80 χρόνια πριν… 20/21-III-1937

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ: Νέα Υόρκη, 19.- Κατά τας εκ Νέου Λονδίνου του Τέξας, όπου συνέβη [18-ΙΙΙ-1937] το τραγικόν δυστύχημα του σχολείου, ειδήσεις, το συνεργείον διασώσεως μέχρι του απογεύματος είχεν ανασύρει εκ των ερειπίων 475 πτώματα μαθητών και δεκαεπτά διδασκάλων και διδασκαλισσών. Το έργον της διασώσεως κατέστη άκρως δυσχερές συνεπεία χειμαρρώδους βροχής. Εδέησε να γίνη χρήσις ειδικών μηχανημάτων διά ν’ αποκοπούν αι δοκοί, αίτινες είχον στρεβλωθή και εμπλακή μεταξύ των ως εκ της σφοδρότητος της εκρήξεως. Οι γονείς των μαθητών καθ’ όλην την ημέραν επεσκέπτοντο τας διαφόρους αιθούσας, εις τας οποίας παρέμενον εκτεθειμένα τα πτώματα προς αναγνώρισιν και μετά πόνου ανέσυρον τα καλύμματα, χωρίς πολλοί εξ αυτών να δύνανται ν’ αναγνωρίσουν τα τέκνα των. Καθ’ α πιστεύεται προς το παρόν, κράμα αερίων και ατμών, προερχόμενον εκ σωλήνος διά του οποίου διωχετεύετο το πετρέλαιον υπό το σχολείον, ανεφλέγη δι’ άγνωστον εισέτι λόγον. Κατά τραγικήν ειρωνείαν τα συνεργεία ανέσυραν μελανοπίνακα επί του οποίου ήσαν γεγραμμένα διά κιμωλίας τα εξής: «Το πετρέλαιον και το φυσικόν αέριον του Τέξας είναι στοιχεία μεγάλης φυσικής ευλογίας, άνευ της οποίας το σχολείον μας δεν θα υπήρχεν εδώ και κανείς από ημάς τους μαθητάς δεν θα ευρίσκετο εις την αίθουσαν αυτήν διά ν’ ακούη τας παραδόσεις». (Πηγή φωτογραφίας: London Museun in New London [Texas, USA].)

ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟ: Βερολίνον, 20.- Αγγέλλεται εκ Μόσχας ότι το προεδρείον του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενώσεως ώρισεν ως έμβλημα του σοβιετικού κράτους το έμβλημα του κομμουνιστικού κόμματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ: Σήμερον το απόγευμα [21-ΙΙΙ-1937] το «Ελληνικόν Μελόδραμα» δίδει τον «Ερνάνη» του Βέρντι. Παίζουν η δις Μαίρη Κουράκου (υψίφωνος), ο κ. Βιτωράτος (βαρύτονος), ο κ. Μουλάς (βαθύφωνος), ο κ. Σάμιος (τενόρος), ο κ. Ξυνίδης και μεγάλη χορωδία. Την ορχήστρα θα διευθύνη ο κ. Καραλίβανος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή