Ο Τραμπ συναντά τον Ερντογάν

Ο Τραμπ συναντά τον Ερντογάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προσδοκία να ανατρέψει το βαρύ κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν θα είναι εύκολη συνάντηση. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκρήξεις του Τούρκου προέδρου και οι επιθέσεις του κατά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής, και η διάχυτη αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στην τουρκική κοινή γνώμη, με την ουσιαστική ενθάρρυνση της κυβέρνησης, ότι η CIA βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, έχουν σκιάσει τις διμερείς σχέσεις.

Το ήδη γκρίζο σκηνικό επιδείνωσε η πρόσφατη απόφαση της Αμερικής να εξοπλίσει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει σειρά αιτημάτων, βασικότερα εκ των οποίων είναι η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και ο τερματισμός της αμερικανικής στήριξης στους Κούρδους στη Συρία. Το πρώτο είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η Ουάσιγκτον θέλει τη συνεργασία της Αγκυρας, αλλά δεν τη θέλει σε ρόλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ερντογάν προσβλέπει στην οικοδόμηση «ειδικής σχέσης» με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος δεν επιδεικνύει τις ευαισθησίες του προκατόχου του για την ελευθερία του Τύπου και θέματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ελπίζει ότι ο κ. Τραμπ, σε αντίθεση με άλλους δυτικούς ηγέτες, δεν θα τον επικρίνει. Αλλωστε, η Ιβάνκα τον θαυμάζει.

Φιλοφρονήσεις θα ακουστούν. Ωστόσο, καθώς η αμερικανική εξωτερική πολιτική επανέρχεται σταδιακά στις παραδοσιακές γραμμές της –το επιβεβαιώνει ο εξοπλισμός των Κούρδων–, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με σκεπτικισμό τον πρόεδρο μιας συμμάχου να αξιοποιεί πολιτικά τη μουσουλμανική του θρησκεία, να εμφανίζεται ως θύμα των «χριστιανών σταυροφόρων» της Δύσης, να ερωτοτροπεί με αντιπάλους, ενίοτε να συνεργάζεται με εχθρούς.

Υπάρχουν, δε, κάποιοι στην Ουάσιγκτον που έχοντας απαυδήσει με την όλη συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη, αναζητούν «εναλλακτικές» και προτείνουν ακόμη και προετοιμασίες για αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς και αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Κύπρο και την Ιορδανία.

Δημόσια οι κ. Τραμπ και Ερντογάν θα μιλήσουν για συνεργασία. Στο παρασκήνιο, το κλίμα θα είναι βαρύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή