Αρθρο Γαβρόγλου στην «Κ»: Παρέμβαση από το Βέλγιο…

Αρθρο Γαβρόγλου στην «Κ»: Παρέμβαση από το Βέλγιο…

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητέ κ. Θεοδωρόπουλε

Ε​​ίμαι ο Τουρνεσόλ. Ο φίλος μου ο Τεν Τεν με παρότρυνε να σας γράψω, και το κάνω με μεγάλη δυσκολία, μιας και δεν θα ήθελα να διακόψω την πολυάσχολη καθημερινότητά σας. Ο καημένος ο Τεν Τεν διαβάζει με ευλάβεια τη στήλη σας μπας και βρει να ασχοληθεί με κάποιο θέμα στην προχωρημένη του ηλικία. Με πληροφόρησε, λοιπόν, ότι με παρομοιάζετε με τον υπουργό Παιδείας της χώρας σας, έναν μάλλον ημιμαθή και επιπόλαιο πολιτικό, παρά το ότι ισχυρίζεται πως είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, ο φίλος μου ο Τεν Τεν, με ενημέρωσε ότι σε αντίθεση με τον ημιμαθή και επιπόλαιο υπουργό, εσείς είστε άνθρωπος των γραμμάτων με πλούσιο συγγραφικό έργο. Οπότε πήρα το θάρρος να σας γράψω, με την ελπίδα ότι εσείς τουλάχιστον θα κατανοήσετε ορισμένα από τα προβλήματα τα οποία αδυνατεί να καταλάβει ο υπουργός σας.

Ανάμεσα σε όσα σχολιάζετε στη στήλη σας, αναφέρεστε σε κάτι που τόλμησε να πει ο υπουργός, ως προς το τέλος του βιβλιοκεντρικού πολιτισμού μας.

Φαίνεται πως ο υπουργός προσπάθησε να θέσει προς συζήτηση τις συγκλονιστικές αλλαγές που ζούμε με το διαφαινόμενο τέλος του έντυπου λόγου, τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του, μέσω ενός νέου τεχνολογικού πλέγματος, τις επιπτώσεις του οποίου δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει: γράφουμε διαφορετικά, διαβάζουμε διαφορετικά, άρα, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Αλλαγές που είναι πέρα από το καλό και το κακό, και τις οποίες αν δεν μελετήσουμε στα σοβαρά, δεν θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε στοιχειωδώς την όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και το χειρότερο: θα χαθούμε σε έναν σχεδιασμό στον οποίο οι νέες τεχνολογίες θα θεωρούνται αποκλειστικά εργαλείο που απλά κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας. Δυστυχώς, η ιστορία της τεχνολογίας είναι γεμάτη από τέτοιες αυταπάτες, όπου οι πολίτες αυτοπαγιδεύονται όχι τόσο από τα νέα «εργαλεία» όσο από το αξιακό πλαίσιο που ενέχει η λεγόμενη ουδέτερη τεχνολογία. Ας αναλογιστούμε τι συγκλονιστικές αλλαγές έχει επιφέρει στον τρόπο που παρακολουθούμε εκπομπές στην τηλεόραση, στον τρόπο που είναι δομημένες οι διαφημίσεις ακόμη και οι ειδήσεις, και βεβαίως ο τρόπος που τα παρακολουθούμε όλα αυτά, ως αποτέλεσμα ενός απλού τεχνουργήματος: του τηλεχειριστηρίου.

Αν εννοεί όλα τα παραπάνω ο υπουργός Παιδείας της χώρας σας, ενδεχομένως να μην είναι τόσο αστοιχείωτος, αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος με τους πολιτικούς, ακόμη και με αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι και καθηγητές πανεπιστημίου. Αν, όμως, παρ’ ελπίδα εννοεί τα παραπάνω ο υπουργός σας, ίσως να πρέπει να τα συζητήσουμε στα σοβαρά.

Αγαπητέ κ. Θεοδωρόπουλε, ελπίζω να μη θεωρήσετε το κείμενό μου ως προσπάθεια υπεράσπισης του υπουργού Παιδείας της χώρας σας. Ποιος ξέρει τι άλλες ανοησίες θα λέει και τις οποίες ο φίλος μου ο Τεν Τεν δεν μου μεταφέρει. Και μην έχετε την αίσθηση ότι μου είναι συμπαθής, μιας και από ό,τι μου έδειξαν, έχει αντιγράψει το μουστάκι μου, κλασική συμπεριφορά ακαδημαϊκών δεύτερης κατηγορίας που θέλουν η εξωτερική τους εμφάνιση να θυμίζει ιδιοφυείς περιπτώσεις, όπως η ταπεινότητά μου. Ελπίζω, επίσης, οι συμπολίτες σας να μην έχουν χάσει την αίσθηση του χιούμορ που έχουν από τα χρόνια του Αριστοφάνη και θεωρήσουν την παρομοίωση που κάνατε με βάση εξωτερικά χαρακτηριστικά ως ρατσιστική περιγραφή. Να ξέρετε ότι εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου που ο πτωχός υπουργός σας προσπαθεί να με αντιγράψει.

Ορθά, λοιπόν, γράψατε ότι με όλα όσα κάνει, προσπαθεί να «καλύψει την ανυπαρξία του». Σας συγχαίρω γιατί τα λέτε έξω απ’ τα δόντια και δεν υποκύπτετε στη μετριότητα.

Και μία συμβουλή από τον ηλικιωμένο συνεργάτη του Τεν Τεν. Μου φαίνεστε πανικοβλημένος και δίνετε την αίσθηση ότι τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μην απελπίζεστε. Να σας θυμίσω την ανακούφιση του Τεν Τεν στο «Μυστηριώδες Αστρο», όταν τον βοήθησα να προλάβουμε την καταστροφή της γης: Ζήτω, ζήτω! Το τέλος του κόσμου αναβλήθηκε!

Για την αντιγραφή,

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων

Απάντηση

Σας ευχαριστώ αγαπητέ Τουρνεσόλ. Συνεχίστε να  μας διασκεδάζετε με τα επιτεύγματά σας.

Μετά τιμής

ΤΑΚΗΣ ΡΑΣΤΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή