80 χρόνια πριν… 21-IV-1937

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ: Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, τον οποίον επεσκέφθη προχθές ο Γάλλος υπουργός Παιδείας κ. Ζαν Ζαι διά να του απονείμη τον χρυσούν σταυρόν της Λεγεώνος της Τιμής, λίαν συγκεκινημένος διά την προσγενομένην εις αυτόν τιμήν, απήντησεν εις τον ξένον υπουργός ως ακολούθως: « [τ]ην τιμή αυτή και την επίσκεψη τη χρεωστώ στη δυνατή και στη μεγάλη σας πατρίδα, στη Γαλλία, που είναι η φωτεινή μητέρα των εκλεκτών πνευμάτων, και ξεχωριστά για μένα τον ελάχιστο, η μακαριστή μητέρα που με διδάσκει, με καθοδηγεί, μ’ εμπνέει και μεγαλώνει στα μάτια μου τις ιδέες και τα αισθήματα. […] Τώρα αδύνατος και αδιάθετος από την αρρώστεια και τα χρόνια μαντεύω την υγεία και την μεγαλοσύνη που μου έρχονται φροντισμένα και πονετικά σαν να μου φέρνουν την πνοή τη θαυματουργή της Γαλλίας και σαν να μου ψιθυρίζουν λόγια παρήγορα και ωραία. Τα λόγια αυτά μου θυμίζουν στροφές που τραγούδησα τον Αύγουστο του 1914 στο ποίημά μου “Ευρώπη”, όταν ξεφώνιζα με τον τρόμο του αρχισμένου πολέμου ανάμεσα σ’ ένα λυρικό παγκόσμιο κάλεσμα: “Οπου Τολστόιδες όλα ευλογημένα. / Μα εμένα είν’ όλη η αγάπη μου για σένα / Τώρα ω Γαλλία! // Ω κελτικές βαλανιδιές και ω κρίνα / Γαλατικά σε λυρικά Παρίσια / Με τους Ουγκώ, με σας ω Λαμαρτίνοι / Φτερά μεθύσια!” Με την ανάμνησι και με την λατρεία των Λαμαρτίνων και των Ουγκώ και όλων των μεγαλοφυών που εκπροσωπούν στο έθνος σας τη λυρική ανθρωπότητα, επιτρέψατέ μου να σταματήσω, και πάλι εγκάρδια να σας χαιρετήσω με τας ευχαριστίας μου.»

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο υπουργός της Παιδείας του Ράιχ κ. Ρουστ προέβη, προ της αναχωρήσεώς του εξ Αθηνών, εις δηλώσεις [για τη γερμανική συμβολή στις ανασκαφές της Ολυμπίας].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή