Τα Σαββατιάτικα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος στην «Αποστολή»

Αρωμα Εκκλησίας θα έχει η ερχόμενη εβδομάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής, της «Αποστολής». Φαντάζομαι ότι η επίσκεψη αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου που έχει διαδραματίσει η Εκκλησία στα χρόνια της κρίσης. Πληροφορούμαι ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά για τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης για την Εξεταστική για την Υγεία στη Βουλή. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί το δείπνο του Κυριάκου με τον κ. Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Ν.Δ., μαζί με τον διευθυντή της «Αποστολής» Κωστή Δήμτσα και τον διευθυντή Τύπου του Χάρη Κονιδάρη, ο οποίος ήταν συμμαθητής και συμφοιτητής του Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος θα συνοδεύεται από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Εκκλησία και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου, Μακάριο Λαζαρίδη. Οσο κορυφώνεται η πορεία προς την εξουσία, τόσο πιο πολύ ζεσταίνονται οι σχέσεις με την Εκκλησία. Περιμένω να δω εάν θα υπάρξει τοποθέτηση για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση. Και υποθέτω ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα αναφερθεί στα γνωστά βάτα στα οποία έπεσε ο πρωθυπουργός…

Ψηλά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση και για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο που η Ν.Δ., και δη ο Κωστής Χατζηδάκης, εξακολουθεί να το κρατάει ψηλά στην ατζέντα. Γι’ αυτό και η ειδική εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης στο Μοσχάτο –παρουσία του Κ. Μητσοτάκη–, όπου η Ν.Δ. κάλεσε φορείς, εταιρείες και συνδικαλιστές του χώρου της ενέργειας. Το ενδιαφέρον είναι ότι προσκλήθηκαν και συμμετείχαν και εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ. Για την ακρίβεια, το «παρών» έδωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Ανδριώτης. Θυμίζω ότι ο Ανδριώτης έχει διοριστεί από την κυβέρνηση, όμως, οι διοργανωτές τού έδωσαν τον λόγο. Το ότι προσπαθούσε να αποδομήσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και να αμφισβητήσει τα στοιχεία ήταν προφανώς αναμενόμενο. Το ότι η εκδήλωση δεν ήταν ανταλλαγή μονολόγων, αλλά έγινε διάλογος, είναι σπάνιο. Νέοι κομματικοί καιροί, νέα ήθη.

Λυκοσυμμαχίες

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση πρέπει να χαίρεται με τις απόψεις που εξέφρασε ο Β. Σόιμπλε για το ΔΝΤ και οι οποίες βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον Π. Τόμσεν. Ομως, πηγή με μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών τα τελευταία χρόνια έλεγε ότι, προφανώς, οι απόψεις του Δανού για την ανάγκη ριζικών μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν εκνευρίσει τον Σόιμπλε. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάπου εδώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα ανέλυε πώς λειτουργούν οι λυκοσυμμαχίες…

Τίτλος τιμής

Κανένας δεν γλιτώνει από την κριτική του Ερντογάν. Πολύ περισσότερο οι Βρυξέλλες. Η επισήμανση του Μαργαρίτη Σχοινά στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Κυριακής ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ανεξάρτητες έρευνες για τις «φερόμενες παρατυπίες», είχε ως αποτέλεσμα ολοσέλιδο αφιέρωμα και πρωτοσέλιδο στη φιλοκυβερνητική «Χουριέτ». Και δεν ήταν θετικό, οπότε μάλλον ισοδυναμεί με τίτλο τιμής. Ακόμη μεγαλύτερο και από το να σε «θάβει» η «Αυγή».

#metonMikroutsiko στο πιάνο

Ως χώρα καλά κάνουμε και διαφημίζουμε την ήπια ισχύ (soft power) μας. Εξάλλου, δεν έχουμε και άλλη επιλογή. Κάπου εδώ το πνεύμα του Νίκου Κοτζιά συνάντησε αυτό του Joseph Nye, που στο διάσημο ομότιτλο βιβλίο του υποστηρίζει ότι το μέσο επιτυχίας στη διεθνή σκηνή είναι η ικανότητα του κράτους να πείθει και να επιτυγχάνει τους στόχους του με τη δύναμη των συμμαχιών, των πολιτικών ιδανικών και του «ικανού να εμπνεύσει άλλα έθνη» πολιτισμού του. Τα δύο πρώτα τα παρακάμπτω. Το τρίτο είναι ο λόγος που ο Κοτζιάς οργανώνει την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ζάππειο το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Το πρόγραμμα, στο οποίο θα μετάσχουν εκπρόσωποι αρχαίων πολιτισμών –ξεχωρίζω τους Κινέζους– θα είναι πλούσιο. Και θα κορυφωθεί τη Δευτέρα, καθώς την εκδήλωση θα ανοίξει ο Προκόπης Παυλόπουλος και θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας. Πριν από αυτούς θα εμφανιστεί ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο τελευταίος στο πιάνο. Θυμίζω ότι είναι προσωπικός φίλος του Κοτζιά και του είχε κάνει την τιμή και στο μεγάλο πάρτι γενεθλίων που είχε οργανώσει ο ΥΠΕΞ στο «Κεντρικόν», τον Δεκέμβριο του 2015.

Koυίζ

Ποιoς είναι ο επόμενος Ευρωπαίος επίτροπος –μετά τον Πιερ Μοσκοβισί– που θα παρασημοφορηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την –αμήν!– ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Για να σας βοηθήσω, η σχετική συνεννόηση έγινε με τη μεσολάβηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αυτή κι αν είναι είδηση.

Σταύρωση

Κανένας ποτέ δεν μετάνιωσε για κάτι που δεν είπε. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο λόγος που ο Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς να σχολιάσει τον Βαγγέλη Αντώναρο ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στην Κατερίνα Παπακώστα αποκαλύπτοντας ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τής είχε δώσει έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούται ως ψηφοφόρος της Β΄ Αθηνών, απάντησε λακωνικά: «Τι να σχολιάσω, ότι έβαλε σταυρό στις προηγούμενες εκλογές που έγιναν με λίστα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή