«Βαρελότα» ευθύνης

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδρομή των δύο φακέλων με πυρίτιδα, που –μέσω των ΕΛΤΑ και του Αερολιμένα Αθηνών– έφθασαν έως τα γραφεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και του ΔΝΤ στο Παρίσι, δεν αποτελεί ακόμη μία υπόθεση ελλιπούς εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού. Είναι ένα ευθύ πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας σε έναν τομέα στον οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο. Τα τελευταία χρόνια η έξαρση του προσφυγικού, η σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων στις «καρδιές» των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και η αυξανόμενη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια έχουν φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα σχετικά επίπεδα. Ακόμη και στην υφιστάμενη συζήτηση για το νέο πρόσωπο της Ευρώπης, η Ελλάδα τίθεται από όλους όσοι συζητούν αυτά τα ζητήματα στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, στην «πρώτη ταχύτητα» της Ε.Ε. σε ζητήματα ασφαλείας (και βεβαίως) άμυνας.

Πρόκειται δηλαδή για μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πραγματικά ικανή να διαχειριστεί μια κρίση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, που –εκ των πραγμάτων– συνιστούν ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου της Ε.Ε. Παράλληλα, η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί και τους κινδύνους που αναπτύσσονται μέσα στη χώρα. Η εγχώρια τρομοκρατία είναι αρκετά ανησυχητικός μπελάς για τις αρχές ασφαλείας μέσα στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται και η εξαγωγή της και μάλιστα με τόσο απελπιστικά αστείο τρόπο. Η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της χώρας σε ζητήματα ασφαλείας δεν μπορεί να παρομοιάζεται –όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας– με «πασχαλινά βαρελότα». Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί από την έκρηξη του «πασχαλινού βαρελότου» δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις ευθύνες, οι οποίες και πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν σε εκείνους που τις φέρουν. Η ασφάλεια δεν συνδέεται μόνο με ζητήματα διεθνούς πρεστίζ, αλλά και με την ικανότητά της να προσελκύει το μοναδικό χρήμα που στην παρούσα φάση μπορεί: εκείνο των τουριστών, οι οποίοι λόγω και των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να προτιμούν κατά εκατομμύρια την Ελλάδα και για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή