ΑΠΟΨΕΙΣ

Κρίσιμο μέγεθος το ποσοστό της Λεπέν

Τ​​ο στοίχημα στον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δεν είναι αν θα κερδίσει ο Εμανουέλ Μακρόν ή η Μαρίν Λεπέν. Θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει ο πρώτος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όπως ακριβώς προβλεπόταν την επαύριον του πρώτου γύρου. Το στοίχημα αφορά το ποσοστό που θα πάρει η εκπρόσωπος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς σε μία χώρα που καθόρισε την παγκόσμια ιστορία με την επανάσταση των αστών τον 18ο αιώνα και που σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και αν πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται σε παρακμή. Με την έννοια ότι είναι ο αδύναμος πόλος του γαλλογερμανικού άξονα και επομένως δεν μπορεί να επηρεάσει τη γραμμή και τις αποφάσεις του Βερολίνου. Και είναι όντως η Γαλλία πιο αδύναμη από τη Γερμανία στη σημερινή συγκυρία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Είναι μεγάλο λάθος να νομίζει κανείς κάτι τέτοιο…

Είναι απόλυτα αυτονόητο ότι ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για το μέλλον της Ευρώπης. Ποικιλοτρόπως, καθώς με την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, όπως υπόσχεται στους οπαδούς τους –έστω και με κάποιες ενδείξεις κωλοτούμπας τελευταία– θα άλλαζαν άρδην τα δεδομένα και οι σταθερές, θα επικρατούσε πολύ μεγάλη πολιτική και οικονομική αστάθεια απ’ άκρου εις άκρον και ακόμη περισσότερο, οι εθνικιστές σε κάθε χώρα «θα έπαιρναν τα πάνω τους» και πιθανότατα θα έμπαινε τέλος στη μακρά περίοδο της ειρήνης που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ευτυχώς, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα αυτό το πολύ κακό σενάριο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επαληθεύτηκαν εντελώς στον πρώτο γύρο των συγκεκριμένων εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πιο πρόσφατες, που έγιναν μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων και ώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα ποσοστά του Μακρόν θα κυμανθούν μεταξύ 61- 62% και αντίστοιχα της Λεπέν μεταξύ 38-39%, πολύ κοντά στις προβλέψεις που είχαν γίνει αμέσως μετά τον πρώτο γύρο και έδιναν περί το 62% στον Μακρόν και 38% στην αντίπαλό του. Με την προϋπόθεση ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες θα είναι σχετικά υψηλή και δεν θα συμβεί κάποιο αναπάντεχο γεγονός, όπως μια τρομοκρατική επίθεση που θα προκαλέσει θύματα. Χαμηλή συμμετοχή ή μια τρομοκρατική ενέργεια θα ευνοούσε θεωρητικά τη Λεπέν, εκτιμούν οι αναλυτές, αν και δεν φάνηκε να συμβαίνει κάτι ανάλογο με την επίθεση εναντίον των αστυνομικών στα Ηλύσια Πεδία πριν από τις εκλογές του πρώτου γύρου. Από την άλλη πλευρά, είναι αποκαρδιωτικό ότι δύο στους πέντε Γάλλους ψηφοφόρους αναμένεται να ψηφίσουν Λεπέν και Εθνικό Μέτωπο, μεταξύ τους οπαδοί της Αριστεράς και του Ζαν-Λικ Μελανσόν, αλλά και αρκετοί οπαδοί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Φρανσουά Φιγιόν.

Είναι κρίσιμο, πάντως, συμβολικά να μη φτάσει το 40% το ποσοστό της Λεπέν σήμερα. Αν δεν φτάσει, η ανακούφιση που θα νιώσει η Ενωμένη Ευρώπη από την ήττα της θα είναι μεγαλύτερη και θα μπορούν οι απανταχού ευρωπαϊστές να εκμεταλλευθούν προπαγανδιστικά το γεγονός, όπως συνέβη με την ήττα του Βίλντερς στην Ολλανδία. Το αντίθετο θα συμβεί, πάλι σε προπαγανδιστικό επίπεδο, αν η Λεπέν ξεπεράσει το 40% και όσο περισσότερο πάρει τόσο πιο καυτή θα είναι η ανάσα που θα αισθάνεται πίσω του ο Μακρόν στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η Λεπέν θα ασκεί αντιπολίτευση ως πρόεδρος εν αναμονή και μόνο η θεαματική βελτίωση της οικονομίας (ενθαρρυντική η αξιοσημείωτη άνοδος του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) σε συνδυασμό με μια αίσθηση ασφάλειας που θα νιώσουν οι Γάλλοι πολίτες στη μεγάλη τους πλειονότητα, θα μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά.

Είναι αλήθεια επίσης και ταυτόχρονα επικίνδυνο, ότι ο εθνολαϊκισμός (και ρατσισμός) της Λεπέν έχει και ταξικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ρητορική της έχει απήχηση στις βιομηχανικές περιοχές, ότι ένα ποσοστό των οπαδών της Αριστεράς θα την ψηφίσουν ή θα απέχουν σήμερα και η ίδια φροντίζει επιμελώς να μοιάζει με μαχητική σύζυγο βιομηχανικού εργάτη. Γι’ αυτό, οι βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολος άθλος για τον Μακρόν.