Οι πολιτικές βλέψεις ενός επιχειρηματία

Οι πολιτικές βλέψεις ενός επιχειρηματία

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Τις προάλλες, προσπαθώντας να εξηγήσω τη μουρντάρικη παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη στα πολιτικά πράγματα, έλεγα ότι, οπωσδήποτε, ο άνθρωπος αυτός έχει ανεπαρκείς συμβούλους· ότι, δηλαδή, οι φίλοι του μάλλον χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να καθαρίζουν τη γούνα του Ι. Σαββίδη (οι γούνες μαζεύουν σκόνη, ψίχουλα, ζωύφια κ.λπ.) και, πάντως, όχι για να τον ενημερώνουν αντικειμενικά γύρω από την πραγματικότητα σε μια χώρα που, προφανώς, δεν την ξέρει. Και ιδού που εμφανίσθηκε χθες ένας φίλος του επιχειρηματία, για να με επιβεβαιώσει με τις δηλώσεις του.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης είχε συνάντηση με δημοσιογράφους της πόλης, όπου, αναφερόμενος στην πρόσφατη παρουσίαση του Ι. Σαββίδη, μέσω συνέντευξής του, ως επίδοξου ολιγάρχη, είπε τα εξής ωραία: «Είναι δικαίωμα του κ. Σαββίδη να έχει πολιτική άποψη και να τη λέει, αλλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Και εάν έχει πολιτικές βλέψεις, είναι και πάλι δικαίωμά του, αλλά θα είναι καλό επίσης να το ανακοινώσει».

Τείνω να αποκλείσω εξ αρχής το ενδεχόμενο να ήταν η πρόθεσή του κατευναστική, διότι κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ανοησία, που δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μπορεί να τον χαρακτηρίζει. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνει κοτζάμ Καράογλου (αναπληρωτής τομεάρχης, πρώην «Υμάθ»!) ότι η έκφραση «προς τη λάθος κατεύθυνση» είναι αστεία, δεν στέκεται ούτε καν ως σχήμα λιτότητας, μπροστά στη χοντροκομμένη παρέμβαση του Σαββίδη. Ούτε καν ότι οι δηλώσεις ήταν λάθος δεν τολμά να πει ευθέως ο Καράογλου – ούτε καν αυτό το ελάχιστο! Ηταν, απλώς, «προς τη λάθος κατεύθυνση»· δηλαδή, σε γενικές γραμμές σωστές, αλλά με λάθος προσανατολισμό. Παραστράτησαν οι δηλώσεις, αλλά ήταν καλές, δεν είχαν κακό σκοπό.

Μπορεί να είναι τόσο χαζός ο Θ. Καράογλου, ώστε να μην κατάλαβε ότι οι δηλώσεις «προς τη λάθος κατεύθυνση» ήταν η ευθεία διακήρυξη των προθέσεων της νέας διαπλοκής; Δεν το πιστεύω με τίποτα. Οχι μόνον επειδή πρόκειται για τον Καράογλου (έκανε «Υμάθ», ξαναλέω…) αλλά επειδή στη συνέχεια των δικών του δηλώσεων φανερώνει (ανεπιγνώστως, ενδέχεται) ότι είχε πλήρη αντίληψη των όσων είπε στην περίφημη συνέντευξη ο επιχειρηματίας. Διότι του αναγνωρίζει το δικαίωμα να έχεις «πολιτικές βλέψεις»! Δηλαδή, σαν αυτές που παραδέχθηκε ο επιχειρηματίας, να πάρει κανάλι και εφημερίδες για να στηρίζει τον πρόεδρο της καρδιάς του; Προφανώς. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ο όρος «πολιτικές βλέψεις» για έναν επιχειρηματία; Αμέσως ύστερα από αυτό, όμως, προσθέτει ότι, αν έχει τέτοιες βλέψεις, «θα πρέπει να το ανακοινώσει». Εδώ ο Καράογλου επιχειρεί να μας μπερδέψει, παίζοντας ξανά τον χαζό· διότι ο Σαββίδης ανακοίνωσε τις βλέψεις του στη γνωστή συνέντευξη με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορούσε. Μπορεί να μην κατάλαβε ο Καράογλου;

Κατάλαβε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι, όμως, αφελής και πονηρός συγχρόνως, δηλαδή κουτοπόνηρος. Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, μπορεί να σκέφθηκε· ανέλαβε πρωτοβουλία και τα έκανε χειρότερα. Για όλους χειρότερα· και για τον εαυτό του, διότι τώρα η Ν.Δ. ξέρει. Ομως, ο Καράογλου είναι και πολλά άλλα, τα οποία δεν θα έπρεπε να παραλείψω για να μην τον αδικήσω. Στο βιογραφικό που βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του, λ.χ., μαθαίνουμε ότι «ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Στη γενιά που δεν πρόλαβε τα πάθη και τους διχασμούς του παρελθόντος, αλλά γνώρισε την πολιτική μέσα από τη διάθεσή της για δημιουργία». Δεν αμφιβάλλω καθόλου. Αλλωστε, όπως διαβάζουμε παρακάτω στο βιογραφικό του, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Περιοχής Ζαγκλιβερίου «Τα Καλίνδοια», του οποίου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος…

Φωτοβολίδες

Τελικά ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο Τουρνεσόλ· διότι το έργο στο οποίον παίζει είναι κωμωδία. Είναι, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης» η κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Προσθέτει, όμως: «Αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα γίνεται η εισαγωγή με το νέο σύστημα». Είναι φυσικό γονείς και μαθητές να αναστατώνονται, αλλά δεν θα έπρεπε, διότι είναι τελείως απίθανο να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που υπόσχεται η κυβέρνηση. Οι τυχάρπαστες εξαγγελίες της απλώς εξευτελίζουν τον υπουργό, ο οποίος δέχθηκε –με αξιοσημείωτη αυταπάρνηση, είναι αλήθεια– να παίξει το ρόλο της φωτοβολίδας που αποσπά για λίγο την προσοχή από τα σοβαρότερα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα φαινόμενα βίας που εντείνονται στα πανεπιστήμια. Μόλις χθες διαβάζαμε στην «Κ» για επεισόδια εις βάρος φοιτητών, με δράστες τους νταβατζήδες της άκρας Αριστεράς. Τώρα πια εισβάλλουν για να δείρουν και σε αίθουσες την ώρα του μαθήματος. Αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους πειράξει· αντιθέτως, ως κίνημα της οικολογίας προστατεύει το οικοσύστημα αυτών των ζώων. Μόνον ο χρόνος και η φυσική επιλογή μπορεί να απαλλάξουν τα πανεπιστήμια από αυτούς. Τι εννοώ: μεγαλώνουν, βαριούνται τα ίδια και τα ίδια στις σχολές, πιέζουν και οι βιοτικές ανάγκες, γίνονται ληστές τραπεζών, τους πιάνει η Αστυνομία, πάνε στη φυλακή. Θα ήθελα πολύ εδώ να μπορούσα να προσθέσω τη φράση: και έτσι ησυχάζει η κοινωνία. Οχι, διότι στη φυλακή κάνουν το μεταπτυχιακό τους και, σύντομα, χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου, βγαίνουν για να συνεχίσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή