Αναθεώρηση multiple choice

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να μην αδικήσουμε τον πρωθυπουργό, πρέπει να πούμε ότι η παρέμβασή του κατά την έναρξη της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν ήταν κακή. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Εθεσε ένα μεγάλο και κλασικό ερώτημα: «Είναι καλύτερα το υγιής και πλούσιος από το φτωχός και άρρωστος;». «Είναι αναγκαίο να εμπλακεί η Κοινωνία των Πολιτών (στη συνταγματική αναθεώρηση); Χρειάζεται να ερωτηθεί η ελληνική κοινωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση, για το τι Σύνταγμα επιθυμούμε να έχουμε;».

Φυσικά έδωσε τη λάθος απάντηση. Η «εμπλοκή» της κοινωνίας θα γίνει με μια μεγάλη και μη επιστημονική δημοσκόπηση, που θα έχει πενήντα τρία ερωτήματα σε έξι θεματικές ενότητες, όπως αν «ο ανώτατος αριθμός των βουλευτών να παραμείνει όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα (300) ή να περιοριστεί στους 250 ή να περιοριστεί στους 200;».

Μπορούμε να στοιχηματίσουμε από τώρα για το ποιες απαντήσεις θα πλειοψηφήσουν ειδικά σε ερωτήματα του στυλ «πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα η απαράγραπτη αξίωση της ελληνικής πολιτείας για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που απομακρύνθηκαν παράνομα από τη χώρα;». Από τις πληροφορίες όμως που μεταδίδει το ΑΠΕ εμφανίζονται πολλά προβλήματα. Η «διαβούλευση» θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (χαιρέτα μου τον τεχνοφασισμό που κάποτε φοβόταν ο ΣΥΡΙΖΑ) και η μοναδικότητα των απαντήσεων θα εξασφαλίζεται, αφού όσοι απαντούν θα χρησιμοποιούν τα κλειδιά του Taxis.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε που οι λογιστές έχουν εκατοντάδες κωδικούς των πελατών τους· σιγά μη χάσουν τον χρόνο τους για να απαντούν σε ερωτήματα εάν «οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο… ή να εκλέγονται από το ίδιο το δικαστήριο;». Αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις που δίδουν κάποιοι ανώνυμοι στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι κωδικοί του Taxis αποκαλύπτουν πολλά για όσους απαντούν. Με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν συνεννοηθεί; Μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ευαίσθητος με το «φακέλωμα» των πολιτών που πριν από ένα μήνα έκανε μεγάλη φασαρία για το μητρώο στελεχών της Ν.Δ., το οποίο αποκάλυπτε μόνο το εκλογικό τμήμα των υποψηφίων. Τώρα που με τα κλειδιά του Taxis θα δίνει κάποιος όλη τη φορολογική και περιουσιακή του κατάσταση, έχουμε απλώς Τετάρτη; Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι πολλοί θα δελεαστούν να απαντήσουν θετικά στο ερώτημα «πρέπει να απαγορεύεται συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων παροχής και διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού;» μπας και πετύχουν καμιά σοσιαλιστική φοροαπαλλαγή σαν αυτή που καθιέρωσαν για πάρτη τους οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ενθαρρυνθεί, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οιονεί δημοσκοπήσεις και multiple choice απαντήσεις σε (αν μη τι άλλο) περίεργες ερωτήσεις, όπως «η διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπόκειται στον αποκλειστικό έλεγχο των Ανεξαρτήτων Αρχών ή αποτελεί μέριμνα όλων των κρατικών οργάνων (Βουλή, κυβέρνηση, Ανεξάρτητες Αρχές)». Αυτού του τύπου τα κολπάκια που έμαθαν κάποιοι στις συνελεύσεις δεν πρέπει να τελειώνουν, διότι δεν επεκτείνουν τη Δημοκρατία. Τη βλάπτουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή