Τα Σαββατιάτικα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καμμένος τραβάει χειρόφρενο

Ποιος ήταν ο πρώτος που ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «χρόνια πολλά και ευλογημένα» για τα 79ά του γενέθλια κοντά στα μεσάνυχτα της Τετάρτης (προς Πέμπτη;). Ο Π. Καμμένος. Μόνο που δεν του τα είπε από το τηλέφωνο, αλλά από κοντά. Δηλαδή, λίγο πριν σηκωθεί από το τραπέζι που του έκανε ο Αρχιεπίσκοπος στην οικία του στην Πλάκα με νηστίσιμα και θαλασσινά. Το ραντεβού είχε κλειστεί εδώ και μέρες, πριν από το ταξίδι του Καμμένου στις ΗΠΑ. Στο δείπνο παρακάθησαν ακόμη ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Συμεών και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χ. Κονιδάρης. Το κλίμα ήταν θερμό. Και όχι τυχαία, καθώς ο Ιερώνυμος αναγνωρίζει και με το παραπάνω τη στάση που κράτησε ο κ. Καμμένος στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Θυμίζω ότι είχε δηλώσει κάτι του τύπου «αν μου ζητήσετε, θα ρίξω την κυβέρνηση». Τελικά έριξε τον Φίλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η συνταγματική αναθεώρηση και δη το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας. Εκεί ο Καμμένος περιέγραψε τις δικές του «κόκκινες γραμμές»: «Δεν διανοούμαι καν ότι υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το προοίμιο του Συντάγματος για λόγους ιστορικούς και εθνικούς». Και συνέχισε: «Η Εκκλησία πέραν του ότι διέσωσε την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, συνέβαλε καθοριστικά στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Και δεν δέχομαι να αλλάξει ούτε λέξη από το Αρθρο 3 του Συντάγματος. Η ορθόδοξη θρησκεία είναι η επικρατούσα στη χώρα και οι σχέσεις Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πολιτείας πρέπει να προσδιορίζονται από το Σύνταγμα». Συνέχισε, μάλιστα, με ένα μανιφέστο υπέρ του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας που πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος όπως και το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πατριαρχική και συνοδική πράξη του 1828 (Νέες Χώρες). «Δεν μπορεί να διαγράφεται από το Σύνταγμα της χώρας η λέξη Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέρα από τις όποιες ιδεοληψίες, υπάρχει το εθνικό συμφέρον».

Σημαίες στο Αιγαίο

Πληροφορούμαι, δε, ότι μίλησε με ιδιαίτερα καλά λόγια για τον Κοτζιά και την καλή τους συνεργασία. Αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, επανέλαβε το περίφημο «εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας». Και απέδωσε την υπόθεση του Βαγιαζήτ και των όπλων που βρέθηκαν σε τζαμί της Θράκης σε τουρκική προβοκάτσια. Χειρόφρενο στα της Εκκλησίας-Πολιτείας, γκάζι στα ελληνοτουρκικά;

Το αστέρι της Ρούμελης

Γκράντε παρουσίαση έκανε στο επιτελείο της Ν.Δ. την Τρίτη στην ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας. Τους περίμενε συνοδευόμενος από τους διευθυντές οκτώ τμημάτων. Οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους. Αλλά πιο καλά ο διοικητής της ΤτΕ με τον Χρ. Σταϊκούρα. Θυμίζω ότι συνυπήρξαν στο ΥΠΟΙΚ και πέρασαν ατέλειωτα βράδια με τον Τόμσεν. Δεν μου κάνει λοιπόν εντύπωση που ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. έκανε πρώτος «ντου» στο γραφείο του διοικητή για να δει αν φορούσε το σακάκι του ή αν ήταν χαλαρός. Προφανώς, θυμήθηκε τις νύχτες που τους βασάνιζε ο Δανός και έβγαζαν σακάκια και γραβάτες. Ο Στουρνάρας, πάντως, τον προσφώνησε «αστέρι της Ρούμελης».

Πόντιοι groοpies

Δεν είχε υψηλή εκπροσώπηση η κυβέρνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο. Οι κακές γλώσσες συνέδεσαν την απουσία με το γεγονός ότι Μέγας Τελετάρχης –έλαβε το χρίσμα από την ομοσπονδία της ομογένειας κατόπιν γενναίας χορηγίας– ήταν ο Ιβάν Σαββίδης. Δεν το αποκλείω. Ο Ιβάν έφτασε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος, ενώ χορήγησε την παρουσία αρκετών Ποντίων από την Αυστραλία, που τον ρωτούσαν πότε θα τους ξαναπάει. Πόντιοι groopies στο Μανχάταν.

Το μακρύ χέρι του Γιούνκερ

Συμφωνία  μπορεί να μην έρχεται. Αλλά οι Βρυξέλλες δεν αφήνουν τις ελληνικές υποθέσεις στην τύχη τους. Το λέω επειδή την ερχόμενη κρίσιμη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η Ρουμάνα Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου. Η Κρέτσου θα μετάσχει σε διάλογο πολιτών στην Αθήνα, θα επισκεφθεί την Πτολεμαΐδα, ενώ θα παραστεί στα εγκαίνια των Τεμπών. Στα Τέμπη, όπως και στην εκδήλωση της Αθήνας, παρών θα είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Εκλαμβάνω την παρουσία του ως το μακρύ χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα.

Ο Σταϊνμάγερ (ξανά) στην Αθήνα

Ο Γκάμπριελ έφυγε, ο Σταϊνμάγερ έρχεται. Και μάλιστα έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα. Τότε, η Αθήνα ήταν ο τελευταίος σταθμός του με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Τώρα, είναι ο πρώτος του σταθμός με την ιδιότητα του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας (πλην Παρισιού και Στρασβούργου). Δεν ξέρω αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα του επιφυλάξει τις τιμές που επιφύλαξε στον Ομπάμα, αλλά δεν αποκλείω εκπλήξεις, καθώς ο Σταϊνμάγερ θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, η οποία είναι δικαστής.

Ελλάς – Βουλγαρία, συμμαχία

Δεν ξέρω αν έγινε σκόπιμα, αλλά η χωροθέτηση στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βαλέτα, ευνόησε την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων: Οι σύνεδροι της Ν.Δ. κάθονταν δίπλα σε αυτούς του GERB, του κόμματος του Μπόικο Μπορίσοφ. Στη σύσφιγξη συνέδραμε το γεγονός ότι στη βουλγαρική αποστολή μετείχαν και κάποιες δροσερές γυναικείες υπάρξεις. Ομως, τίποτα δεν πάει χαμένο. Οταν πήρε τον λόγο ο Βίκτορ Ορμπαν και ανέλυε πώς οραματίζεται την Ευρώπη, κεντρικό ρόλο στην οποία έχει η «Μακεδονία» (το είπε τρεις φορές) και εξύμνησε τον Γκρούεφσκι ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, προκάλεσε εκνευρισμό και θυμηδία στην ελληνοβουλγαρική ομήγυρη. Δεν αντέδρασαν ακριβώς γηπεδικά, αλλά εξέφρασαν τη δυσφορία τους επιδεικτικά. Τελικά, ο Ορμπαν δεν χειροκροτήθηκε από κανέναν, πλην των Αυστριακών και κάποιων ανατολικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή