ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πυροσβέστης των Βαλκανίων

​Μετά τα Σκόπια, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι σπεύδει τη Δευτέρα στα Τίρανα για να αποσοβήσει τα χειρότερα στην πολιτική κρίση που εξελίσσεται στην Αλβανία. Η γειτονική χώρα οδεύει προς βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα σε συνθήκες πόλωσης, με πενήντα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το ισχυρό κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, να έχουν δηλώσει ότι θα απόσχουν, αξιώνοντας να διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι από τη σημερινή του Σοσιαλιστή Εντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά. Και το πιο επικίνδυνο: επιμένουν ότι θα παρεμποδίσουν εμπράκτως την ψηφοφορία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια πιθανή εισβολή χιλιάδων οπαδών σε ανά την επικράτεια εκλογικά τμήματα, καταλήψεις δρόμων κ.λπ.

Οπως και στα Σκόπια πριν από μερικές μέρες, ο Χόιτ Γι μεταβαίνει στην Αλβανία για να σβήσει μία ακόμα φωτιά που πάει να ανάψει στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά την αποτυχία –και εδώ– των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που ταξίδεψαν τις τελευταίες εβδομάδες στα Τίρανα, να μεσολαβήσουν. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Αμερικανός αξιωματούχος, πέραν της επίτευξης συμβιβασμού κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα ζητήσει από τους πολιτικούς ηγέτες να χαμηλώσουν προεκλογικά τους τόνους της ρητορικής περί Μεγάλης Αλβανίας.

Η δεύτερη εντός ολίγων ημερών έλευση του ανερχόμενου αστέρα της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας στη Δυτική Βαλκανική. Δημιουργήθηκε, αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ, από μια σειρά από γεγονότα και δηλώσεις αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο, η εντύπωση ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για την περιοχή εξασθενεί.

Οι ισχυρές αναταράξεις σε Σκόπια και Αλβανία, η διαφαινόμενη αφύπνιση των εθνικισμών, αλλά και ο αποσταθεροποιητικός για τη δυτική επιρροή ρόλος της Ρωσίας, έδειξαν ότι απουσία ισχυρού παράγοντα ισορροπίας, του αμερικανικού δηλαδή, η αρχιτεκτονική ασφαλείας απειλείται. Και προφανώς, η διπλωματία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο για το τι σημαίνει ενδεχόμενη κατάρρευσή της. Καθώς ο κινεζικής καταγωγής διπλωμάτης ετοιμάζει τις βαλίτσες για τα Τίρανα, ήρθε «συννεφιά» και στο Κόσοβο, όπου η κυβέρνηση έπεσε την Τετάρτη και η χώρα οδεύει προς εκλογές, με τους ακραίους εθνικιστές να καλπάζουν προς την εξουσία.

Μετά την Αλβανία και την ΠΓΔΜ υπερθερμαίνεται και η τρίτη κορυφή του πιο επικίνδυνου (δυτικο) βαλκανικού τριγώνου, το Κόσοβο. Ο Χόιτ Γι θα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά.