Η εθνική μας δυστροπία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε δύστροπος λαός; Ναι, είμαστε δύστροπος λαός. Για καλό και για κακό. Αν δεν ήμασταν δύστροποι, αν ο συλλογικός μας χαρακτήρας ήταν ηπιότερος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε επιβιώσει μετά τόσους αιώνες ιστορικής πορείας. Κι αν κατά το κοινώς λεγόμενον κατακτήσαμε τους Ρωμαίους με την παιδεία μας, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους Φράγκους ή τους Οθωμανούς. Τότε οι Ελληνες διέσχιζαν την έρημό τους. Τα περασμένα τους θαύματα δεν γοήτευαν τους άξεστους ιππότες ούτε τις στρατιές του Αλλάχ. Οσο για το filioque, δεν νομίζω ότι απασχολούσε πραγματικά τους κατοίκους της Γαστούνης. Δεν κατάφεραν να μας αφομοιώσουν, εκτός των άλλων, λόγω της δυστροπίας μας, του πείσματός μας, της προσήλωσής μας στον αυτοκράτορα εαυτό μας.

Δεν εννοώ ότι η δυστροπία είναι απαραιτήτως κάτι αρνητικό, εκτός αν τρως στο ίδιο τραπέζι μαζί της. Πάρτε τις ιστορίες της Επανάστασης του ’21. Ολο παραξενιές και ιδιοτροπίες, αφόρητοι χαρακτήρες που ο ένας παλεύει να ρίξει τον άλλον. Πάρτε και την κλασική αρχαιότητα. Εκεί πια οι αεί παίδες είχαν αναγάγει τον δύστροπο χαρακτήρα τους σε πολιτική τέχνη. Από τον Θεμιστοκλή που εξαπάτησε τον Ευρυβιάδη ώς τον Περικλή που ολοκλήρωσε τη δημοκρατία για να εξημερώσει όλο το απόθεμα της δυστροπίας που κουβαλούσε η πόλη του.

Στο άδοξο παρόν μας μπορούμε να χρεώσουμε την αδυναμία εξορθολογισμού της δυστροπίας μας. Την άρνησή μας να την καθαρίσουμε από τα περιττά και τα παρωχημένα για να την προσαρμόσουμε στη ζωή μας και να τη μετατρέψουμε σε δύναμη. Ιστορική κόπωση; Μάλλον ιστορική αμέλεια, παροιμιώδης αδιαφορία απέναντι στο ουσιώδες και στο επουσιώδες. Τι λέγαμε για την παιδεία;

Πρόπερσι έκλεισαν οι τράπεζες. Εφταιγε η φαλακρή Βουγιουκλάκη της οικονομίας, όμως φταίνε ακόμη περισσότερο όσοι, μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, δεν έκαναν τίποτε για να καταργήσουν τους ελέγχους κεφαλαίων. Πόσες μικρές επιχειρήσεις έχουν βουλιάξει εξαιτίας τους; Πόσοι άνεργοι έχουν προστεθεί στον θλιβερό κατάλογο της πανωλεθρίας μας; Δεν άνοιξε μύτη όταν έκλεισαν οι τράπεζες, και συνηθίσαμε στον έλεγχο κεφαλαίων. Κάτι ηλίθιοι κομμουνιστές προσθέτουν χρέη στο χρέος χωρίς καμιά αντίδραση, ώσπου έρχεται εκείνη η αλογόμυγα που ξυπνάει τις αναμνήσεις του δύστροπου εαυτού μας. Ε όχι και ν’ ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές!

Η εθνική μας δυστροπία, αυτή που δεν μας άφησε να αφομοιωθούμε από τους Φράγκους και έδιωξε τους Βαυαρούς δίνει τη μάχη των μαχών. Η μάχη για να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές. Βαστάτε Ελληνες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή