80 χρόνια πριν… 6-IV-1937

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑΓΚΟΝΤΑ: Παρίσιοι, 5.- Επείγοντα τηλεγραφήματα εκ Μόσχας αναγγέλλουν ότι συνελήφθη ο άλλοτε αρχηγός της Γκεπεού, αρχηγός της Ασφαλείας και ήδη επίτροπος των Ταχυδρομείων των Σοβιέτ, Γιαγκόντα [Γκένρικ Γκριγκορίεβιτς Γιαγκόντα], όστις προηγουμένως είχεν απολυθή εκ της θέσεώς του υπό του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου. Οι λόγοι της συλλήψεώς του είναι άγνωστοι, μολονότι λέγεται ότι ενέχεται εις καταχρήσεις. Η κατηγορία όμως αύτη δεν φαίνεται η πραγματική αφορμή της συλλήψεώς του. […] Εν Λονδίνω, οι «Τάιμς» αποδίδουν την σύλληψιν του Γιαγκόντα εις διενέξεις μεταξύ αυτού και του αρχηγού της Γκεπεού [Γιέζωφ]. Λέγεται ότι ούτος είχε δημιουργήσει ίδιον στρατόν εκ 200.000 περίπου ανδρών. Ο «Ημερήσιος Tηλέγραφος» παρατηρεί ότι η σύλληψις του Γιαγκόντα θα προκαλέση ανακούφισιν εις τον ρωσσικόν λαόν διότι ο άλλοτε αρχηγός της Γκεπεού ήτο γνωστός διά την σκληρότητά του. [Σημ. «Φ»: Ο Γιαγκόντα κατεδικάσθη στην τρίτη και τελευταία μεγάλη δίκη της Μόσχας και εξετελέσθη στις 15 Μαρτίου 1938. Ο υπαρχηγός και διάδοχός του στην Γκεπεού και αντίπαλός του Νικολάι Γιέζωφ εξετελέσθη, με τη σειρά του, στις 4 Φεβρουαρίου 1940.]

ΑΓΓΛΙΑ, ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ: Παρίσιοι, 5.- Ο υφυπουργός του πρωθυπουργικού γραφείου [πρωθυπουργός Λεόν Μπλουμ, του Λαϊκού Μετώπου] κ. Ντε Τεσάν ομιλών χθες από ραδιοφώνου έκαμεν έκκλησιν υπέρ της συνεργασίας Αγγλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας χάριν του συμφέροντος της παγκοσμίου ειρήνης. Η καλή θέλησις, είπε, των τριών χωρών είναι απαραίτητος διά το έργον της ειρήνης. Πάσα πρότασις τείνουσα προς τον σκοπόν τούτον θα εξετασθή μετά μεγάλης προσοχής υπό της γαλλικής κυβερνήσεως, είπεν ο κ. Ντε Τεσάν.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΘΩΝΟΣ: Η Βαυαρική Ακαδημία απεφάσισε να δωρήση εις την Ελλάδα την Βιβλιοθήκην του πρώτου ημών Βασιλέως. [Σημ. «Φ»: Αλήθεια, ποιος γνωρίζει να μας πει τι απέγινε ο πλούτος αυτής της Βιβλιοθήκης;]

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΟΒΑΣ: Σήμερον εις την αίθουσαν του «Παρνασσού» εις την σειράν διαλέξεων της «Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών» θα ομιλήση ο κ. Θεμ. Αθανασιάδης με θέμα «Τα ογδόντα χρόνια [από του θανάτου] του Σολωμού».

ΛΟΡΔΟΣ DAVID CECIL: Εις την μεγάλην αίθουσαν του Πανεπιστημίου αύριον θα ομιλήση ο κ. Δαυίδ Σέσιλ με θέμα: «Ο Βύρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή