Χρεοκοπώντας το κράτος, ΔΕΚΟ ΔΕΚΟ

Χρεοκοπώντας το κράτος, ΔΕΚΟ ΔΕΚΟ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι ενώ όλοι είμαστε απασχολημένοι με τη διαπραγμάτευση το ελληνικό κράτος χρεοκοπεί κομμάτι κομμάτι, ήτοι ΔΕΚΟ ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το είπε ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Παναγιωτάκης στην Κοζάνη: «Τον Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 100 εκατ. και τον Απρίλιο ένα άλλο ομόλογο 400 εκατ. (…) Εάν δεν πληρώσουμε αυτά τα χρήματα –θα τα πληρώσουμε, τα έχουμε– μάς πάνε για χρεοκοπία, όχι μόνο εμάς αλλά και τη χώρα» (13.2.2017).

Πώς θα πληρώσει αφού το «επαναστατικό» (τρομάρα μας!) παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε περισσότερους τζαμπατζήδες από όσους μπορεί η εταιρεία να αντέξει; Το Δημόσιο θα προπληρώσει το ρεύμα για το 2017, λες και τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια του κράτους και μπορεί να κάνει παιγνίδι με την επιπλέον ρευστότητα…

Μην παρεξηγηθούμε: καλώς πράττει η κυβέρνηση και μπαλώνει τσάτρα πάτρα την κατάσταση. Αλλά το ζήτημα είναι ότι με τους Αριστερούς πειραματισμούς που θέλουν τη ΔΕΗ ενιαία και κρατική, καθώς και με την πολιτική ομπρέλα που επί χρόνια προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στους τζαμπατζήδες η μεγαλύτερη και η πιο ζωτική επιχείρηση της χώρας έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η αλήθεια είναι πως το κλήμα της ΔΕΗ ήταν στραβό, πολύ πριν το φάει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσισαν να ενισχύσουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όχι διά του προϋπολογισμού, αλλά διά της αγοράς ρεύματος σε υψηλή τιμή από τη ΔΕΗ. Ετσι είχαμε την επανάληψη μιας κλασικής αποτυχίας του κράτους, το οποίο προσπαθεί να κάνει τα πάντα και τελικώς αποτυγχάνει σε όλα, επειδή ακριβώς ακολουθεί αντιφατικές πολιτικές. Λόγω της οικολογικής πολιτικής η ΔΕΗ φορτώθηκε περισσότερα έξοδα και λόγω της κοινωνικής (ήτοι των τζαμπατζήδων του «Δεν πληρώνω») η ΔΕΗ άρχισε να έχει διαρκώς μειούμενα έσοδα. Η πίεση λαϊκιστών τηλεοπτικών δημοσιογράφων στους έμφοβους διοικητές της ΔΕΗ, για να μη χρησιμοποιηθούν εισπρακτικές εταιρείες επιτείνει το πρόβλημα. Μόνιμο επιχείρημα το «ρεύμα του φουκαρά που δεν έχει να πληρώσει», αλλά μαζί με αυτόν (ο οποίος στο κάτω κάτω της γραφής δικαιούται και έχει κοινωνικό τιμολόγιο, ακόμη και σε έσχατες περιπτώσεις δωρεάν ρεύμα) την γλιτώνουν αναρίθμητοι μπαταχτσήδες που έχουν τα λεφτά αλλά δεν πληρώνουν.

Οι αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο. Η ΔΕΗ επίσης. Μέχρι και τα ΕΛΤΑ έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το τηλεοπτικό κανάλι ACTION 24 αποκάλυψε ότι η οικονομική διεύθυνση της επιχείρησης έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα υποκαταστήματα με την οποία ζητεί άμεση μείωση των ταμειακών υπολοίπων στις 10.000 ευρώ για τα Κεντρικά και από 1.000 έως 3.000 ευρώ στα λοιπά Καταστήματα λόγω της «τραγικά δύσκολης ταμειακής κατάστασης της εταιρείας». Στόχος, όπως το τονίζουν με μεγάλα γράμματα στο τέλος, «η μισθοδοσία μας στις 16.3.2017 πρέπει να τακτοποιηθεί/εξασφαλισθεί το γρηγορότερο δυνατόν».

Κάποιοι συνωμοσιολόγοι της Προόδου θα έλεγαν ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πορεύεται έτσι για να απαξιωθούν οι ΔΕΚΟ και να πουληθούν κοψοχρονιά. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι κυβερνώντες δεν είναι απλώς ανίκανοι. Μεθυσμένοι από την απρόσμενη εξουσία που τους δόθηκε δεν νοιάζονται καν για την περιουσία του ελληνικού λαού. Την θυσιάζουν για να κάτσουν λίγο χρόνο επιπλέον στις καρέκλες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή