Να μιλήσουμε συγκεκριμένα;

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χώρα διέρχεται μία από τις πιο επικίνδυνες, μεταπολεμικά, ιστορικές περιόδους της και η δημόσια πολιτική συζήτηση είναι ακόμη εντυπωσιακά ρηχή και προκλητικά ανεύθυνη. Ετσι, το αίσθημα που δημιουργείται στους ανθρώπους της οικονομίας, στους δημιουργικούς νέους, αλλά και στους δυνητικούς επενδυτές είναι αυτό της έλλειψης οποιασδήποτε σοβαρής προοπτικής η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Δώδεκα ενέργειες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και άμεσης εφαρμογής από την επόμενη φιλελεύθερη συνεργατική κυβέρνηση, με στόχο τον εξορθολογισμό των οικονομικών του κράτους, και οι οποίες έπρεπε να είχαν ήδη εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον εν καιρώ χρεοκοπίας, είναι οι:

1. Συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ με προτεραιότητα σε αυτά που έχουν ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές, περιορισμένο αριθμό διδακτικού προσωπικού, καθώς και σε αυτά που είναι υπεράριθμα στο επιστημονικό αντικείμενό τους (π.χ. περίπου 85 τμήματα που εστιάζουν ευρύτερα σε οικονομικές σπουδές). Θέσπιση τέλους εγγραφής 200 – 300 ευρώ ανά εξάμηνο και υποτροφίες για τους άπορους φοιτητές. 2. Δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) με ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό κανάλι και τα δύο πανελλήνιας εμβέλειας με συνολικά 400 υπαλλήλους, όπως πρόσφατα ζητήθηκε για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. 3. Αμεση κατάργηση όλων των δημοσίων οργανισμών δίχως αντικείμενο που περιλαμβάνονται στη λίστα Πάγκαλου (περίπου 300). Μετάταξη των υπαλλήλων τους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες με πρόβλημα στελέχωσης (Εφορίες, υπουργεία Οικονομικών και Υγείας). 4. Επανεργοποίηση όλων των υγιών πρόωρων συνταξιούχων στις πρώην υπηρεσίες τους με προτεραιότητα στους δασκάλους και καθηγητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης. Δραστικός περιορισμός των νέων προσλήψεων, εκτός των εξειδικευμένων αντικειμένων. 5. Αμεση ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, των λιμανιών. Διεθνείς διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης με βασικό κριτήριο τις προτεινόμενες επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας. 6. Σύνταξη αυστηρά στα 67, σύνταξη 700 ευρώ για όλους τους εργαζομένους που εισήλθαν στην αγορά εργασίας πριν από μία δεκαετία, καθώς και στους νεοεισερχομένους, με αντίστοιχη ελάττωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η υψηλότερη σύνταξη των ήδη συνταξιούχων στα 1.200 ευρώ. 7. Συγχώνευση νοσοκομείων σε περιφερειακό επίπεδο και θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού, ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό των ασθενών και των περιστατικών, σύμφωνα με τα υπάρχοντα για χρόνια διεθνή πρότυπα. Προώθηση και ενίσχυση σε εξοπλισμό και προσωπικό των διαφόρων τύπων Κέντρων Υγείας (αστικό, υπαίθρου), και διεύρυνση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 8. Ενίσχυση της συνεργασίας των ΑΕΙ με την οικονομία (εγχώρια και διεθνή). Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και προώθηση αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών 9. Αμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, ανεξαιρέτως. 10. Υποχρεωτικό «πλαστικό χρήμα» για πληρωμές άνω των 30 ευρώ παντού. 11. Βουλή 200 βουλευτών, Υπουργικά Συμβούλια 30 υπουργών και 30 γραμματέων. Η Ολλανδία των 15 εκατ. κατοίκων διαθέτει Βουλή 150 βουλευτών. Περιορισμός των αποσπάσεων-μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές, υπουργεία και Βουλή. 12. Διεθνής διαγωνισμός για όλους τους προέδρους, διοικητές των ΔΕΚΟ και των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους με ευρύτατη αυτονομία από τη Γενική Κυβέρνηση.

Τι έχουν συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα με αριθμούς να πουν για τα παραπάνω τα κόμματα της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς που θα κληθούν να κυβερνήσουν; Πότε θα τις συζητήσουν δημόσια ώστε να προωθήσουν έγκαιρα μία σαφή κυβερνητική συνεργασία βασισμένη σε προσυμφωνημένες, συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες; Οφείλουν να συγκεκριμενοποιήσουν τον δημόσιο πολιτικό διάλογο έγκαιρα, αν θέλουν να πείσουν τους πολίτες και να τους έχουν μαζί τους την επόμενη δύσκολη μέρα. Ιδιαίτερα αυτούς που δεν ψηφίζουν στις εκλογές (περίπου 45% του εκλογικού σώματος).

* Ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή