Ο Φλωμπέρ στη Βουλή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια η αποθήκη των κοινοτοπιών. Και γεμάτη. Κουτιά πάνω σε κουτιά, φάκελοι δίπλα σε φακέλους. Οι τοίχοι της πάντως έχουν προβλεφθεί ελαστικοί, σαν το κορμί του Τιραμόλα ή του ενός εκ των «Φαντάστικ Φορ» της «Μάρβελ». Ωστε να υπάρχει πάντα χώρος για τα νεότερα επιτεύγματα μιας αέναης παραγωγής. Κάπου εκεί κυκλοφορεί το φάντασμα του Γουσταύου Φλωμπέρ, εξοπλισμένο με λάπτοπ, που συγκεντρώνει υλικό για τους επόμενους τόμους του «Λεξικού των κοινών τόπων». Εκεί μέσα τρυπώνουμε σχεδόν όλοι, ποιος σπάνια – ποιος συχνά, για να δανειστούμε κλισεδάκια, τσιτάτα, εξυπναδούλες που συνήθως δεν είναι παρά χαζομαρίτσες, η ρηχότητα των οποίων αποκαλύπτει αμέσως την αντιδραστικότητά τους.

Στην αποθήκη αυτή χώρεσαν προχθές κάποια στελέχη της Βουλής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να πικάρει τον υπουργό Οικονομικών, θύμισε παλαιότερη δήλωσή του («Θα παραιτηθώ αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από 9.000 ευρώ»), και απεφάνθη πως «ο Τσακαλώτος θα παραιτηθεί γιατί φοράει παντελόνια». Ποτέ δεν έλειψε η παντελονολογία από τη Βουλή, μόνο κάθε 8 Μαρτίου απουσιάζει. Και μας βάζει πάντα σε σκέψεις, όχι βέβαια για τον βαθμό φεμινιστικής εγρήγορσης των βουλευτών, που ψηφίζονται όσο ξέρω και από γυναίκες, αλλά για τον βαθμό αρρενοπρέπειας των χλαμυδοφόρων προγόνων μας ή των φουστανελάδων του ’21 και των ευζώνων του ’40. Μπαγιάτικη έτσι κι αλλιώς η σκέψη ενός πολιτικού που έφτιαξε δύο κόμματα Ι.Χ., για να επιστρέψει στη βάση του (τόση ΡΙΚΣΣΥ πια), λογικό είναι να σιτίζεται απ’ ό,τι χλεύαζε ο Φλωμπέρ.

Ο Νίκος Δένδιας επέλεξε άλλον κοινό τόπο, επίσης αντιδραστικό, οι ρίζες του οποίου κρατούν από το δόγμα του Σωτήρη Κούβελα (υπουργού Πολιτισμού κάποτε…), που εξίσωνε ποιητές και λαπάδες. «Εδώ δεν είμαστε φιλολογικός σύλλογος» απεφάνθη ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., που σαν υπουργός Δημοσίας Τάξεως μάλλον δεν θα ’χε χρόνο να παρακολουθεί τη δραστηριότητα φιλολογικών συλλόγων, φαίνεται όμως καλά πληροφορημένος. Πού βρήκε τις πληροφορίες του; Μα στην επίσης τεράστια αποθήκη όπου οι σοβαροί, οι λογικοί άνθρωποι στοιβάζουν τις προκαταλήψεις τους για τα ψώνια: φιλολογούντες, ποιητές, κουλτουριαραίους και λοιπούς χασομέρηδες και χαζοβιόληδες. Αλλά έπειτα απ’ όσα είπε για τη Γεωργία Βασιλειάδου ο κ. Δένδιας, η ακρισία του δύσκολα θα σπάσει το ρεκόρ της.

Οσο για το «Θα παραιτηθώ αν…» του κ. Τσακαλώτου, από την αποθήκη των κοινών τόπων αντλήθηκε κι αυτό. Από το τμήμα με τον τίτλο «Μεγάλα λόγια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή