Μ’ αεροπλάνα και ελικόπτερα

Μ’ αεροπλάνα και ελικόπτερα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Δεκάξι Μαρτίου χθες και λίγο μετά τις δώδεκα ο βαρύς αχός των μαχητικών αεροπλάνων και των στρατιωτικών ελικοπτέρων τάραξε τους συναγερμούς των αυτοκινήτων και έβγαλε στα μπαλκόνια όσους δεν έχουν μπει ακόμα σε «κλίμα εθνικής επετείου». Και γιατί να έχουν μπει άλλωστε, δέκα μέρες πριν από την 25η Μαρτίου.

Πρόβα για την παρέλαση, εικάζω, οι πτήσεις πάνω από την Αθήνα, μια παρέλαση που κατά το πατροπαράδοτο κλισέ «τονώνει το φρόνημα του ελληνικού λαού». Ισως μια κοινωνική μερίδα έχει ανάγκη τις παρελάσεις για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανη, θέλω να πιστεύω όμως πως είναι πολύ μικρή. Αλίμονο αν το φρόνημά μας χρειάζεται παρελάσεις για να νιώσει ακμαίο. Και δυο φορές αλίμονο αν παθαίνει σύνδρομο στέρησης όταν δεν ακούει μια στο τόσο τον βόμβο των αεροπλάνων και το εξακολουθητικά απεχθές κροτάλισμα των τεθωρακισμένων.

Δεν ξέρω πόσο κοστίζει η πτήση-πρόβα ενός πολεμικού πάνω από την Αθήνα (ή τη Θεσσαλονίκη, τις μέρες της 28ης Οκτωβρίου). Αλλά και μικρό να μας πούνε πως είναι, και πάλι πρέπει να θεωρηθεί πολύ μεγαλύτερο από το εθνικοψυχικό όφελος που υποτίθεται ότι αποφέρει, και πολύ σοβαρότερο από τον φόβο που, όπως επίσης υποτίθεται, προκαλεί στον επίβουλο γείτονα. Αν τρόμαζε κάθε χώρα από τις παρελάσεις των διπλανών της, μάλλον δεν θα ’χαμε πολέμους. Ούτε ο ισχυρισμός πως οι πτήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αποκτούν εμπειρία οι πιλότοι μας έχει γερά θεμέλια. Χρόνια τώρα είναι καθημερινή η εμπλοκή τους με τα τουρκικά πολεμικά, που βολτάρουν πάνω από το Αιγαίο για να δείξουν πως οι γείτονες αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Τι περισσότερο να τους προσφέρει ένα τέταρτο πάνω από την Αθήνα, όταν μάλιστα, παρά την πείρα τους, ή μάλλον εξαιτίας της πείρας τους, θα ’χουν την καρδιά τους σφιγμένη από τον φόβο ενός ατυχήματος σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, με τεράστιες συνέπειες;

Σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει τα ανεπιθύμητα πρωτεία στις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της Ε.Ε. Στους κόλπους του ΝΑΤΟ ανταγωνιζόμαστε με την Τουρκία για τη δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ. Σε καιρούς χαλεπούς, το 2,7% του εθνικού μας ΑΕΠ εξαϋλώνεται για να μορφοποιηθεί κατόπιν σε όπλα κάθε είδους. Αποσπάσαμε έτσι τα συγχαρητήρια του Μπαράκ Ομπάμα, ίσως αποσπάσουμε και τα μπράβο του Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρα μας ευγνωμονούν οι αμερικανικές και οι γαλλικές βιομηχανίες (άλλωστε παραμένουμε στην πρώτη δεκάδα των χωρών όλου του κόσμου στον τομέα των εισαγωγών οπλισμού), έτσι όμως δεν γίνεται προκοπή.

Ασχετα με το μέγεθος του οφέλους από τη διακοπή των δοκιμαστικών πτήσεων πάνω από την Αθήνα, χρειάζεται μια αρχή. Μεγάλο θα ήταν πάντως το κέρδος, αισθητικό και συμβολικό, αν παύαμε να κόβουμε στρατιωτικές στολές για τον κ. Καμμένο, ανάλογα με το ποια μονάδα επισκέπτεται. Με τρενάκια δεν υποτίθεται ότι έπαιζε μικρός;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή