Τα Σαββατιάτικα

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όλα φταίει ο Τόμσεν

Τελικά, δεν φταίει για όλα ο Σόιμπλε. Θα μπορούσε, δηλαδή, αλλά δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα χάλια του ελληνικού προγράμματος. Την υπόλοιπη την έχει ο πραγματικός Βελζεβούλ: ο Πόουλ Τόμσεν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει σε συνομιλητές του ότι φταίει το ΔΝΤ που τον πιέζει για «ποιοτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους. Το πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Κριστίν Λαγκάρντ καταλαβαίνει τα επιχειρήματά του, αλλά φταίει ο Τόμσεν που είναι «στριμμένος». Ολο αυτό μου θυμίζει τον καλό και τον κακό μπάτσο, έργο που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Βερολίνο με βασικούς πρωταγωνιστές την Αγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι επαναλήψεις των κλασικών δεν φεύγουν ποτέ από τη μόδα…

Προξενιό με Γράψα

Τον επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα ακούω ότι προξενεύουν στον Αλέξη Τσίπρα για θέση συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Θυμίζω ότι ο Γράψας αποστρατεύθηκε ξαφνικά τον Ιούλιο του 2009 και εξαιτίας των «επικίνδυνων σχέσεων» με το υπουργείο Εξωτερικών. Για τους προξενητές, όρκο δεν παίρνω. Παραπέμπω στη λαϊκή ρήση «δείξε μου τους φίλους σου…».

Δεν πάει ΟΑΣΕ

Μία πρόταση που αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη αιωρούνταν στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα. Αυτή αφορούσε την πιθανότητα να αναλάβει η Ντόρα τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ. Θυμίζω ότι είχε λάμψει ως προεδρεύουσα υπουργός Εξωτερικών του Οργανισμού το 2009, όταν και είχε οργανώσει μεγάλη μάζωξη πολλών αστέρων στην Κέρκυρα. Τελικά η Ντόρα δεν μετακομίζει στη Βιέννη, παρότι ο Οργανισμός ήθελε διακαώς μια γυναίκα και παρόλο που η πρόταση είχε τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Προφανώς η Μπακογιάννη δεν έχει τη διάθεση να ρίξει στον εαυτό της την κλωτσιά προς… τα έξω. Ποιος ξέρει. Μπορεί κάποια στιγμή να το αποφασίσει αν η κλωτσιά τη φέρει σε μία θέση στην Κομισιόν. Στοιχηματίζω ότι το θέμα συζητήθηκε και στο ραντεβού της περασμένης Τρίτης στην Παναγή Κυριακού.

Απ’ το γελοίο στο μεγαλείο

Να ψάχνετε το γελοίο σε όλα. Θα το βρείτε. Στην περίπτωση των wannabees υποψηφίων της Ν.Δ. που πλασάρονται ως τέτοιοι στην περιφέρεια, αλλά και στην Αθήνα, η αλήθεια δεν θέλει και πολύ ψάξιμο. Ιδέστε η απόδειξη: Αυτόκλητος υποψήφιος της περιφέρειας ενημερώνει με δελτίο Τύπου ότι παρακολούθησε τοπική εκδήλωση «με πλήθος φίλων να τον συνοδεύουν» και ότι δεν «δικαιούται να παρακολουθεί τα πράγματα από τον καναπέ του» (verbatim). Δεν είναι παρά ένα από τα πολλά κρούσματα στην επιδρομή γελοιότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα, με δράστες διάφορα «ψώνια» που δηλώνουν βέβαιοι υποψήφιοι της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Το ζήτημα ετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της περασμένης Πέμπτης. Μάλιστα, ο Κώστας Τασούλας είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. κάτι του τύπου «ξέρετε, η γελοιότητα δεν παλεύεται». Ο Κυριάκος συμφώνησε μαζί του και διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι τέτοια πρόσωπα θα βρουν μια θέση στη λίστα της… Γ΄ Αθηνών. Δηλαδή πουθενά. Το πιο αρμόζον για την περίπτωση το έχει πει, βέβαια, ο Ναπολέων Βοναπάρτης: από το γελοίο στο μεγαλείο είναι ένα μόνο βήμα. Ισχύει και το αντίστροφο.

Ερχεται ο Γκάμπριελ

Δεν είθισται ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος και μάλιστα ΥΠΕΞ να επισκέπτεται την Αθήνα δύο φορές μέσα σε τρεισήμισι μήνες. Υπάρχει, βέβαια, καλή δικαιολογία. Ο υπουργός άλλαξε, αφού τη θέση του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο γερμανικό ΥΠΕΞ έλαβε ο μέχρι πρότινος αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ έρχεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα λιγότερο από ένα χρόνο από την τελευταία επίσκεψή του και σε τάιμινγκ που δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως δεν θα είναι μόνο τα εξωτερικά αυτά που θα συζητηθούν Πληροφορούμαι, δε, ότι ουδείς γνωρίζει τι ειπώθηκε στο τετ α τετ δείπνο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο. Προσθέτω ότι ο Γκάμπριελ θέλει να έχει ρόλο στο ελληνικό ζήτημα, ενώ εδώ και καιρό διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τον Τσίπρα, τον οποίο και θα συναντήσει. Φτιάξτε το παζλ.

Μετακινούμενο τέρμα

Η μάχη των μαχών για τα εργασιακά θα δοθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup. Πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εμφανιστεί με θέση «ή ταν ή επί τας» προσβλέποντας σε στήριξη των Ευρωπαίων. Το επιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί να δεχθεί προβλέψεις που δεν αποτελούν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές (αυτό την πείραξε…), μήπως και συγκινήσει κάποιους. Το σχέδιο δεν μοιάζει φιλόδοξο, αφού το ΔΝΤ δεν προτίθεται να αλλάξει θέση. Τείνω να πιστέψω ότι δεν είναι το τέρμα που αλλάζει θέση. Είναι η κυβέρνηση που δεν το βλέπει και αδυνατεί να σκοράρει.

Γεωπολιτικά lego

Φοιτητές  του ΠΑΠΕΙ δέχθηκε στην αμερικανική πρεσβεία ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος και τους έκανε εφ’ όλης της ύλης στρατηγική ανάλυση. Το διά ταύτα είναι ότι η ρωσική αρκούδα, ο τίγρης της Μέσης Ανατολής και η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου καταλήγουν στον γεωπολιτικό κόμβο που λέγεται Ελλάδα και που πρέπει να είναι σταθερός. Σε κάποιους θύμισε τις σχετικές αναλύσεις του Νίκου Κοτζιά για το τρίγωνο αστάθειας με κορυφή την Αν. Ουκρανία και στις δύο βάσεις του τη Λιβύη και τη Μ. Ανατολή. Δεν ξέρω αν ο Πάιατ αντιγράφει τον Κοτζιά ή ο Κοτζιάς τον Πάιατ. Το ερώτημα μοιάζει με τον αιώνιο γρίφο για το αν η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή