Τα Σαββατιάτικα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όλα φταίει ο Σόιμπλε

Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, όλο στην Αθήνα βρίσκεται ο Τζ. Πιτέλα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έρχεται για να τα ακούσει από την ορίτζιναλ (ΠΑΣΟΚ) έναντι της «μαϊμού» (ΣΥΡΙΖΑ) σοσιαλδημοκρατίας, παρότι ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και πολλοί ευρωσοσιαλιστές δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Ο Πιτέλα έρχεται για να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δ. Αθηναίων. Η σεμνή τελετή θα λάβει χώρα την Παρασκευή στο δημαρχείο. Το καλύτερο είναι άλλο: Με αφορμή την τιμή που θα του κάνουν, ο Πιτέλα έχει καλέσει σε γεύμα εκπρόσωπο του κ. Τσίπρα, τους κ.κ. Γεννηματά, Θεοδωράκη και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Χρυσή ευκαιρία για να συζητήσουν όλοι μαζί τι ακριβώς είπε ο Τσίπρας στη σύνοδο των σοσιαλιστών την Πέμπτη. Και, επιτέλους, να αποφασίσουν αν τελικά φταίει ή δεν φταίει για όλα ο Σόιμπλε…

Ποδόσφαιρο, όχι Πρόζακ

Οπου και να πάει, ο ΠΑΟΚ τον πληγώνει… Περίπου δηλαδή, αφού η ψύχωση με την ομάδα του μπορεί να είναι πιο ισχυρή και από τις μαρξιστικές εμμονές του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σημειώνω ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο Τσακαλώτος βρήκε χρόνο να κάνει μια χαλαρή παρένθεση περί ποδοσφαίρου. Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη στο Χίλτον. Οι δημοσιογράφοι αντελήφθησαν ότι στο ξενοδοχείο έμεναν οι παίκτες της Μπεσίκτας και ενημέρωσαν τον ΥΠΟΙΚ. «Είναι αδελφό σωματείο» (με τον ΠΑΟΚ), τους απάντησε ο Τσακαλώτος. Στην περίπτωσή του, το μπεστ σέλερ του Λου Μαρίνοφ θα μπορούσε να παραφραστεί σε «Ποδόσφαιρο, όχι Πρόζακ».

Δείπνο Γιούνκερ

Σε δείπνο κάλεσε το βράδυ της Δευτέρας τους εκπροσώπους της Κομισιόν στις 28 χώρες της Ε.Ε. ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτά στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ. Το πρώτο πράγμα που θέλησε να μάθει ο Γιούνκερ, όμως, δεν ήταν η αντίδραση των χωρών στις προτάσεις για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Ηταν πώς πηγαίνει η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Κατόπιν στράφηκε στον Κύπριο εκπρόσωπο και ρώτησε τι γίνεται με το Κυπριακό. Ελλάδα/Κύπρος – Λευκή Βίβλος σημειώσατε 1.

Στοιχειώδες, Γουάτσον…

Περισσότερο από δύο ώρες διήρκεσε το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο Προεδρικό την περασμένη Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η ατμόσφαιρα ήταν θερμή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε για τον κομβικό ρόλο της Ορθοδοξίας ως κιβωτού αρχών και αξιών, τις οποίες η χώρα πρέπει να φυλάσσει ως παρακαταθήκη. Καλά μέχρι εδώ, αφού κανένας δεν ανέφερε το όνομα του Νίκου Φίλη. Κάποια στιγμή, όμως, ανάμεσα στα ντολμαδάκια, στην ταραμοσαλάτα, στις αγκινάρες α λα πολίτα και στο κυρίως πιάτο που ήταν χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι –τα επιμελήθηκε όλα ο σεφ του Κ. Καραμανλή, Θανάσης Σκούρας– ο Δημήτρης Κρεμαστινός εκστόμισε μια ατάκα που προκάλεσε αμηχανία. Και αυτό διότι, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, είπε κάτι του τύπου «μήπως θα ήταν καλή ιδέα, Μακαριώτατε, μαζί με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία να υπάρχει και μάθημα Θρησκειολογίας, για να μπορούν οι μαθητές να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, ή ακόμη και κανένα από τα δύο;». Ο Ιερώνυμος αρκέστηκε σε ένα υπομειδίαμα. Αυτός που εξανέστη –με ευγένεια– ήταν ο Γαβρόγλου. Το διά ταύτα της παρέμβασής του ήταν ότι, αφού βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού στο ζήτημα, «καλό είναι να μην μπαίνουν νέοι προβληματισμοί στο τραπέζι». Εκεί σταμάτησε η συζήτηση. Στοιχειώδες, αγαπητέ Γουάτσον.

Αποπαπαμιμικοποίηση

Η αποσταλινοποίηση του καθεστώτος της ΕΣΣΔ που ακολούθησε τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Εξίσου δύσκολη αποδεικνύεται και η «αποπαπαμιμικοποίηση» της «γαλάζιας» νεολαίας, και δη της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης που ανέκαθεν υπήρξε γιάφκα του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Απόδειξη, η εκδήλωση που οργάνωσε προ ημερών για τα ελληνοτουρκικά η ΟΝΝΕΔ της συμπρωτεύουσας. Οσοι έμειναν εκτός αίθουσας διαμαρτυρόμενοι ήταν περισσότεροι απ’ όσους τελικά παρακολούθησαν. Εκτός γινόταν ειρηνική αντι-συγκέντρωση υποστηρικτών της πρότερης κατάστασης στην ΟΝΝΕΔ. Δεν εμπόδισαν τη συζήτηση, αλλά πέταξαν προπαγανδιστικό υλικό που εξηγεί τις θέσεις τους, με το οποίο προαναγγέλλουν ότι οι Δαπίτες και οι Δαπίτισσες Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψουν την καταστρατήγηση του καταστατικού της οργάνωσης. «Εμείς εμείς η γενιά της νίκης και τώρα και πάντα ΔΑΠ Θεσσαλονίκης» ήταν το βασικό σύνθημα. Πού να ’ξεραν τα παιδιά ότι αυτά ήταν συνθήματα της ναζιστικής νεολαίας… Thessaloniki, we have a problem…

Καλύτερα λαχείο

Το αφεντικό της Goldman Sachs στην Ευρώπη δέχθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. O πρωθυπουργός είπε στον τραπεζίτη ότι, αν η χώρα βγει στις αγορές, η Goldman θα πάρει μερίδιο της πίτας. Δεν αγοράζει καλύτερα ένα λαχείο;

Τι έγινε στο Βερολίνο;

Δεν θα αποκαλύψω ποιος από τους 27 πρεσβευτές που κάλεσε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόγευμα για να τους ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά έκανε την κρίσιμη ερώτηση. Θα σας πω, όμως, ότι προέρχεται από μία από τις πρώην ανατολικές χώρες. Ρώτησε λοιπόν τον Κυριάκο «πώς πήγε η επίσκεψη στο Βερολίνο». Δεν ξέρω αν ήταν βαλτός του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι παρουσίασε το δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Εννοείται ότι δεν αποκάλυψε τι του είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή