ΑΠΟΨΕΙΣ

80 χρόνια πριν… 30-III-1937

30s10s2filistor

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΟΥΣΒΕΛΤ: Βασιγκτών, 29.- Το Ανώτατον Δικαστήριον προέβη εις την έκδοσιν διαφόρων αποφάσεων δι’ ων α΄) αναγνωρίζεται η συνταγματικότης του νόμου της Πολιτείας της Βασιγκτώνος περί καθορισμού κατωτάτου ημερομισθίου διά τας γυναίκας, β΄) αναγνωρίζεται ωσαύτως η συνταγματικότης του αναθεωρηθέντος νόμου, του λεγομένου Φρεζιέ Λέμκε, όστις ρυθμίζει τα της υποθήκης των αγροκτημάτων, γ΄) το Ανώτατον Δικαστήριον αποφαίνεται ότι είναι σύμφωνος προς το Σύνταγμα ο νόμος περί εργασίας εις τους σιδηροδρόμους, απορριφθείσης ούτω της εφέσεως την οποίαν είχεν υποβάλη η εταιρία των σιδηροδρόμων της Βιργινίας, διαμφισβητούσα το κύρος των ομαδικών συμβολαίων.

ΚΑΤΑ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΨΒΟΥΡΓΩΝ: Βερολίνον, 29.- Αι εφημερίδες της Βιέννης δημοσιεύουν δηλώσεις του διελθόντος εκείθεν πρωθυπουργού της Τσεχοσλοβακίας κ. Χότζα [Milan Hodza], τονίσαντος ότι η Τσεχοσλοβακία έχει αντιρρήσεις διά την παλινόρθωσιν των Αψβούργων. Η παλινόρθωσις είπε δεν θα εξυπηρετήση τα συμφέροντα της ειρήνης, ούτε θα συντελέση εις την παγίωσιν της καταστάσεως εν τη Κεντρική Ευρώπη. [Σημ. «Φ»: Τμήμα της ιθυνούσης τάξεως της Αυστρίας επεδίωκε την παλινόρθωση των Αψβούργων ως ανάχωμα στη διαφαινόμενη επιδίωξη του Χίτλερ να ενσωματώσει την Αυστρία στο Ράιχ.]

ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Χθες την μεσημβρίαν ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος [Εμμανουήλ Τσουδερός] παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν των κ. κ. Ο. Χάμπρο και Κ. Χάμπρο, εις το οποίον παρεκάθησαν ο πρεσβευτής της Αγγλίας κ. Ουάτερλοου, οι δύο υποδιοικηταί της Τραπέζης [Κυριάκος Βαρβαρέσος, Γεώργιος Μαντζαβίνος] και οι κ. κ. Δροσόπουλος, Δέλτας, Μιλτ. Πουρής, Στ. Παπαρρηγόπουλος, Δεκάζος, Κοσμετάτος, Λαμπρινούδης, Νεγρεπόντης και Καρέλας.

ΕΘΝΙΚΟ – Ο’ΝΗΛ: Βασιλικόν Θέατρον. Απόψε ώρα 10 μ.μ. Η πρώτη του αριστουργήματος του Ευγενίου Ο’Νηλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες». Σκηνοθεσία: Δ. Ροντήρη. Σκηνογραφία: Κ. Κλώνη. Ενδυμασίαι: Α. Φωκά. Εις το έργον παίζουν οι ηθοποιοί Αιμίλιος Βεάκης, Κατίνα Παξινού, Γ. Γληνός, Ηλ. Δεστούνης, Γ. Ταλανός, Αρ. Μαλιαγρός, Ι. Αυλωνίτης, Ν. Ζαφειρίου, Μαρ. Αλκαίου, Τίτος Βανδής, Χ. Χρέλιας.