Ιδέα του ΔΝΤ τα «αντίμετρα»

Ιδέα του ΔΝΤ τα «αντίμετρα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί ότι τα αποκαλούμενα «αντίμετρα» εμφυσούν φιλολαϊκό χρωματισμό στο κατά τα λοιπά νεοφιλελεύθερο πλαίσιο μέτρων τα οποία υποχρεώνουν την κυβέρνηση να λάβει, ενώ δήθεν άλλα πράγματα θα έκαναν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν τους πίεζαν οι Σόιμπλε και Τόμσεν. Ο χρυσός κανόνας των λαϊκιστών είναι να ισχυρίζονται αντιφατικά πράγματα, μισοαλήθειες και αυθεντικά ψέματα με την ίδια ευκολία.

Σε κυβερνητικό χαρτί δεν θα βρείτε ούτε μισή σημείωση για όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι η πατρότητα των «αντιμέτρων» είναι του ΔΝΤ και των τροϊκανών τεχνοκρατών, που έχουν εγκατασταθεί στα αρμόδια υπουργεία. Σας καλώ να ρίξετε μια ματιά, όσοι έχετε τον χρόνο, σε δύο πρόσφατες εκθέσεις του Ταμείου.

Στην ετήσια έκθεση για την Ελλάδα (Αρθρο IV, Φεβρουάριος 2017) στην παράγραφο 18 (σελ. 17) η κ. Βελκουλέσκου σημείωνε: «Οι (κρατικές) δαπάνες πρέπει να επανεξεταστούν στην κατεύθυνση της προστασίας ευάλωτων ομάδων και άλλων βασικών δημόσιων υπηρεσιών και επενδύσεων». Επισημαίνεται πως ενώ η σύνταξη προσφέρει επαρκή ασπίδα εναντίον της φτώχειας, άλλες ομάδες, κυρίως οι άνεργοι, είναι απροστάτευτοι. Οι αλλαγές που προτείνονται θα μειώσουν τις παροχές προς όσους έχουν υψηλές συντάξεις παρά τον χρονικά μικρό εργασιακό τους βίο ώστε να υπάρξουν καλύτερες καλύψεις σε άλλους ασφαλισμένους, που έχουν χαμηλότερη σύνταξη με πολύ πιο μακρόχρονη συνταξιοδοτική συμμετοχή.

Είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ επί της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση και θα νομοθετήσει η Βουλή προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σε άλλη, ειδική, μελέτη, παράλληλη προς την ανωτέρω έκθεση (Selected Papers, «Reforming the Greek Pension System, παράγραφος 24, σελ. 44), οι αναλυτές του Ταμείου εξηγούν ότι το συνταξιοδοτικό χρειάζεται να περάσει από την «καλίμπρα», να γίνει δηλαδή μια επαναβαθμονόμηση που θα εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ, το οποίο θα επιστραφεί (ως «αντίμετρο» δηλαδή…) για την ενδυνάμωση του κοινωνικού πλέγματος ασφαλείας, όπως είναι, για παράδειγμα, η διαφοροποιημένη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακά τους.

Το ζήτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να κάνει τη διπλή αυτή κίνηση εντός του επιδιωκόμενου πλεονάσματος 3,5% αλλά ετοιμάζεται να ψηφίσει τα πράγματι θετικά «αντίμετρα» υπό την προϋπόθεση μιας πρόσθετης δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή