ΑΠΟΨΕΙΣ

Η λυδία λίθος και το ΥΠΠΟ

Ας είμαστε επιεικείς. Ενας υπουργός δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει όλα τα θέματα του υπουργείου του σε βάθος. Γι’ αυτό υπάρχουν οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι σύμβουλοι. Για να καλύπτουν τα κενά γνώσης των υπουργών. Ομως από το προχθεσινό φάλτσο της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου, που ακούστηκε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες έτρεχαν μέσα στη νύχτα να το μαζέψουν, συμπεραίνει κανείς ότι το θέμα δεν είναι αν έχει καλούς συνεργάτες αλλά αν έχει τον έλεγχο του υπουργείου της.

Να εξηγήσουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Προχθές η υπουργός ανακάλυψε ότι το κέλυφος του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και ο πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων μπορεί και να είναι διατηρητέα και ζήτησε την αναπομπή της Απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Λίγες ώρες αργότερα εστάλη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, που μας ενημέρωνε ότι η υπουργός Πολιτισμού ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της επανεξέτασης τριών κτιρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. «Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος», έγραφε η ανακοίνωση-αναδίπλωση και μας έκανε να αναρωτηθούμε γιατί ο «ενδελεχής έλεγχος» έγινε κατόπιν εορτής. Η κ. Κονιόρδου όφειλε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να κάνει αυτόν τον έλεγχο προτού υπογράψει την αναπομπή. Δεν το έκανε. Επίσης η υπηρεσία του ΥΠΠΟ (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων) που, όπως προκύπτει από το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε χθες η «Κ», ζήτησε την αναπομπή, γιατί δεν την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για μια τέτοια κίνηση; Υπάρχει άγνοια; Υπάρχει εντολή για εκ νέου μπλοκάρισμα στην επένδυση του Ελληνικού; Υπάρχουν παραμάγαζα και άνθρωποι με δικές τους «ατζέντες» μέσα στο ΥΠΠΟ, που παρασύρουν την υπουργό; Αλλα ας αφήσουμε το Ελληνικό, για να θυμηθούμε δύο άλλα φλέγοντα θέματα του υπουργείου Πολιτισμού. Την ολοκλήρωση της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ως προς το πρώτο, και μετά το δημιοσίευμα της «Κ» (23/02/2017) και την αποκάλυψη για τις νέες καθυστερήσεις που φυσικά θα κοστίσουν και σε χρήμα, ακόμη, δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση.

Οσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από πηγές του ΤΑΠ, ό,τι έπρεπε να γίνει έχει γίνει, γιατί δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται; Γιατί αργεί; Την ίδια ακριβώς απορία διατυπώνει και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Ξυδάκης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες, ο οποίος μάλιστα συμπληρώνει ότι «σε περίοδο αύξησης των τουριστών και, όλως παραδόξως, μείωσης των πληρωμένων εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους (ΕΛΣΤΑΤ, α΄ 9μηνο 2016), το σύστημα e-ticketing δεν έχει ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται». Η κ. Κονιόρδου μέχρι σήμερα κυρίως δημιουργεί ερωτήματα. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει να απαντάει.