Η δουλειά της Επιτροπής…

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ’λεγε από την Κυριακή ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρος Τσακυράκης, μιλώντας για την αναθεώρηση στο Φόρουμ των Δελφών: «Ακούσατε τίποτε για εκείνη την Επιτροπή που είχε κάνει ο πρωθυπουργός; Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Να δείτε που, όποτε ξαναβολέψει πολιτικά, θα ξαναμπεί το θέμα».

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις (κυριολεκτικώς: μετά από δύο ημέρες) ο κ. Αλέξης Τσίπρας αφού μας έφερε τα καλά νέα για την ανάπτυξη –«Επειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε– και την άμεση διάψευσή του από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έπιασε το παλιό κοσκινάκι.

Κάλεσε λοιπόν την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που ο ίδιος είχε ορίσει, χωρίς τον κ. Γιώργο Κιμούλη τον οποίο τον είχε διορίσει στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. «Σας συναντώ», είπε, «μετά από πέντε μήνες και θέλω να σας ευχαριστήσω που στο μεσοδιάστημα αθόρυβα χωρίς δημοσιότητα παράξατε μια σημαντική δουλειά προετοιμασίας για να μπορούμε σήμερα να ξεκινάμε ένα εγχείρημα…».

Ποια είναι η σημαντική δουλειά που παρήγαγε η Επιτροπή στο μεσοδιάστημα και μάλιστα τόσο αθόρυβα που δεν την πήρε κανείς χαμπάρι; Πήγαμε λοιπόν στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής syntagma-dialogos.gov.gr και τι να δούμε; Από εκδηλώσεις, μηδέν: «Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση. Η σελίδα θα ενημερωθεί μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα συναντήσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας…». Από συναντήσεις, μία που δεν έγινε: «Στις 1 Μαρτίου 2017 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με στελέχη του Ομίλου “Αριστόβουλος Μάνεσης”…» Με στελέχη του ομίλου και όχι με το προεδρείο; Γιατί; Αβυσσος η σκέψη της Επιτροπής. Στο κομμάτι της δημοσιότητας υπάρχει μια «συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής καθ. Μιχ. Σπουρδαλάκη στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (30.1.2017)» και μία «επιστολή του μέλους της Επιτροπής κ. Κων. Μίχαλου προς τα Επιμελητήρια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (19 Ιανουαρίου 2017)».

Στα κείμενα διαβούλευσης είναι η «ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (25.6.2016)», οι «9 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (02/06/2016)», το κείμενο του «Προτεινόμενου Συντάγματος των: Ν. Αλιβιζάτου Π. Βουρλούμη, Γ. Γεραπετρίτη, Γ. Κτιστάκι, Στ. Μάνου, Φ. Σπυρόπουλου» που δημοσίευσε η «Καθημερινή» τον περασμένο Ιούνιο κι ένα συμπίλημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Αυτό είναι όλο το έργο που παρήγαγε η Επιτροπή στους πέντε μήνες και το οποίο ο πρωθυπουργός επαίνεσε με τόση θέρμη στην ομιλία του. Ευτυχώς, θα λέγαμε, διότι η πανηγυρτζίδικη διαδικασία που επέλεξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την αναθεώρηση γελοιοποιεί τη Δημοκρατία, όπως έγραψε ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» (31.07.2016). Δεν είναι παράδοξο που το σημαντικό αυτό κείμενο του κ. Μανιτάκη απουσιάζει από τον δικτυακό τόπο της Επιτροπής. Οπως δεν είναι παράδοξο ότι υπάρχει το «Αρθρο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, με τίτλο “Γιατί νέο Σύνταγμα; Και πώς;” στην εφημερίδα “Καθημερινή” (19/6/2016)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή