Διαταραγμένοι, κατιμάδες, κάθε λογής απατεώνες

Διαταραγμένοι, κατιμάδες, κάθε λογής απατεώνες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «φαινόμενο Αρτέμη Σώρρα» θα ήταν λάθος να καταγραφεί στα χρονικά ως ακόμη μία περίπτωση μεγάλης απάτης που οδηγείται στην κάθαρση με την καταδίκη του δράστη και την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του. Και οι περισσότεροι από 12.000 πολίτες που προσκόμισαν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες τις λεγόμενες «εξουσιοδοτήσεις» Σώρρα και αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο; Και τα 184 γραφεία, σε όλη την Ελλάδα, της «Ελλήνων Συνέλευσις»; Και οι δεκάδες χιλιάδες μέλη του κινήματος – εγκληματικής οργάνωσης;

Οι απαντήσεις είναι έτοιμες από καιρό, αλλά δεν επαρκούν. Ιδιοτέλεια, κουτοπονηριά, (χρόνιος) εθισμός στην αρπαχτή, απαιδευσία, απελπισία, τρέλα, παρακμή, ό,τι και να αραδιάσει κανείς, οι αριθμοί είναι εκεί, αμείλικτοι. Χιλιάδες Eλληνες όχι μόνο στήριξαν αλλά ορισμένοι αντιδρούν και στην καταδίκη του φυγόποινου Σώρρα.

Η Ελλάδα αδειάζει από το καλύτερο δυναμικό της και το κενό καταλαμβάνουν διαταραγμένοι, κατιμάδες και κάθε λογής απατεώνες. Το κενό από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες που γλίστρησαν εκτός της χώρας στη διάρκεια της κρίσης. Ας σκεφτούμε ένα κεφάλι με τριχόπτωση και μερικές ασύντακτες τούφες εδώ κι εκεί. Το θέαμα αποκαρδιωτικό (ειδικά όταν κανείς προσπαθεί να το διορθώσει σπρώχνοντας μαλλιά, ερήμην της… κλίσης τους, εκεί που δεν υπάρχουν). Κενά στη δημόσια διοίκηση, ακατάλληλοι άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας χωρίς καμία γνώση του ρόλου και της ευθύνης που αναλαμβάνουν, άστοχες επιλογές σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών, που επιτείνουν το αίσθημα του ατελέσφορου και της αποτυχίας. Η απαξίωση του κράτους και των λειτουργών του είναι μια άλλη, όχι ανεξάρτητη από την πρώτη, πτυχή του προβλήματος. Οι νέοι επιστήμονες δεν έφυγαν μόνο εξαιτίας της ανεργίας· η αναξιοκρατία είναι ανάμεσα στους πρώτους λόγους, σε σχετικές με το θέμα έρευνες.

Αθροίζοντας το «φαινόμενο Σώρρα», την απόσυρση της εμπιστοσύνης από ό,τι συναποτελεί το κράτος και την απουσία ικανών στελεχών σε κρίσιμους και αποφασιστικούς τομείς διοίκησης, αποκαλύπτεται μια επιθετική γύμνια. Τι μπορεί να αντιστρέψει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της ελληνικής κρίσης, όσο η ιδεολογική ακαμψία, η ρηχότητα, η έξαρση του φαντασιακού θα τροφοδοτούν Σώρρες σε αυτόν τον τόπο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή