Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​«Χουνέρι» σπάνιο, από εκείνα που δεν διασκεδάζονται με τίποτα ήταν αυτό που έπαθε ο πρωθυπουργός τις προάλλες, όταν οι θριαμβευτικές δηλώσεις του περί επιστροφής της χώρας «σε ρυθμούς ανάπτυξης», στο υπουργικό συμβούλιο, διαψεύστηκαν πανηγυρικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επιβεβαιώνονται από τη Γιούροστατ, η Ελλάδα συνεχίζει να βουλιάζει σε βαθιά ύφεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο γεγονός και ο τρόπος με τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας είδε ένα βασικό αφήγημά του (ή παραμύθι) να καταρρέει ισοδυναμούν με ανώμαλη προσγείωση για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, όμως, προέκυψαν δύο πολύ ουσιαστικά ερωτήματα που αφορούν την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι πώς μπορεί το επιτελείο του Μαξίμου και ο πρωθυπουργός να πιστεύουν ότι η οικονομία πάει καλύτερα, όταν και ο τελευταίος πολίτης αισθάνεται ότι πάει χειρότερα; Το δεύτερο, δεν υπάρχουν άραγε άνθρωποι γύρω από τον πρωθυπουργό για να τον προφυλάσσουν από τέτοιες μνημειώδεις γκάφες; Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι είτε αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας και ζει με αυταπάτες, είτε είναι τόσο εθισμένη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα –να λέει ψέματα, δηλαδή– που αδιαφορεί πλήρως αν οι αριθμοί και τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι θεωρεί πως μπορεί να σερβίρει όλων των ειδών τις «μπούρδες» στους πολίτες, γιατί είναι πεπεισμένη ότι μεγάλο μέρος τους –και κυρίως η πελατεία της– δεν είναι σε θέση να τις αντιληφθεί ή είναι πρόθυμο και έτοιμο να τις αποδεχθεί… αμάσητες.

Δυνητικά, το «χουνέρι» που έπαθε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να λειτουργήσει και διδακτικά, για όποιον επιμένει να είναι αθεράπευτα αισιόδοξος σε αυτή την ένδοξη χώρα που ζούμε. Το θετικό θα προκύψει αν ο Αλ. Τσίπρας καταλάβει επιτέλους ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει επειδή την επικαλείται και τη μνημονεύει διαρκώς, ούτε με εξορκισμούς της λιτότητας, ούτε με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε επειδή έχει συμπιεστεί η οικονομία και κάποια στιγμή θα πεταχθεί σαν «σούστα» προς τα πάνω. Και σίγουρα πάντως δεν πρόκειται να έλθει η ανάπτυξη με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αγνοώντας πεισματικά, ιδεοληπτικά και για πελατειακούς λόγους κανόνες της οικονομίας, που δεν αλλάζουν, οποιαδήποτε και να είναι η ιδεολογία της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, δεν αναμένεται να αλλάξουν απόψεις ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του. Hλθαν στην εξουσία υποσχόμενοι αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, μαζί με λαγούς και πετραχήλια φυσικά, και παραμένουν κολλημένοι. Δεν προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή και τον πλούτο της χώρας, γνωστό και ως ΑΕΠ, ή επί το λαϊκότερον «πίτα», με μία πολιτική που θα διευκολύνει μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό, ακόμη περισσότερο που δεν υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των δημοσίων επενδύσεων. Νομίζουν ότι η «πίτα» θα μεγαλώσει μέσα από την κατανάλωση και την υπερφορολόγηση.

Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση δίνει μάχες για να μην υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάζεται από τους δανειστές να φέρνει στη Βουλή και να νομοθετεί, υπονομεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και δημιουργεί κλίμα για να μη γίνονται επενδύσεις. Θέλει ένα κράτος γραφειοκρατικό, ανίκανο και διεφθαρμένο που να το ελέγχει και μία κρατικίστικη και κρατικοδίαιτη οικονομία που όμως δεν μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη, ακριβώς γιατί το κράτος είναι γραφειοκρατικό, ανίκανο και διεφθαρμένο, αλλά και γιατί αντικειμενικά δεν έχει πλέον τα κονδύλια για να στηρίξει μiα τέτοια οικονομία, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση. Συμπέρασμα: τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, τουλάχιστον όχι με αυτή την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή