Το Εξάγωνο Μπαλάρ, η Γαλλία, η άμυνα

Το Εξάγωνο Μπαλάρ, η Γαλλία, η άμυνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι γνωρίζουν ότι το αντίστοιχο του αμερικανικού Πενταγώνου είναι στην περίπτωση της Γαλλίας ένα Εξάγωνο. Το «Eξάγωνο Μπαλάρ» είναι ένα σύγχρονο κτίριο στο Παρίσι, το οποίο στεγάζει το γαλλικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο. Ο διπλός συμβολισμός που αιωρείται είναι προφανής. Οι Γάλλοι αποκαλούν την (μητροπολιτική) πατρίδα τους «Εξάγωνο», ενώ η στέγαση στο αρχιτεκτόνημα Μπαλάρ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας είναι ένας έμμεσος πλην σαφής παραλληλισμός ισχύος. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση σε ζητήματα άμυνας ανάμεσα στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένου ότι το «εξάγωνο» που ονομάζεται Γαλλία αποτελεί τη βασική γεωγραφική μάζα και πολιτική οντότητα που καλύπτει τη δυτική Ευρώπη, γίνεται σαφές πως ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στους τομείς άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. είναι ενδεχομένως σημαντικότερος από αυτόν που πιθανότατα θα ήθελαν οι ίδιοι οι Γάλλοι. Δεδομένου, μάλιστα, ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το κενό στα ζητήματα άμυνας θα διευρυνθεί, με τη Γερμανία να παραμένει μάλλον διστακτική σε αυτό τον τομέα, τότε είναι βέβαιο πως το Παρίσι θα βρεθεί ενώπιον διλημμάτων.

Ηδη η Γαλλία δυσκολεύεται σημαντικά στο να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλη την επικράτειά της. Εκ των πραγμάτων, η τρομοκρατία είναι μια υβριδική απειλή, η οποία ολοένα και περισσότερο εισέρχεται στην καθημερινότητα όχι μόνο των αστυνομικών, αλλά και των στρατιωτικών επιτελών ανά την υφήλιο. Η κάλυψη του κενού που θα αφήσει η Βρετανία ήδη απασχολεί τη Γαλλία, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις για εκσυγχρονισμό του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ». Γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω μεγέθυνση του στόλου με νέες φρεγάτες, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαφυλαχθούν γαλλικά συμφέροντα και στην Ανατ. Μεσόγειο όπου εταιρείες έχουν εμπλακεί στις έρευνες για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η παραπάνω είναι μια μάλλον παραμελημένη διάσταση όσων διακυβεύονται στις εκλογές που διεξάγονται αύριο στη Γαλλία. Στη φάση την οποία διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως θεσμός, αλλά και η Ευρώπη ως συμβολισμός, ένα πολιτικά αδύναμο και απομονωμένο Παρίσι κρύβει μόνο κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή