80 χρόνια πριν… 14-IV-1937

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OXYΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ: Λονδίνον, 18.- Το Πρακτορείον Ρώϋτερ πληροφορείται εκ Μετς ότι εις την από της Λωρραίνης μεθόριον οι Γάλλοι κάτοικοι παρακολουθούν την κατασκευήν των γερμανικών οχυρώσεων της τέως παρωπλισμένης ζώνης της Ρηνανίας. Οι Γερμανοί οργανώνουν δύο σειράς αμυντικών γραμμών παρά την γραμμήν Μαζινώ, διάφοροι δε κρύπται διά τα τανκς καθώς και τάφροι-παγίδες λέγεται ότι ανορύσσονται και διαφοροτρόπως προστατεύονται αι διαβάσεις ιδία της γεφύρας του Σααρμπρούκεν καθώς και του Μινς μέσω Παλατινάτου από του Πυρμασάν μέχρι του Κάιζερλαντερν. Τα οχυρωματικά έργα εις το τμήμα τούτο συνεπληρώθησαν μετά μεγάλης ταχύτητος, ανηγέρθησαν δε και στρατιωτικά παραπήγματα παρά το Νωϋκίρχεν. (Στη φωτογραφία το κτίριο που χτίστηκε το 1937-38 ως στρατών στο Κάιζερλαντερν.)

ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ: Παρίσιοι, 18.- Τα εθνικά [φρανκικά] στρατεύματα, τα οποία δρουν εις το δυτικόν μέτωπον της Μαδρίτης είναι πολυάριθμα. Αι εθνικαί δυνάμεις ενήργησαν επίθεσιν πλησίον της γεφύρας των Γάλλων κατά των μεταξύ Μανθανάρες και Πανεπιστημιουπόλεως της Μαδρίτης θέσεων. Τα μαροκινά στρατεύματα υποστηριζόμενα υπό αρμάτων μάχης και αεροπλάνων εξακολουθούν να μάχονται πεισμόνως.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ «ΙΣΠΑΝΙΑ»: Εις την σειράν των εκλεκτών εκδόσεων του «Πυρσού» προσετέθη κατ’ αυτάς το υπό τον τίτλον «Ισπανία» μνημειώδες έργον του κ. Καζαντζάκη, αριστουργηματικόν προϊόν των πολλαπλών εις την θρυλικήν αυτήν χώραν ταξιδίων του. […].

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΑΒΑΝΙΝΙ: Ο αφιχθείς [13-IV-1937] καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παλέρμου της Ιταλίας κ. Μπρούνο Λαβανίνι, κατέθεσε εις την επιτροπήν εορτασμού της Εκατονταετηρίδος του Πανεπιστημίου Αθηνών ψήφισμα συντεταγμένον ελληνιστί υπό του ιδίου.

ΧΟΡΒΑΤ ΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟ» ΣΟΛΩΜΟΥ: Αύριον [15-ΙV-1937] την 7 μ.μ. θα ομιλήση εις τον «Ασκραίον», Δραγατσανίου 6, ο Ούγγρος υφηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας εις το Πανεπιστήμιον της Βουδαπέστης κ. Ανδρέας Χόρβατ με θέμα: «Ο ιδεαλισμός του Σολωμού». Θα εξετάση λαογραφικά, ψυχολογικά και φιλοσοφικά τον «Κρητικό» τον οποίον θ’ απαγγείλη η κ. Τζούλια Αμπελά Τερέντσιο. Εις το Αθηναϊκόν κοινόν θα παρουσιάση τον κ. Χόβαρτ, ο κ. Ι. Συκουτρής.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ: Κατά τηλεγράφημα προς το υφυπουργείον της Εργασίας οι εργάται μεταξουργοί της Χαλκίδος απεφάσισαν να διαθέσουν έν ημερομίσθιόν των υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή