Κέρδη Μακρόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μετρήσεις της γαλλικής κοινής γνώμης βρίσκουμε ότι υπάρχει ένα 31% που «δεν συμπαθεί καθόλου» τον κ. Μακρόν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κ. Λεπέν είναι 51%. Η αναμενόμενη νίκη του νεαρού υποψηφίου θα στηριχθεί, εφόσον επιβεβαιωθεί, σε αυτή τη βασική διαφορά. Προσέξτε ότι εκείνοι που δηλώνουν ότι τους αρέσει «πολύ και αρκετά» είναι 24%, ενώ το αντίστοιχο για την κ. Λεπέν είναι 25%. Στην προχθεσινοβραδινή τηλε-συμπλοκή των δύο κι ενώ πολλοί ήσαν εκείνοι που περίμεναν ότι η έμπειρη και επιθετική Μαρίν θα έκανε «μια χαψιά» τον «μικρό», όπως είχε χαρακτηριστικά πει ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πολιτικός των Ρεπουμπλικανών, τελικά ο Εμανουέλ έκανε την ανατροπή. Κράτησε την ψυχραιμία του απέναντι στις κακόηχες επιθέσεις «επί προσωπικού» και αντεπιτέθηκε λέγοντας στην αντίπαλό του ότι λέει «ανοησίες», ίσως με μια υπερβολική επανάληψη. Αντέδρασε με μέτρο αλλά και σαφήνεια στις επιθέσεις περί δήθεν σκανδάλων της υπουργικής του θητείας, που «ψήνονται» στο Διαδίκτυο χωρίς ποτέ να υπάρξουν σοβαρά επιχειρήματα ή ντοκουμέντα.

Απέτυχε όμως και η κεντρική προσπάθεια της κ. Λεπέν που προσπάθησε να εμφανίσει τον κ. Μακρόν ως τον ψυχογιό του απερχόμενου προέδρου Ολάντ, καθαιρεμένου ήδη στα μάτια της κοινής γνώμης. Οσοι πιστεύουν κάτι παρόμοιο, έχουν ήδη ξεκαθαρίσει την πρόθεση ψήφου τους και δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξουν μετά την τηλεοπτική δίωρη παράσταση.

Το κύριο όμως ενδιαφέρον, ειδικώς μάλιστα για εμάς του Ελληνες, είναι διπλό. Πρώτον, όσα είχε να πει ο Μακρόν, η πλατφόρμα ιδεών, προθέσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών είναι θετικά για την υπόθεσή μας. Οδηγούν στην ενίσχυση της Ευρώπης, της αλληλεγγύης και, κυρίως συντηρούν την ελπίδα ότι η ελληνική υπόθεση θα παραμείνει προσφιλής στη λίστα προτεραιοτήτων της Γαλλίας.

Ιδιαιτέρως, μάλιστα, τώρα που διαπιστώσαμε πόσο έξω έχει πέσει ο κ. Τσίπρας και σε αυτό το ζήτημα, αφού η γαλλική προεκλογική περίοδος πέρασε ως να μην υπήρξε ποτέ η ελληνική υπόθεση. Επομένως, αυτό που περίμενε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή ότι η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, ο κίνδυνος να μη βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους και να προκληθεί μια νέα ελληνική κρίση θα βάραινε στα ευρωπαϊκά πράγματα δεν πραγματοποιήθηκε. Η δεύτερη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι επιχειρήματα, πολιτικές και απόψεις που κέρδισαν, δυστυχώς, στην πατρίδα μας σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, θα υποστούν μία ακόμη, καθοριστική, ήττα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή