Ο μαρμάρινος στρατός του Ελληνικού

Ο μαρμάρινος στρατός του Ελληνικού

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίμαι βέβαιος ότι κάτι θα έχετε ακούσει για τον πήλινο στρατό της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, θα σας δώσω περιληπτικά μερικά στοιχεία σχετικά με τον περίφημο αυτόν στρατό.

Αποκαλύφθηκε τυχαία το 1974, όταν δύο χωρικοί έσκαβαν ένα πηγάδι. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περισσότεροι από 8.000 στρατιώτες, 130 άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού. Ο στρατός αυτός δημιουργήθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, τον Qin Shi Huang Di, από τον οποίο η Κίνα πήρε το όνομά της. Η κατασκευή του τάφου ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο μετέπειτα αυτοκράτορας ήταν 13 χρονών. Χρειάστηκαν 36 χρόνια και ο μόχθος 700.000 σκλάβων για να κατασκευαστεί ο στρατός αυτός, όπου δεν υπάρχουν δύο όμοιοι στρατιώτες! Ολοι οι σκλάβοι θάφτηκαν ζωντανοί για να κρατηθεί μυστική η τοποθεσία του στρατού, ο οποίος δημιουργήθηκε για να φυλάει τον τάφο του αυτοκράτορα στη μετά θάνατο ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι γνωρίζουν πού βρίσκεται ο τάφος του αυτοκράτορα, αλλά για άγνωστο σε εμάς λόγο, δεν έχουν προχωρήσει σε ανασκαφή του χώρου, ο οποίος φημολογείται ότι περιλαμβάνει ποτάμια από υδράργυρο, βουνά από μπρούντζο, δέντρα από jade και άστρα από μαργαριτάρια. Ισως φοβούνται ότι αν αποκαλύψουν τον τάφο, μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα ευρήματα, όπως έγινε με τον πήλινο στρατό. Οι πήλινοι στρατιώτες είναι όλοι χρωματισμένοι, αλλά όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα χάνουν τα χρώματά τους. Σήμερα, υπάρχουν μερικοί μόνο έγχρωμοι στρατιώτες που διατηρούνται σε ελεγχόμενο χώρο. Αυτή είναι ίσως η μόνη λογική εξήγηση, δεδομένου ότι έχει εξακριβωθεί ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα πήλινοι στρατιώτες οι οποίοι παραμένουν θαμμένοι, μέχρι να βρεθεί τρόπος να διατηρηθούν τα χρώματά τους.

Ολα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόσφατα όμως (Οκτώβριος 2016) διατυπώθηκε η θεωρία ότι ο πήλινος στρατός δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση Ελλήνων τεχνιτών. Η θεωρία αυτή ενισχύθηκε όταν βρέθηκε σε επαρχία της Κίνας Ευρωπαϊκό DNA, αλλά και από το γεγονός ότι οι Κινέζοι (σε αντίθεση με τους Αρχαίους Ελληνες) δεν έφτιαχναν αγάλματα σε φυσικό μέγεθος. Οι πήλινοι στρατιώτες έχουν ύψος 1,80 μέχρι 1,95 μέτρα, ενώ όλα τα αγάλματα που έχουν βρεθεί είναι ειδώλια ύψους μέχρι 20 εκατοστών.

Νεότερα ευρήματα (Μάρτιος 2017) αναφέρουν ότι η θεωρία επιβεβαιώθηκε πλήρως, γιατί στον τάφο όπου θάφτηκαν ζωντανοί οι εργάτες, βρέθηκε ελληνική επιγραφή, που λέει ότι ο πήλινος στρατός δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση Ελλήνων τεχνιτών οι οποίοι είχαν σημαντική εμπειρία στο εγχείρημα, γιατί είχαν δημιουργήσει έναν παρόμοιο στρατό από μαρμάρινους στρατιώτες, οι οποίοι είναι θαμμένοι μαζί με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Δυστυχώς η επιγραφή δεν λέει πού είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να βρίσκεται θαμμένος στα 6.200 στρέμματα του Ελληνικού! Φαίνεται όμως ότι αυτό το μυστικό είναι γνωστό σε πολύ λίγους αρχαιολόγους οι οποίοι δεν προχωρούν σε ανασκαφή για την αποκάλυψη του μαρμάρινου στρατού και του τάφου, διότι φοβούνται ότι τα έγχρωμα αγάλματα θα χάσουν το χρώμα τους (όπως έγινε στην Κίνα) και επιπλέον περιμένουν μέχρι οι Κινέζοι να βρουν την κατάλληλη μέθοδο για να ανασκάψουν τον δικό τους τάφο, ώστε να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξίσου πιθανή εξήγηση. Πράγματι, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται βαθιά μέσα στη γη του Ελληνικού και γι’ αυτό οι ξένοι θέλουν πολύ γρήγορα να προχωρήσουμε σε χτίσιμο της περιοχής, ώστε ο τάφος να θαφτεί για καλά και να μη βρεθεί ποτέ. Το σκεπτικό τους είναι ότι αν βρίσκαμε τον τάφο θα λύναμε όλα τα οικονομικά προβλήματά μας και δεν θα είχαμε ανάγκη κανένα, ενώ αυτοί θέλουν να μας κρατούν όμηρους.

Είμαι βέβαιος ότι αν σταματούσα εδώ, πολλοί θα πίστευαν την απίθανη ιστορία του Μαρμάρινου Στρατού του Ελληνικού. Εδώ υπάρχουν 2.246.064 Ελληνες που ψήφισαν τον Τσίπρα στις 25 Ιανουαρίου 2015 γιατί πίστεψαν ότι θα καταργούσε το Μνημόνιο με ένα Νόμο και ένα Αρθρο. Ακόμα υπάρχουν χιλιάδες «αυτόχθονοι Ελλάνιοι» που πίστεψαν τα 600 δισεκατομμύρια του Σώρρα. Λάθος μου. Πίστεψαν ότι ο Σώρρας πούλησε την τεχνολογία του Απόλλωνα στον Obama και εισέπραξε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις το 31% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, ενώ το 81% πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που κινούν τα παγκόσμια νήματα σε βάρος της Ελλάδος! Γιατί λοιπόν να μην πιστέψουμε ότι ξέρουμε πού είναι ο τάφος, που θα μας έλυνε όλα τα οικονομικά προβλήματα, αλλά αόρατες δυνάμεις μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε για να μένουμε πάντοτε «σκλάβοι».

Τέρμα η πλάκα. Πάμε τώρα στα σοβαρά. Ακούσαμε ότι το «δάσος» του Ελληνικού κρύβει αρχαιολογικούς θησαυρούς. Το αεροδρόμιο άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 και όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το κλείσιμό του το 2001, συνεχώς επεκτείνεται σε διαδρόμους και κτίρια; Γιατί δεν βρέθηκαν αρχαία στις θεμελιώσεις όλων αυτών των κτιρίων που κατά καιρούς χτίστηκαν στον χώρο; Ακόμα και μετά το κλείσιμό του, δημιουργήθηκαν εκεί δυο Ολυμπιακά Ακίνητα χωρίς να τεθεί θέμα αρχαιολογικών χώρων. Τώρα που πρόκειται να γίνει η εμπορική εκμετάλλευση του χώρου ανακαλύψαμε τα αρχαία και τα δάση. Εδώ και 17 χρόνια που έπαψε να λειτουργεί σαν αεροδρόμιο δεν είδα κανένα να σκάβει στον χώρο προκειμένου να βρει τα αρχαία. Αμαξοστάσιο έγινε ένα μεγάλο τμήμα του. Αλλα κτίρια έχουν καταληφθεί από μετανάστες και συλλογικότητες, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για τα «διατηρητέα» κτίρια που ερημώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι πράγματι υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο. Πώς θα αποκαλυφθούν αυτά αν δεν αρχίσουν οι εκσκαφές και οι ανασκαφές; Απλούστατα δεν θα αποκαλυφθούν. Οπότε είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν, στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχουν. Πάρτε, για παράδειγμα, το μετρό της Αθήνας. Κατά την κατασκευή του βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ουδέποτε θα τα βλέπαμε γιατί κανένας δεν θα έσκαβε κάτω από τις πολυκατοικίες για να τα αποκαλύψει. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Και εκεί ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ποτέ δεν θα βλέπαμε αν δεν ξεκινούσαν οι εργασίες για το μετρό. Ολα τα ευρήματα προστατεύθηκαν και συνυπάρχουν με τις σύγχρονες κατασκευές. Πρώτοι οι αρχαιολόγοι θα έπρεπε να επιδιώκουν την έναρξη των εργασιών, ώστε αν υπάρχουν αρχαία να αποκαλυφθούν και να προστατευθούν, όπως έγινε στο μετρό και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θέλετε ένα πολύ πειστικό επιχείρημα; Αφορά την περίφημη υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης. Το έργο ξεκίνησε το 2007. Ως συνήθως, κατά του έργου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ομάδες πολιτών, ενώ τον Μάρτιο του 2008 το υπουργείο Πολιτισμού υιοθέτησε γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για κατασκευή του έργου με μετροπόντικα στα 25 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και όχι στα 15 μέτρα όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Ετσι, έπρεπε να εκπονηθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να αναθεωρηθούν πολλές μελέτες του έργου, ενώ το κόστος αυξήθηκε κατά 150 εκατ. ευρώ. Αυτό οδήγησε σε καταγγελία της σύμβασης λόγω αθέτησης του Δημοσίου και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016, τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι η τοκιζόμενη αποζημίωση του παραχωρησιούχου ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια ευρώ, για ένα έργο που δεν έγινε ποτέ! Μια γνωμοδότηση του ΚΑΣ, μας κόστισε μια περιουσία και τυχόν (σημαντικά) αρχαιολογικά ευρήματα, που μπορεί να υπάρχουν κάτω από τη θάλασσα, θα παραμένουν αιώνια θαμμένα!

Το ΚΑΣ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, «…γνωμοδοτεί για θέματα που σχετίζονται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προβολή, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας…». Διερωτώμαι: Με την παραπάνω γνωμοδότησή του το ΚΑΣ συνέβαλε στην «ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας» όπως έχει υποχρέωση; Εσείς τι λέτε;

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή