Το «δίκτυο»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Μάρκους Γουόκερ, επικεφαλής μέχρι πρότινος του γραφείου της Wall Street Journal στην Αθήνα, στη Μαριάννα Κακαουνάκη (Γεύμα με την «Κ», 30.4.17, «Η Ελλάδα χάνει πολύτιμο χρόνο»): «Θα ήθελα να πω», λέει ο Γουόκερ σε ένα σημείο, «πως όποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει έναν μοναδικό κίνδυνο για τους θεσμούς και ότι είναι πρωτόγνωρα αδίστακτος –πράγμα που ακούω συχνά– μάλλον ξεχνάει πως παρόμοιες καταστάσεις συνέβαιναν και στο παρελθόν και βέβαια αγνοεί πως πολλές από αυτές τις “κακές συμπεριφορές” του ΣΥΡΙΖΑ που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια –τις τηλεοπτικές άδειες και την πίεση που ασκήθηκε στο ΣτΕ, την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής κ.ο.κ.– έγιναν με τη συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονται και από τα παλιά κόμματα. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Αυτή τη στιγμή, στελέχη από τα δύο παλιά κόμματα έχουν ανασυγκροτηθεί με κάποιους από το νέο κόμμα και επιτίθενται σε όποιον τους προκαλεί. Τους ονομάζω “το δίκτυο”».

Από το αρχικό ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε δει ξένους δημοσιογράφους, έμπειρους και έγκυρους, να έχουν μια μάλλον στρεβλή εικόνα του λεγόμενου «ελληνικού προβλήματος». Η Guardian είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς είχε δει τον (αντιπολιτευόμενο) ΣΥΡΙΖΑ ως ένα ευρωπαϊκού τύπου αριστερό κόμμα. Δυστυχώς, (και) οι Βρετανοί αριστεροί ταυτίζουν τις φαντασιώσεις τους με την πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο μου μεταφέρουν γερμανόφωνοι φίλοι και συνεργάτες σχετικά με εφημερίδες της γερμανικής Aριστεράς.

Είναι πράγματι αποκαρδιωτικό να περνάς από τη δημοσιογραφία της ισοπεδωτικής δαιμονοποίησης σύσσωμου του ελληνικού έθνους σε μια αφελή, μονομερή και ελάχιστα ενημερωμένη δημοσιογραφία που είδε κάτι το ευρωπαϊκό σε ένα κατ’ εξοχήν αντιευρωπαϊκό κόμμα.

Ο Γερμανοβρετανός Μάρκους Γουόκερ δείχνει να διαφέρει και μάλλον έχει καταλάβει κάτι πολύ ουσιαστικό: ότι το «ελληνικό πρόβλημα» δεν είναι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι σίγουρος, βέβαια, ως προς αυτό που λέει ότι σε πολλές από τις «“κακές συμπεριφορές” του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμμετοχή και άνθρωποι από τα παλιά κόμματα». Νομίζω πως εδώ τη μερίδα του λέοντος την έχει το ΠΑΣΟΚ.

Το βέβαιο όμως είναι, και αυτό το έχει αντιληφθεί καλά ο Γουόκερ, πως υπάρχει ένα ολόκληρο πολιτικό (υπο)σύστημα, το «δίκτυο» όπως το ονομάζει ο Γουόκερ (το οποίο ανθίζει μια χαρά και εντός της Νέας Δημοκρατίας), που όχι μόνον δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τίποτα.

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε αυτό το «δίκτυο»: όσοι προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κρύβουν όσο μπορούν αυτή τους τη στάση. Στον ΣΥΡΙΖΑ την είχαν «κάνει σημαία» από την αρχή.

Βεβαίως, αυτό που μάλλον διαφεύγει από τον Μάρκους Γουόκερ είναι ότι τα παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακατέχονται από μιαν έμφυτη αντιπάθεια προς τον κοινοβουλευτισμό. Και ως προς αυτό ειδικά, ναι, «ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει έναν μοναδικό κίνδυνο για τους θεσμούς και είναι πρωτόγνωρα αδίστακτος»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή