Εγκαινιάζοντας τα έργα των άλλων

Εγκαινιάζοντας τα έργα των άλλων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι Ελληνες πολίτες που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ωφεληθεί περισσότερο από την Ελλάδα στη διάρκεια της πολυετούς σχέσης τους. Ακόμη και οι φωτογραφίες από τους νέους αυτοκινητοδρόμους ίσως να μην επαρκούν για να καταδείξουν το μέγεθος της παραπληροφόρησης και της άγνοιας. Είναι ακριβώς το κοινό που επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν ακόμη και με αμήχανο χαμόγελο αφήνεται στην αγκαλιά ιερωμένου, που τον ειρωνεύεται χωρίς περιστροφές για μια φωτογραφία «με ακροαριστερό». Η χιονοστιβάδα της δημόσιας ειρωνείας, στην καλύτερη περίπτωση, έχει αρχίσει να κερδίζει ταχύτητα.

Ωστόσο, το θέμα παραμένει. Αυτό που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση, καλείται να το διαχειριστεί. Και η διαχείριση γίνεται με απόλυτο κυνισμό και κατά μέτωπο παράθεση ψεύδους. Αλλωστε, όπως λέει και η εγκυκλοπαίδεια του λαϊκισμού, τα καλύτερα ψεύδη είναι τα πιο χοντροκομμένα. Οσο πιο τερατώδες είναι ένα ψέμα, τόσο πιο εύκολα ανοίγει ρωγμές σε τοίχους πεποιθήσεων. Οσο πιο κραυγαλέα είναι η απόσταση από την πραγματικότητα, τόσο πιο εύκολα ένα ψέμα γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τους κατ’ επάγγελμα λαϊκιστές.

Ευλόγως, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας οικειοποιείται τα έργα των προγενέστερων, κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική. Μόνο που στην περίπτωσή του, η υπερέκθεση μπροστά στα έργα που ο ίδιος και οι συν αυτώ συκοφαντούσαν, ξεπερνάει τα όρια του κυνισμού και αγγίζει την περιοχή εκείνη όπου ο επαιρόμενος δεν αντιλαμβάνεται τη δημόσια αποδόμησή του. Είναι μία κοινή περίπτωση στον τομέα της ψυχοπαθολογίας, όπου ο ασθενής φαντασιώνεται ως πραγματικότητα μία νέα κατασκευή.

Οι «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» έχουν, ευτυχώς, ευεργετήσει τους Ελληνες πολίτες με πολλά έργα. Ας κόβει κορδέλες ο κύριος Τσίπρας, δεν πειράζει. Λίγη σημασία έχει πλέον η ζημιά που προξένησε, καθώς αυτή δεν αναστρέφεται. Το μόνο έργο που θα μπορούσε να υπογράψει είναι αυτό της πλύσης εγκεφάλου επί σειρά ετών με κορυφαία έκφραση τους «Δεν πληρώνω». Είναι πλέον τόσο σαφής η απόσταση ανάμεσα σε λόγια και έργα, που κάθε κορδέλα που κόβει θα θυμίζει αυτήν ακριβώς την παράνοια. Οσο μειώνεται η κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης, τόσο θα αυξάνονται τα τερατώδη ψεύδη. Υπομονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή