Με τιμές αρχηγού κράτους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα και δεν έχω αμφιβολία για τρία πράγματα: τις απώλειες από τροχαία «ατυχήματα», τις απώλειες από βαρελότα και την υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους. Δηλαδή με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του με συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, στρατιωτικής μπάντας, ευζώνων, προσκόπων και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων! Και με τα έξοδα πληρωμένα από όλους τους (άγρια) φορολογούμενους πολίτες, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων του καθενός. Ηδη το μήνυμα το έστειλε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κηρύσσοντας και εμφύλιο πόλεμο για το θέμα με αντιφρονούντα βουλευτή του κόμματος. Δεν έχω επίσης αμφιβολία ότι αυτή η εκμετάλλευση θρησκευτικών συμβόλων, που γίνεται τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς κάθε απόχρωσης, δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτικές πεποιθήσεις. Γίνεται για απόσπαση ψήφων. Χρονολογείται πριν από την εποχή όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος λιτάνευε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά παρέα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο (ΠΑΣΟΚ), τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (Ν.Δ.) και άλλους.

Πολύ περισσότερο εκμεταλλεύεται τα σύμβολα ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν ξέρει να πουλάει με επιτυχία τίποτε άλλο εκτός από συμβολισμούς. Με διαδηλώσεις, τραμπουκισμούς και κατάχρηση συμβολισμών κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί την κρίση και να πάρει την ψήφο απελπισμένων πολιτών. Τον καιρό που επαγγελλόταν τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο σημερινός υπουργός κ. Ν. Παππάς χλεύαζε στο Twitter (14/4/2012): «Με τιμές αρχηγού κράτους ήρθε το άγιο φως. Με ρωτάει η γυναίκα μου αν θα κάνει και δηλώσεις…». Σήμερα χρειάζονται και οι ψήφοι των υπολοίπων πολιτών και γι’ αυτό τα αριστερά καλαμπούρια και συμβολισμοί περιορίζονται στο παρελθόν του ΚΚΕ, στο Μουσείο Μπελογιάννη, στις αριστερές ονοματοδοσίες σε σήραγγες. Οσοι νιώθουν πραγματικοί αριστεροί πρέπει να εξεγείρονται και πολλοί εξεγείρονται. Αλλά οι αντιρρήσεις δεν περιορίζονται στην Αριστερά, ούτε στους άθεους. Είναι πολλοί οι χριστιανοί πολίτες που αναγνωρίζουν πόσο αμφιλεγόμενο είναι το Αγιο Φως, μεταξύ ακόμα και των ειδικών της εκκλησίας. Δεν βλέπουν αυτή την παράδοση ούτε ως εκδήλωση θρησκευτικής πίστης ούτε ως δείγμα της εθνο-πολιτιστικής μας ταυτότητας. Τη βλέπουν σαν ανορθογραφία στον δυτικό πολιτισμό. Σαν προβολή μιας ακόμα «ελληνικής ιδιαιτερότητας». Αφουγκράζονται τις αντιρρήσεις του Αδαμάντιου Κοραή, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ (18ος αιώνας), του Αρχιεπισκόπου Αστραχάν και Σταυρουπόλεως Νικηφόρου Θεοτόκη (18ος αιώνας) και άλλων. Ενας από τους αντιρρησίες, ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Γεώργιος Τσέτσης, έγραφε: «Αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς τιμές αρχηγού κράτους στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι “η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου”» («Το Βήμα», 23-04-2006). Οσοι νιώθουν πραγματικοί χριστιανοί πρέπει να εξεγείρονται και πολλοί εξεγείρονται. Και διαθέτουν και αυτοί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή