Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν την κυβέρνηση, ωστόσο στη σημερινή συγκυρία πλήρους εξάρτησης από τους δανειστές έχει σημασία και η εικόνα που έχουν οι εταίροι. Τόσο σε επίπεδο ηγετών, όπως κατέστη σαφές κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όσο και σε αυτό των κορυφαίων στελεχών των θεσμών, όπως φάνηκε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού δεν είναι αρνητική.

Δεν ξεχνούν τον λαϊκισμό του κ. Αλέξη Τσίπρα –από τις ψεύτικες υποσχέσεις, τα νταούλια, και τα go back Mrs Merkel της αντιπολιτευτικής περιόδου, μέχρι τον «τσαμπουκά» και την προκλητική στάση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης– αλλά σήμερα πλέον θεωρούν ότι ο παραπλανητικός ριζοσπαστισμός έχει εκλείψει και σε «γενικές γραμμές» έχει αποκατασταθεί μια κάποια κανονικότητα. Με καθυστερήσεις, με παλινδρομήσεις, αλλά έχει αποκατασταθεί.

Βλέπουν το πολλαπλάσιο, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, πρωτογενές πλεόνασμα, το γεγονός ότι, παρά τις αντιστάσεις, τον «πόνο» και τα «κλάματα», εφαρμόζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις, ότι για παράδειγμα πιθανώς να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, έστω και διά της τεθλασμένης, ή ότι υλοποιούνται κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, έστω και με τεράστιες καθυστερήσεις και κάθε είδους καταγγελίες.

Θέλουν, λοιπόν, να συνεχίσει ο Αλέξης Τσίπρας, όχι γιατί τον αγαπούν, ούτε από κυνισμό και με στόχο να τον φθείρουν, αλλά γιατί κατανοούν ότι, με δεδομένες τις παθογένειες της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση είναι σε καλύτερη θέση να υλοποιήσει τα περισσότερα από αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία, σε γενικές γραμμές, θα αναγκασθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενοχλούνται από τις περιοδικές κυβερνητικές κορώνες και τις βολές που εκτοξεύονται κατά των δανειστών, διαπιστώνουν την ανικανότητα ορισμένων υπουργών και βιώνουν την ιδεοληψία άλλων, ωστόσο με το οικονομικό επιτελείο υφίσταται πλέον μια λειτουργική συνεργασία. Το «κεφάλαιο Βαρουφάκη» έχει κλείσει, και μιλούν για σοβαρότητα και ευπρέπεια των αρμόδιων υπουργών. Και μπορεί να επιμένουν στην ανάγκη να «τρέξει» πιο γρήγορα η απελευθέρωση της οικονομίας, αλλά δεν φθάνουν στο σημείο να προτιμούν πρόωρες εκλογές.

Το κατά πόσον, μετά τις παλινωδίες του παρελθόντος, ο Αλέξης Τσίπρας έχει όντως προσχωρήσει στον ευρωπαϊκό ρεαλισμό και θα αξιοποιήσει τον χρόνο που του απομένει προτάσσοντας το καλό της χώρας, ή θα επικεντρωθεί στην προσωπική και κομματική επιβίωση, μένει να φανεί. Η επιλογή είναι δική του. Και θα κριθεί από αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή