένως το είχε βάλει στον πάγκο του χασάπη συγκεντρώνοντας υπογραφές για το «Τάμα του Εθνους». Δεν ήταν μόνον αυτό. Πληροφορούμαι ότι πολλές από τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις του για τα αγροτικά εξέφραζαν την προσωπική του άποψη και όχι τη γραμμή του κόμματος.

Αν δεν σκοτωθούν μεταξύ τους

En bloc εμφανίστηκε το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο για να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης. Σχεδόν δηλαδή. Οι πιο «υποψιασμένοι» παρατήρησαν ότι έλαμψαν διά της απουσίας τους οι Φρανς Τίμερμανς, Φεντερίκα Μογκερίνι και Μάρο Σέφκοβιτς. Και οι τρεις επίτροποι είχαν καλή δικαιολογία: έλειπαν σε ταξίδι για δουλειά. Ομως, οι δύο πρώτοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και αντιπρόεδροι της Κομισιόν, γεγονός που ερμηνεύθηκε και ως προσπάθεια των Σοσιαλιστών να δείξουν τη δυσφορία τους με το σχέδιο Γιούνκερ. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι στο Κολέγιο των Επιτρόπων της περασμένης Τρίτης, οπότε και οριστικοποιήθηκαν τα της «Λευκής Βίβλου», δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση στις προτάσεις Γιούνκερ, πέρα από κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν. Οπερ σημαίνει ότι επί της ουσίας οι Σοσιαλιστές δεν διαφοροποιήθηκαν για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα. Επέλεξαν, όμως, τη συμβολική κίνηση της απουσίας των τριών επιτρόπων και δήλωσαν τη διαφοροποίησή τους μέσω δήλωσης του Τζιάνι Πιτέλα. Και να φανταστεί κανείς ότι το ΕΛΚ και οι Γερμανοί ήθελαν το κείμενο Γιούνκερ να είναι σκληρότερο… Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Οπως το έθετε πηγή μου στις Βρυξέλλες, «φαίνεται ότι έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές του 2019». Οπερ μεθερμηνευόμενο εστί ότι οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις για την εκλογική τους επιβίωση. Με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι Τίμερμανς και Μογκερίνι διαγκωνίζονται και για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν το 2019. Αν προηγουμένως δεν σκοτωθούν μεταξύ τους.

Τα γαλλικά του Μεϊμαράκη

Δεν πρέπει να αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα, λέει μια παροιμία. Ε, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την ακολουθεί κατά γράμμα. Δεν αναφέρομαι στα «γαλλικά» που «αυθορμήτως» εκστόμισε την Πέμπτη περί «τζάμπα μαγκιάς» και συναίνεσης που προκάλεσαν την οργή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο του, όπου κάνει μαθήματα γαλλικών! Μήπως ετοιμάζεται για την Ευρωβουλή; Εκεί δεν θα χρειάζεται να ακούει, ούτε να εκδηλώνει την αντίθεσή του στο αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές. Tres bien!

Ο διάβολος που ξέρεις

Με πανωλεθρία απειλείται στις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό σημαίνει ότι τρίζει η καρέκλα του Ολλανδού στο Eurogroup, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση. Πάνε οι εποχές που ο Γιάνης Βαρουφάκης του έκανε bullying τείνοντας παγερά το χέρι του… Τώρα ο Ολλανδός μπορεί να είναι μια κάποια λύσις. Πάντως, αν το κόμμα του παραμείνει στο παιχνίδι, μπορεί να διεκδικήσει νέα θητεία στο τιμόνι του Eurogroup. Η πιθανότητα προκαλεί δίλημμα στην κυβέρνηση εάν θα πρέπει να στηρίξει τον Ντάισελμπλουμ, που είναι Σοσιαλδημοκράτης, ή τον Λούις ντε Γκίντος που είναι μεν Ισπανός, αλλά κυρίως είναι δεξιός. Καλύτερος ο διάβολος που ξέρεις απ’ αυτόν που δεν ξέρεις; Ιδού η απορία.

Αδωνις εξωτερικού

Παρεξηγήσεις και γκρίνιες προκάλεσε η εμφάνιση του Αδ. Γεωργιάδη στο LSE. Αυτό επειδή η αίθουσα ήταν χωρητικότητας 200 ατόμων, αλλά εμφανίστηκαν 500. Η κοσμοσυρροή προκάλεσε την παρέμβαση της βρετανικής ασφάλειας, που ενημέρωσε ότι αν έμπαιναν υπεράριθμοι στην αίθουσα, θα αναγκαζόταν να διακόψει την εκδήλωση. Οι απέξω φυσικά γκρίνιαζαν. Ο δε Αδωνις, ο οποίος συναντήθηκε και με εκπροσώπους funds, τους κάλεσε να… αγοράσουν Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή